737
Ο Κατρούγκαλος | INTIMENEWS

Ακροβασίες ΣΥΡΙΖΑ με τη Συνταγματική Αναθεώρηση και το άρθρο 32

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2019, 19:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/02/2019, 20:45
Ο Κατρούγκαλος
|INTIMENEWS

Ακροβασίες ΣΥΡΙΖΑ με τη Συνταγματική Αναθεώρηση και το άρθρο 32

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2019, 19:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/02/2019, 20:45

Σε παρωδία, λίγες ώρες αφότου ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής, μετέτρεψε την ύψιστη διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος ο ΣΥΡΙΖΑ. Τούτο διότι, όπως μαρτύρησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος –συνταγματολόγος, εκτός από αν. υπουργός Εξωτερικών– οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μπορεί να απέχουν από τη δεύτερη ψηφοφορία ώστε να μην περάσει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (!) για την αλλαγή του άρθρου 32 που αφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο λόγος είναι ότι αυτό το συγκεκριμένο άρθρο η ΝΔ φέρεται διατεθειμένη να το υπερψηφίσει, καίτοι αποτελεί πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί; Διότι αν περάσει με 180 ψήφους τώρα, θα ξεμπλοκάρει την προεδρική εκλογή το 2020!

Η αλήθεια είναι ότι ΝΔ αιφνιδίασε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεχόμενη υπερψήφιση του άρθρου 32 περί εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και από τη ΝΔ, δηλαδή με περισσότερες από 180 ψήφους, το καθιστά αναθεωρήσιμο από την επόμενη Βουλή ακόμη και με 151 ψήφους και κατ’ επέκταση άμεσα εφαρμόσιμο από τις επόμενες διαδικασίες εκλογής ΠτΔ, αφαιρώντας το όπλο της «δεξιάς παρένθεσης» από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω μιας επανάληψης της εκλογής του 2014.

Κοντολογοίς, αν περάσει με 180 ψήφους τώρα –δηλαδή και με τις ψήφους της ΝΔ– η αλλαγή του άρθρου 32 που αποσυνδέει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, μια απλή πλειοψηφία 151 ψήφων στην επόμενη Βουλή (πιθανόν μια πλειοψηφία της ΝΔ) θα μπορεί να την καταστήσει άμεσα εφαρμόσιμη και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορεί να ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις. Αυτός ο ελιγμός της ΝΔ έριξε σε μια παγίδα το Μαξίμου που τώρα εμφανίζεται να προσπαθεί να απεμπλακεί με άγαρμπο τρόπο.

Μπροστά σε αυτήν την παγίδα της ΝΔ, ο κ. Κατρούγκαλος, εισηγητής στην όλη διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε: «Μας εξαναγκάζουν να κάνουμε πράγματα τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν αλλιώς, ως μη συμβατά»…

Αυτή η φράση του ερμηνεύτηκε ως πρόταση αποχής και προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ.

Από την Πειραιώς έσπευσαν να καυτηριάσουν την σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να ευτελίσει τη διαδικασία καταψηφίζοντας την πρόταση που οι ίδιοι έκαναν. «Συνταγματική μοχθηρία του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται αν συμβεί κάτι τέτοιο σε συνταγματικό αυτοεξευτελισμό. Αν το αντέχουν χαλάλι τους», ανέφεραν από τη ΝΔ, για να συμπληρώσουν:

«Η καταγέλαστη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται, λέει, να μην ψηφίσουν κάποιες από τις δικές τους συνταγματικές προτάσεις, από φόβο μήπως τις ψηφίσει και η ΝΔ, θα μείνει στην Ιστορία ως μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού».

«Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση όχι μόνο ομολογεί ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, αλλά ότι ο αντίπαλός της θα έχει και την αυτοδυναμία. Για να ολοκληρωθεί η πλήρης αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης-κουρελού, προτείνουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους, να πάνε μετά, όλοι μαζί, και για γκαζόζες…», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Μετά από όλα αυτά, βγήκε ξανά ο κ. Κατρούγκαλος και έκανε λόγο για… fake news.

«Οσο αυτό ήταν στο επίπεδο των fake news θεώρησα ότι αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι ψευδείς ειδήσεις, που υποσκάπτουν τη δημοκρατία, πληροφορήθηκα όμως ότι επ’ αυτού τοποθετήθηκε η ΝΔ. Oταν η ΝΔ προβαίνει εξαρχής σε κοινοβουλευτική πονηριά να δηλώνει δηλαδή ότι θα ψηφίζει διάταξη με την οποία δεν συμφωνεί και να τοποθετείται επί δήλωσης που δεν έγινε ποτέ, αντιλαμβάνεστε αν πρόκειται περί στάσης ευθύνης απέναντι στον κοινοβουλευτισμό. Η συζήτηση μέχρι τώρα πήγε καλά διότι σεβόμαστε ο ένας τον άλλο. Σας παρακαλώ να μην σκιαμαχείτε και να έχετε το κοινοβουλευτικό ήθος που σας προσδίδουμε. Μου φαίνεται παράδοξο να μου επιστρέφετε την τιμή αυτή με αυτό τον τρόπο», ανέφερε ο αν. υπουργός Εξωτερικών. Και όλο αυτό το ΑΠΕ-ΜΠΕ το ερμήνευσε ως διάψευση του κ. Κατρούγκαλου ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή μέρος εξ αυτών θα καταψηφίσουν την προτεινόμενη αλλαγή στο άρθρο 32 ώστε να μην περάσει με 180 ψήφους.

Κατά τα άλλα, σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα από τους εισηγητές θα υπάρξουν δύο, ένα που θα περιέχει την πρόταση της ΝΔ και ένα του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο και με τα ψηφοδέλτια ο ΣΥΡΙΖΑ στήνει ένα παιχνίδι προκειμένου να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή. Ειδικότερα, στο ψηφοδέλτιο θα περιέχεται και το περιεχόμενο της αναθεωρητέας διάταξης κι όχι απλά το περιεχόμενο! Την ίδια ώρα, στο αντίστοιχο ψηφοδέλτιο της ΝΔ θα αναγράφεται μόνο ο τίτλος του αναθεωρητέου άρθρου. Στα πηγαδάκια της Βουλής συζητείται έντονα ότι με αυτό τον τρόπο η κυβερνητική πλειοψηφία επιχειρεί να δεσμεύσει δια της πλαγίας οδού την επόμενη Βουλή ως προς την κατεύθυνση. Να σημειωθεί ότι και στα δύο ψηφοδέλτια θα μπορούν να ψηφίσουν οι βουλευτές, εντούτοις η καταμέτρηση δεν θα γίνει αθροιστικά σε ομοειδείς προτάσεις, αλλά χωριστά ανά ψηφοδέλτιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...