462
Ο Χασίμ Θάτσι ή «Φίδι», που εδώ επιθεωρεί τον στρατό του Κοσόβου, θα δικαστεί από το Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα εις βάρος των Σέρβων | REUTERS/Laura Hasani/File Photo

Ο Θάτσι και ο Ου Τσε Κα υπόλογοι στο σκαμνί της Χάγης

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2020, 18:46
Ο Χασίμ Θάτσι ή «Φίδι», που εδώ επιθεωρεί τον στρατό του Κοσόβου, θα δικαστεί από το Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα εις βάρος των Σέρβων
|REUTERS/Laura Hasani/File Photo

Ο Θάτσι και ο Ου Τσε Κα υπόλογοι στο σκαμνί της Χάγης

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2020, 18:46

Κατά την πτήση του προς τις ΗΠΑ (όπου θα συναντούσε τον σέρβο πρόεδρο Αλεξάντερ Βούτσιτς κατόπιν… ειρηνευτικής διαταγής του Ντόναλντ Τραμπ) ήρθαν τα κακά μαντάτα για τον πρόεδρο του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

Εκεί ψηλά στους ουρανούς έμαθε ότι στη Γη τον γυρεύει το Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης (και η μοίρα -ή η κατάρα- του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς) ώστε να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του κατά τη διάρκεια του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου πολέμου – αυτόν και μερικά από τα πρωτοπαλίκαρά του.

Κεραμίδα; Ασφαλώς.

Οπως φαίνεται, στα χρόνια που μεσολάβησαν, παρά τους ποταμούς αίματος και δολαρίων που κύλησαν στα βουνά της Πρίστινα, τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά, τα χώματα δεν λιπάνθηκαν όσο έπρεπε: το Κόσοβο δεν αναγνωρίστηκε παρά μόνο από 96 χώρες-μέλη του ΟΗΕ (από τις 193), στις οποίες φυσικά δεν περιλαμβάνονται δύο από τις όντως μεγάλες δυνάμεις του κόσμου, η Ρωσία και η Κίνα, αλλά και κάποιες ευρωπαϊκές όπως η Ισπανία και η Ελλάδα (η οποία, πάντως, και στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής δύναμης έχει αποστείλει από τον Ιούνιο του 1999 ειρηνευτικό εκστρατευτικό σώμα στο Κόσοβο). Τώρα, και ακόμη χειρότερα, ήρθε και η ώρα του Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμων.

Πρίστινα, 29 Ιουνίου. Μετά τα κακά μαντάτα από τη Χάγη, στο πλευρό του «Φιδιού» (αριστερά) έσπευσε προς συμπαράσταση ο αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα. Ο Ράμα δηλώνει «αγανακτισμένος» με το κατηγορητήριο εναντίον «όσων πολέμησαν την κόλαση του Μιλόσεβιτς» (REUTERS/Laura Hasani)

Μετά την κεραμίδα, ο «πρόεδρος» Θάτσι ή «Φίδι» ή πρώην αρχηγός της διαβόητης ένοπλης εθνικιστικής οργάνωσης των αλβανοφώνων με την επωνυμία Ου Τσε Κα, επέστρεψε στο Κόσοβο και δήλωσε ότι θα παραιτηθεί εάν επιβεβαιωθεί το κατηγορητήριο της Χάγης και, τελικώς, του απαγγελθούν κατηγορίες.

Και ποιες είναι αυτές;

Το «Φίδι» κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διεπράχθησαν την περίοδο 1998-1999 όταν διοικούσε τους «ουτσεκάδες». Ο Θάτσι διαβεβαίωσε τους αλβανόφρονες υπηκόους του ότι θα παραιτηθεί μόλις επιβεβαιωθεί το κατηγορητήριο, αλλά χαρακτήρισε τις κατηγορίες «ψευδείς». Με την ευκαιρία αναφέρθηκε στους πάγιους στόχους του να ενταχθεί το Κόσοβο στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Λέγοντας ότι ο πόλεμος τελείωσε, δήλωσε πίστη στην «ειρήνη με τη Σερβία και με όλα τα Βαλκάνια».

Αυτά μετά τα οριστικά νέα για το σκαμνί. Διότι νωρίτερα είχε πει ακόμη και ότι το Δικαστήριο της Χάγης είναι «ρατσιστικό και μονόπλευρο» και ότι «καταδικάζει έναν πόλεμο που ήταν καθαρός και δίκαιος». Οι κορώνες του «Φιδιού» απογειώθηκαν όταν συνέκρινε τους Κοσοβάρους με τους Εβραίους του Ολοκαυτώματος: «Τα θύματα εξομοιώνονται με τους εκτελεστές, είναι σαν να δικάζονται οι Εβραίοι μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου»!

Και είχε φροντίσει να ξεκαθαρίσει την μη διαπραγματεύσιμη θέση του: «Δεν έχω παραβιάσει κανέναν νόμο. Είμαι πολύ υπερήφανος για το παρελθόν μου, για τον πόλεμο εναντίον του Μιλόσεβιτς, για τις συμφωνίες που υπογράφηκαν στο Ραμπουιγιέ για το αποκλειστικό συμφέρον της χώρας».

Η οριστικοποίηση, όμως, του κατηγορητηρίου επέβαλε την έκτακτη ανακοίνωση περί παραιτήσεως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...