789
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου | INTIMEnews

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αντιπολίτευση και ζητάει νωρίς νωρίς την… απομάκρυνση υφυπουργού

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2019, 15:10
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου
|INTIMEnews

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αντιπολίτευση και ζητάει νωρίς νωρίς την… απομάκρυνση υφυπουργού

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2019, 15:10

Η υπουργοποίηση του Δημήτρη Οικονόμου (που επελέγη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, αρμόδιου για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος) εξελίσσεται πλέον στο πρώτο «μείζον ζήτημα» αντιπολιτευτικής γυμναστικής του ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να εκδίδει την Παρασκευή επίσημη ανακοίνωση, ζητώντας την άμεση απομάκρυνση του υφυπουργού από την κυβέρνηση, και στελέχη του κόμματος να προβαίνουν σε δηλώσεις επί δηλώσεων για το θέμα. Η Νέα Δημοκρατία απαντά και εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει… τρικυμία σε ποτήρι

Κάνοντας λόγο για μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα που -όπως υποστηρίζει- προκύπτει από την προηγούμενη ιδιότητα του κ. Οικονόμου ως συμβούλου της εταιρείας Lamda Development, ο ΣΥΡΙΖΑ αξιώνει, νωρίς – νωρίς, την πρώτη αποπομπή μέλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

 «Πώς είναι δυνατόν ο  μέχρι πρότινος σύμβουλος της εταιρείας Lamda, ο οποίος μετείχε και σε συσκέψεις ως εκπρόσωπος της εταιρείας, τώρα να εποπτεύει την υλοποίηση του έργου από τη θέση του υφυπουργού;» διερωτώνται στην Κουμουνδούρου και φθάνουν στο σημείο να μιλούν για εσκεμμένες καθυστερήσεις από την πλευρά της Lamda στο έργο του Ελληνικού, μέχρι και για παρασκηνιακές συνεννοήσεις των ιθυνόντων της εταιρείας με τη Νέα Δημοκρατία!

Στόχος, όπως υποστηρίζουν -χωρίς ευτυχώς να προσθέτουν δράκους και μάγισσες στο αφήγημά τους- η  τροποποίηση της σύμβασης του Ελληνικού σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου βγήκε να πει στη δημόσια τηλεόραση (συγκεκριμένα στην ΕΡΤ1) πως «η περίπτωση του κ. Οικονόμου δεν είναι τόσο απλή», καθώς όπως είπε, «υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων».

Αν και μια ματιά μόνο στο βιογραφικό του κ. Οικονόμου (δείτε το κάτω) θα ήταν κανονικά αρκετή ως απάντηση στο ερώτημα γιατί επελέγη για τη συγκεκριμένη θέση, στη ΝΔ θεωρούν πως δεν υφίσταται κανένα απολύτως θέμα από την υπουργοποίησή του -πολιτικό, ή πόσω μάλλον δεοντολογικό- δεδομένου ότι σήμερα δεν υπάρχει κανένα ανοικτό χωροταξικό ζήτημα για την επένδυση στο Ελληνικό και τα μόνα προβλήματα με την πρόσφατη προβληματική ΚΥΑ που πρόλαβε να βγάλει η απελθούσα κυβέρνηση Τσίπρα, αφορούν το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Δημήτρης Οικονόμου είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού.

Εχει διατελέσει συνεργάτης του Centre de Recherche d’ Urbanisme (Παρίσι), Ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε επιτροπές του ΟΗΕ (Committee on Housing, Building and Planning).

Εχει εκπονήσει μεγάλο αριθμό ερευνών και μελετών στα πεδία του πολεοδομικού, χωροταξικού, περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού προγραμματισμού και σχεδιασμού, και έχει συγγράψει πέντε βιβλία και μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων δημοσιευμένων σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά.

Τα πρόσφατα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ανάλυση των συστημάτων χωρικού σχεδιασμού στο διεθνή χώρο, τις ολοκληρωμένες αστικές παρεμβάσεις (αστική αναγέννηση), και τις διαδικασίες χωροθέτησης μεγάλων επενδύσεων και παρεμβάσεων.

Ο ίδιος ο κ. Οικονόμου, ερωτηθείς από τον «Αθήνα 9,84» αν προκύπτει «ασυμβίβαστο ηθικής τάξης» από την υπουργοποίησή του, το αρνήθηκε.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό, ο υφυπουργός ζήτησε να κριθεί για τη δουλειά του από εδώ και πέρα και να μη γίνεται «δίκη προθέσεων».

Αφού είπε πως όλοι -συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού- γνώριζαν για την προηγούμενη ιδιότητά του, δεδομένου ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και έχει εργαστεί πολλές φορές για την εκπόνηση σειράς περιβαλλοντικών μελετών, εξήγησε με τη σειρά του ότι για το Ελληνικό δεν υπάρχουν ανοικτά χωροταξικά ζητήματα καθώς έχει επέλθει συμφωνία.

Σε δήλωσή του με αφορμή τα δημοσιεύματα για το πρόσωπό του,  ο κ. Οικονόμου αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Εκπλήσσομαι πραγματικά με τα δημοσιεύματα που “ανακαλύπτουν” συνεργασία μου με τη ΛΑΜΔΑ, αλλά και τις δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού κ. Σωκράτη Φάμελλου.

Είναι γνωστό ότι είμαι καθηγητής Πολεοδομίας και Χωροταξίας, αλλά και μελετητής επί πολλά χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό έχω συνεργαστεί κατά καιρούς με το ΥΠΕΝ επί ΣΥΡΙΖΑ (Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού), το Πράσινο Ταμείο, διάφορους δημάρχους (όπως πχ. ο νυν δήμαρχος Λάρισας κ. Καλογιάννης), τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Κόκκαλη και δεκάδες άλλους.

Είμαι άραγε όργανο όλων των προαναφερομένων;

Η συνεργασία μου με τη ΛΑΜΔΑ ήταν γνωστή από την αρχή σ’ όλους τους εμπλεκόμενους με το έργο. Αφορούσε αποκλειστικά συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αυστηρή τήρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας στις υπό έγκριση πολεοδομικές μελέτες του Ελληνικού). Δεν ξέρω γιατί ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός τη θυμήθηκε μόλις “αποκαλύφθηκε” από ιστοσελίδα και όχι στην τελετή παράδοσης/παραλαβής. (Θα μπορούσε πάντως να ενημερωθεί από πχ. την πρώην ΓΓ του ΥΠΕΝ κα. Ρ. Κλαμπατσέα με την οποία κατά την περίοδο αυτή είχα εξαιρετική συνεργασία).

Δεν ξέρω αν δεν πρέπει να μου επιτραπεί να εκπροσωπώ το Ελληνικό Δημόσιο έναντι όλων των φορέων και προσώπων με τους οποίους συνεργάστηκα επαγγελματικά στο παρελθόν, ως ενεργός πολεοδόμος-χωροτάκτης που μέχρι σήμερα δεν είχε ενασχόληση με την πολιτική και επίσης δεν ήταν άεργος.

Όσον με αφορά, πέραν του αυτονόητου ότι η επαγγελματική μου δραστηριότητα διακόπηκε μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Υφυπουργού, θα πολιτευθώ με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ρόλο αυτό, με διαφάνεια, υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα, και αναζήτηση συναινέσεων που ιδιαίτερα στο αντικείμενο μου είναι εφικτές και έχουν λειτουργήσει και στο πρόσφατο παρελθόν».