448
Γιάννης Στουρνάρας (δεξιά) και Χρήστος Σταϊκούρας την εποχή της «συγκατοίκησής» τους στο υπουργείο Οικονομικών | Menelaos Myrillas / SOOC

Ο Στουρνάρας «διορθώνει» τον Σταϊκούρα για την ανάπτυξη του 2020

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2019, 15:54
Γιάννης Στουρνάρας (δεξιά) και Χρήστος Σταϊκούρας την εποχή της «συγκατοίκησής» τους στο υπουργείο Οικονομικών
|Menelaos Myrillas / SOOC

Ο Στουρνάρας «διορθώνει» τον Σταϊκούρα για την ανάπτυξη του 2020

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2019, 15:54

Το πού θα κάτσει η… μπίλια της ανάπτυξης για το 2020 είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και τη χώρα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για παράδειγμα, εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,3% το επόμενο έτος, ενώ πιο απαισιόδοξος είναι ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) που προέβλεψε ανάπτυξη 2,1%.

Το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, κάνει τον προγραμματισμό του με τη βεβαιότητα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί το 2020 σε ποσοστό 2,8% –τόσο αναφέρεται στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή (εδώ).

Είναι υπεραισιόδοξος ο Χρήστος Σταϊκούρας που συνέταξε τον προϋπολογισμό; Αυτό μοιάζει να πιστεύει ο Γιάννης Στουρνάρας, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος που εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί το επόμενο έτος κατά 2,4% (κοντά στην πρόβλεψη του ΔΝΤ δηλαδή).

Μιλώντας, πάντως, σε συνέδριο της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει ένα δυναμικό ξεκίνημα και μίλησε για την αναπτυξιακή διάσταση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Διευκρίνισε, όμως, ότι προκειμένου να επιτευχθεί αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία (από την οποία απέχουμε τώρα τρεις βαθμίδες), απαιτείται σημαντική επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βελτίωση της θέσης της χώρας στους δείκτες διακυβέρνησης της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οποίοι χρησιμοποιούνται από τους οίκους αξιολόγησης.

Σχολιάζοντας τον Προϋπολογισμό του 2020, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε: «Η κυβέρνηση υιοθέτησε, με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες, ένα δημοσιονομικά ουδέτερο αναπτυξιακό μείγμα πολιτικής, με έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μέσω μέτρων για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο έχει αναπτυξιακή διάσταση, καθώς μειώνει το φορολογικό βάρος των πολιτών και των επιχειρήσεων, ενισχύει τα κίνητρα για εργασία, ενθαρρύνει τις παραγωγικές επενδύσεις και μειώνει την παραοικονομία, με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση του εθνικού προϊόντος. Οι δράσεις αυτές κρίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση και συμβαδίζουν με τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Τράπεζα της Ελλάδος τα τελευταία χρόνια».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, μια μόνιμη μείωση του ονομαστικού φορολογικού συντελεστή του εισοδήματος από κεφάλαιο που ισοδυναμεί με φορολογική ελάφρυνση κατά 1/4 της ποσοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ, με ταυτόχρονη όμως υλοποίηση δημοσιονομικών διαρθρωτικών μέτρων που βελτιώνουν τη φορολογική συμμόρφωση, οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% μετά από μια δεκαετία μέσω της αύξησης των επενδύσεων, χωρίς να επιδεινωθεί το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι η υιοθέτηση του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, το οποίο όμως δεν επαρκεί καθώς αντιμετωπίζει μόνο το 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για τον λόγο αυτό υποστήριξε ότι σε αμέσως επόμενο στάδιο θα πρέπει να εξεταστεί και το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος, με το οποίο, παράλληλα με το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, αντιμετωπίζεται και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC).