769
Ο Αδωνις Γεωργιάδης κατεβαίνει από το βήμα με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη να κρατάει σημειώσεις | ΙΝΤΙΜEnews

ΝΔ για σκάνδαλο ΔΕΠΑ -ΕLFE: Δεν το γλιτώνετε το ειδικό δικαστήριο [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2018, 10:52
Ο Αδωνις Γεωργιάδης κατεβαίνει από το βήμα με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη να κρατάει σημειώσεις
|ΙΝΤΙΜEnews

ΝΔ για σκάνδαλο ΔΕΠΑ -ΕLFE: Δεν το γλιτώνετε το ειδικό δικαστήριο [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2018, 10:52

Πώς και πώς περίμεναν όλοι τις εξήγησεις της κυβέρνησης για τον ρόλο και τις παρασκηνιακές κινήσεις του μυστικοσύμβουλου του Μαξίμου Μανώλη Πετσίτη και την Παρασκευή ήρθε η ώρα της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης 37 βουλευτών της ΝΔ προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Επικράτειας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών.

Θέμα της ερώτησης, οι «αποκαλύψεις αναφορικά με τη δράση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) κ. Θεόδωρου Κιτσάκου και το “αόρατο χέρι” που προκάλεσε ζημίες δεκάδων εκατομμυρίων στη ΔΕΠΑ».

Ο ίδιος ο Θ. Κιτσάκος περιγράφει τον Μανώλη Πετσίτη ως τον άνθρωπο που, επί λέξει, «λειτουργούσε ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου»

Υπό το βάρος όμως των συνεχιζόμενων αποκαλύψεων, με νεά τους ερώτηση, 21 βουλευτές της  αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμειναν στην υπόθεση, απευθύνοντας  προσωπικά στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής (και πρώην Επικρατείας), Νίκο Παππά, συγκεκριμένα ερωτήματα για τον παιδικό του φίλο και πολυσχιδή σύμβουλο εξ απορρήτων του Μαξίμου.

Οι βουλευτές καλούσαν τον κ. Νίκο Παππά να εξηγήσει στη Βουλή:

  1.  Ποια είναι ακριβώς η σχέση του με τον κ. Πετσίτη, και με ποια ιδιότητα επισκεπτόταν συχνότατα το Μαξίμου όσο ο κ. Παππάς ήταν υπουργός Επικρατείας
  2.  Για ποιες ακριβώς υπηρεσίες ο κ. Πετσίτης αμειβόταν από τον κ. Λαυρεντιάδη με υπέρογκα ποσά, και μάλιστα ενόσω η εταιρεία του κ. Λαυρεντιάδη αύξανε διαρκώς το χρέος της στο Δημόσιο με την ανοχή της κυβέρνησης
  3. Ποια είναι η σχέση του κ. Πετσίτη με τον κ. Αρτεμίου και ποιος ακριβώς ήταν ο σκοπός της επίσκεψης του τελευταίου στο Μέγαρο Μαξίμου το 2016
  4. Νααποκαλύψει εάν γνωρίζει και άλλες ανεξήγητες αμοιβές του κ. Πετσίτη από άλλους επιχειρηματίες ιδιοκτητών Μέσων Ενημέρωσης, και αν ναι, να διευκρινίσει πώς τις εξηγεί, ως αρμόδιος υπουργός

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη ερώτηση της ΝΔ κατατέθηκε τον Νοέμβριο, ορίστηκε να  συζητηθεί τέλη Δεκεμβρίου και στο μεσοδιάστημα οι αποκαλύψεις για τη «δράση» του μυστικοσύμβουλου Πετσίτη δεν έχουν σταματημό.

Για μία ακόμη φορά ωστόσο, η συγκυρία είναι βολική για τον Νίκο Παππά, καθώς ήταν «δικαιολογημένως απών» από τη συζήτηση. Και αυτό διότι  ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής βρίσκεται στο Βελιγράδι, ως συνοδεύων τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας, αλλά και στην τετραμερή Σύνοδο Συνεργασίας Βουλγαρίας- Ελλάδας-Ρουμανίας-Σερβίας.

Δεν το γλιτώνετε το ειδικό δικαστήριο, ήταν το μήνυμα που έστειλε στους κυβερνώντες κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση ο εκ των αντιπροέδρων της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης.

Η υπόθεση της ΔΕΠΑ είναι αδύνατον να μην πάει στο ειδικό δικαστήριο, όταν αλλάξουν οι πλειοψηφίες, ο κ. Κιτσάκος  θα προσκληθεί στη Βουλή για να καταθέσει και στη συνέχεια θα αναλάβει ο ανακριτής του ειδικού δικαστηρίου, τόνισε ο πρώην υπουργός.

Πρόκεται για καραμπινάτο σκάνδαλο για το οποίο έχουν ασκηθεί ήδη διώξεις, υπογράμμισε από την πλευρά του ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.

Η ουσία είναι, σημείωσε, ότι επιδιώχθηκε να χαριστούν 80 εκατ. ευρώ σε καταδικασμένο επιχειρηματία, ενώ στάθηκε και στις “περίεργες συμπτώσεις”, όπως αυτή της εμπλοκής του κ. Πετσίτη (δείτε κάτω το σχετικό απόσπασμα).

Η ιστορία Πετσίτη, προκύπτει ως κερασάκι στην τούρτα, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης και συνέχισε λέγοντας:

«Ένας πρώην συμμαθητής και συνεργάτης του κ. Παππά και πρωταγωνιστής σε φωτό δίπλα στον Τσίπρα. Σύμφωνα με δηλώσεις Κιτσάκου, την περιοδο 2016-2017 που γίνονταν διαπραγματεύσεις ο Μανώλης Πετσίτης επισκέπτεται την ΔΕΠΑ και τον Κιτσάκο ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου. Είναι αξιοσημείωτο ότι την ίδια περίοδο αμείβεται μόνο από την ELFE με ποσά που φθάνουν 200.000 ευρώ. Φοβερή ανέλιξη, καθώς το προηγούμενο επάγγελμά του απέφερε 5.000 ευρώ.

»Τι άλλο είναι ο Πετσίτης; Είναι φορολογικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα ενός Κύπριου Σωτηράκη Παναγιώτου, ο οποίος κατά σύμπτωση είναι διαχειριστής δύο off shore του κ. Λαυρεντιάδη. Είναι επίσης συνεργάτης και συνεταίρος του Αρτέμη Αρτεμίου.

»Γύρω-γύρω όλοι (Λαυρεντιάδης-Αρτεμίου-Παππάς) δηλ. και στη μέση ο Μανώλης. Αυτή είναι η κωμικοτραγική εικόνα».

«Το σκάνδαλο ΔΕΠΑ Λαυρεντιάδη είναι αποδεδειγμένο καραμπινάτο σκάνδαλο. Είναι η κορυφή του παγόβουνου διαπλοκής ΣΥΡΙΖΑ. Ενας κρίκος ακόμα στην αλυσίδα σκανδάλων: σύμβαση για Θριάσιο, μεταναστευτικό, Αεροδρόμιο ‘Ελ.Βενιζέλος’, μυστικά κονδύλια και Σόρος. Όλα αυτά συμβαίνουν με κυβέρνηση που παριστάνει τον αρχάγγελο κάθαρσης. Δεν μπορείτε να καλύπτετε με την σιωπή πρακτικές που εκθέτουν την διαδρομή σας και το κόμμα σας», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Κωστής Χατζηδάκης.

Με τη σειρά του ο Μάκης Βορίδης τόνισε πως υπάρχουν αποδεδειγμένα δεδομένα όπως η άσκηση ποινικής δίωξης με τις διατάξεις για τους καταχραστές του δημοσίου κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, ο οποίος όμως λέει ότι ήταν σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση για τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται. Η ποινική αρμοδιότητα της Βουλής εξαντλείται στη διαπίστωση απλών ενδείξεων σε μία υπόθεση, η οποία στη συνέχεια παραπέμπεται σε ειδικό δικαστήριο, παρατήρησε ο κ. Βορίδης και συνέστησε στην κυβέρνηση να “οργανωθεί υπερασπιστικώς”.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...