339
Σύμφωνα με τον κ, Δρίτσα, οι επικείμενες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum αποτελούν απαράδεκτη και ανεύθυνη μεθόδευση επικοινωνιακού χαρακτήρα | INTIMEnews

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να μην κάνει ανακοινώσεις ο Μητσοτάκης για τα Rafale στη Θεσσαλονίκη

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2020, 12:17
Σύμφωνα με τον κ, Δρίτσα, οι επικείμενες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum αποτελούν απαράδεκτη και ανεύθυνη μεθόδευση επικοινωνιακού χαρακτήρα
|INTIMEnews

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να μην κάνει ανακοινώσεις ο Μητσοτάκης για τα Rafale στη Θεσσαλονίκη

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2020, 12:17

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για το έκτακτο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας θα γίνουν άμεσα, αυτό το Σαββατοκύριακο,  από το βήμα του του Thessaloniki Helexpo Forum (εδώ). Η προαναγγελία αυτή ωστόσο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που διά του αρμόδιου Τομεάρχη Αμυνας, Θοδωρή Δρίτσα, κάλεσε το Πρωθυπουργό να προσέλθει στη Βουλή για να προβεί στη σχετική ενημέρωση.

«Με ανεπίσημο τρόπο και με ανεπίτρεπτες διαρροές στον Τύπο, κυβερνητικοί παράγοντες και “κύκλοι” του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εξαγγέλλουν εδώ και δύο βδομάδες περίπου, νέα “κούρσα εξοπλισμών”, ανεβάζοντας μάλιστα το κόστος στο εξωφρενικό ύψος, άνω των 10 δις. Από τα F35 σε προηγούμενο διάστημα στα Rafale σήμερα και από τις γαλλικές φρεγάτες στις γερμανικές, στις ολλανδικές, στις αμερικανικές και… πάει λέγοντας», σχολίασε ο κ. Δρίτσας, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «ακραία και ανησυχητική προχειρότητα».

«Προ ημερών», σημειώνει ο κ. Δρίτσας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «μάς είπε ότι σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (sic), αυτό το Σαββατοκύριακο», κάτι που «επιβεβαίωσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη του δήλωση μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν, στην Κορσική».

Ο Πρωθυπουργός όμως, υποστηρίζει ο τομεάρχης Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δικαιούται να κάνει τέτοιους είδους ανακοινώσεις για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, «υπερβαίνοντας τους νόμους και τους κανόνες ενός ευνομούμενου δημοκρατικού κράτους».

«Διαπραγματεύσεις μπορεί να κάνει. Αλλά τελικές και μάλιστα ανακοινώσιμες αποφάσεις χωρίς τη δεσμευτική διαδικασία που προβλέπουν τα άρθρα 75 και 76 του ν. 3883/2010, δεν δικαιούται να κοινοποιήσει δημόσια», υπογραμμίζει. Γιατί, όπως επισημαίνει, γι’ αυτά τα ζητήματα, οι νόμοι του ελληνικού Κράτους προβλέπουν τεκμηριωμένες και εμπεριστατωμένες Εκθέσεις προτεραιοποίησης των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, προβλέπουν τεκμηριωμένες Αποφάσεις-Εγκρίσεις του Ανώτατου Συμβουλίου κάθε Όπλου, του Συμβουλίου Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων και του αρμόδιου Υπουργού Εθνικής Άμυνας και τελικά της Βουλής των Ελλήνων, πριν οι εγκριθείσες αυτές Αποφάσεις αποτελέσουν αντικείμενο ειδικής σύσκεψης-απόφασης του ΚΥ.Σ.Ε.Α.

Με βάση τα ανωτέρω ο κ. Δρίτσας καλεί τον Πρωθυπουργό να τηρήσει τη σχετική νομοθεσία και να προσέλθει στη Βουλή, καθώς μόνο εκεί -όπως υπογραμμίζει- μπορούν να παρθούν τέτοιες αποφάσεις.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...