O Σόλσκιερ πανηγυρίζει τη νίκη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Τσέλσι για τον πέμπτο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας | REUTERS/David Klein
Επικαιρότητα

Ο Σόλσκιερ απομυθοποιεί (κι άλλο) τον Μουρίνιο

Δυο μήνες μετά την αναχώρηση του Ζοσέ Μουρίνιο από το Μάντσεστερ, η Γιουνάιτεντ συμπλήρωσε 12 ματς χωρίς ήττα σε Πρέμιερ Λιγκ και Κύπελλο Αγγλίας. Τι να σκέπτεται, άραγε, ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής του Κόσμου, παρακολουθώντας την πρώην ομάδα του να καλπάζει χωρίς αυτόν;
Sportscaster

Η ήττα (2-0) από την Παρί Σεν-Ζερμέν στο «Ολντ Τράφορντ» (το οποίο εγκαινιάστηκε σαν σήμερα πριν από 109 χρόνια, στις 19/2/1910) δεν ήταν παρά μια κακή παρένθεση στην τρομερή αντεπίθεση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μετά την απομάκρυνση του Ζοσέ Μουρίνιο από την τεχνική της ηγεσία. Το βράδυ της Δευτέρας οι «Κόκκινοι Διάβολοι» προκρίθηκαν στους «8» του Κυπέλλου Αγγλίας, νικώντας την κάτοχο του τροπαίου, Τσέλσι, με σκορ 2-0 στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Τον Ιανουάριο είχαν αποκλείσει και την Αρσεναλ (3-1), πάλι στο Λονδίνο. Ο προσωρινός(;) τους προπονητής, Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ, συμπλήρωσε 12 ματς χωρίς ήττα στις εγχώριες διοργανώσεις, ρεκόρ που θα ζήλευε και ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον.

Η απομυθοποίηση του «Special One» συνεχίζεται, δυο μήνες μετά την αναχώρησή του από το Μάντσεστερ. Ο άπειρος νορβηγός τεχνικός, παλιά δόξα της Γιουνάιτεντ ως ποδοσφαιριστής, επανέφερε τα χαμόγελα και την αισιοδοξία στο «Θέατρο των Ονείρων», την ώρα που ο Μουρίνιο -ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής στην Ευρώπη πίσω από τον Πεπ Γκουαρντιόλα- συμφωνούσε να αναλάβει την παρουσίαση εκπομπής για το Champions League στη ρωσική TV («On the touchline with Jose Mourinho»), προκειμένου να μη χαθεί εντελώς από το προσκήνιο. Η ατυχία του, όμως, τον καταδιώκει παντού. Μια θεαματική «τούμπα» του πάνω στον πάγο, σε αγώνα χόκεϊ στη Μόσχα, «έπαιξε» στα διεθνή ΜΜΕ περισσότερο από την είδηση για τη συνεργασία του με το κανάλι (RT).

Τι να σκέπτεται, άραγε, ο Πορτογάλος, παρακολουθώντας την πρώην ομάδα του να καλπάζει – και, μάλιστα, με καλύτερό της παίκτη τον Πολ Πογκμπά, που επί των ημερών του «σερνόταν»; Μάλλον, ότι είχε δίκιο όταν κατηγορούσε τους ποδοσφαιριστές του πως ήθελαν να τον διώξουν. Ετσι ήταν, πάντα, ο Μουρίνιο. Εβλεπε φανταστικούς εχθρούς και εναντίον του συνωμοσίες, που δεν υπήρχαν. Ο εγωκεντρικός του χαρακτήρας δεν θα του επιτρέψει να παραδεχθεί το προφανές: πως ένας «πρωτάρης» των πάγκων τα καταφέρνει καλύτερα, επειδή σέβεται τους συνεργάτες του και τις αρχές του συλλόγου. Ο,τι εκείνος περιφρόνησε.

«Πρέπει να βεβαιωθώ ότι οι παίκτες μου θα έρχονται στις προπονήσεις και θα ανυπομονούν για την επόμενη μέρα. Οτι θα απολαμβάνουν αυτό που κάνουν». Το ‘πε και το ‘κανε ο Σόλσκιερ. Η καχυποψία, η μιζέρια και η εσωστρέφεια που επικρατούσε, επί Μουρίνιο, στο αθλητικό κέντρο της Γιουνάιτεντ έδωσε τη θέση της στην απεριόριστη εμπιστοσύνη, που ο Νορβηγός έδειξε προς όλους. Χωρίς mind-games και δεύτερες σκέψεις. Το παρατήρησε, δημοσίως, και ο Πογκμπά, ο οποίος ήταν «στα μαχαίρια» με τον προπονητή που τον είχε φέρει στο Ολντ Τράφορντ: «Η διαφορά (με τον Μουρίνιο) είναι πως ο Σόλσκιερ απολαμβάνει αυτό που κάνει. Το χαίρεται, είναι αυθεντικός και δεν προσποιείται. Είναι ο εαυτός του. Αυτή τη χαρά και την αισιοδοξία τη μεταδίδει σε όλους μας. Επειτα εμείς τη βγάζουμε στο γήπεδο – ο κόσμος το αντιλαμβάνεται».

O Πογκμπά αγκαλιάζει τον νέο προπονητή του. Κάτι που δεν θα έκανε ποτέ επί Μουρίνιο (Reuters)

Στους αγώνες, ο Νορβηγός έδωσε στους ποδοσφαιριστές πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Ο Μουρίνιο εγκλώβιζε το ταλέντο τους σε πολύπλοκα συστήματα τακτικής. Τους ήθελε να καταστρέφουν το παιχνίδι των αντιπάλων περισσότερο, παρά να προσπαθούν να παίξουν το δικό τους. Ο Σόλσκιερ θύμισε από την πρώτη στιγμή ότι «η Γιουνάιτεντ πρέπει να επιτίθεται και να ενθουσιάζει το κοινό της». Είναι μια από τις αξίες του κλαμπ, που ο Πορτογάλος ουδέποτε έλαβε σοβαρά υπ’ όψιν, αν και ο αγγλικός Τύπος τον είχε προειδοποιήσει από τη μέρα που πάτησε το πόδι του στο Μάντσεστερ, το 2016: «Η αμυντική προσέγγιση που ευαγγελίζεται ο Μουρίνιο, είναι κόντρα ρόλος για τη Γιουνάιτεντ. Και για τους παίκτες, και για την ιστορία της».

Είχε συμβεί, πριν από μερικά χρόνια και στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ράφα Μπενίτεθ είχε προσπαθήσει να χαλιναγωγήσει τους εξαιρετικά χαρισματικούς μεσοεπιθετικούς της, κι εκείνοι τον έβαλαν απέναντί τους. Ο Ζινεντίν Ζιντάν, που πήρε τη θέση του, άπειρος κι αυτός στην προπονητική, κατέκτησε τρία διαδοχικά Champions League. Σε αυτούς τους τεράστιους συλλόγους, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ένας προπονητής που μπορεί να εμπνεύσει τους παίκτες του και να εκμεταλλευθεί το ταλέντο τους στο 100% είναι -συχνά- πολύ πιο χρήσιμος από κάποιον «μετρ» των τακτικών και των συστημάτων. Στο Μάντσεστερ ελπίζουν πως, στο πρόσωπο του Σόλσκιερ, μπορεί να βρήκαν τον δικό τους Ζιντάν.

Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Νορβηγός, όταν ανέλαβε την ομάδα, ήταν να ζητήσει την επαναπρόσληψη του πρώην βοηθού του Φέργκιουσον, Μάικ Φέλαν (τον είχε εκδιώξει ο Μόγες το 2013). Ο ίδιος ο Φέργκιουσον έχει τακτική επικοινωνία με τον Σόλσκιερ, και τον συμβουλεύει για διάφορα θέματα. Οι (σύντομες) συναντήσεις τους γίνονται, συνήθως, στο γραφείο του προπονητή στο «Ολντ Τράφορντ» μετά τους αγώνες. Σύμφωνα με το BBC, ο Σόλσκιερ προσπαθεί να πορευθεί στα βήματα του θρυλικού τεχνικού, μιμούμενος ακόμη και τις απλές, καθημερινές του συνήθειες. Ο Μουρίνιο -εννοείται- ποτέ δεν ρώτησε τον Σερ Αλεξ για τίποτα.

Ο Σόλσκιερ, που φόρεσε τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί 11 χρόνια (1996-2007), είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής στις τάξεις των οπαδών της. Απόδειξη, το ότι στις 2 Αυγούστου του 2008, που η Γιουνάιτεντ διοργάνωσε ματς (με την Εσπανιόλ) προς τιμήν του, στο «Ολντ Τράφορντ» συγκεντρώθηκαν 69.000 θεατές – σπάνιο για φιλικό ματς. Ως προπονητής, όμως, εμφανίστηκε… από το πουθενά. Το 2007-2008 προπονούσε τους επιθετικούς της Ακαδημίας της. Από το 2008, τη δεύτερη ομάδα. Τον Νοέμβριο του 2010 επέστρεψε στη Νορβηγία, για χάρη της Μόλντε. Κατέκτησε το νορβηγικό πρωτάθλημα του 2011 και του 2012 (στο μεταξύ, πήρε το ανώτερο δίπλωμα της UEFA). Αλλά, όταν δοκίμασε την τύχη του στην Κάρντιφ, το 2014, απέτυχε παταγωδώς. Προσλήφθηκε τον Ιανουάριο και απολύθηκε τον Σεπτέμβριο. Το 2015 επέστρεψε στη Μόλντε.

Από τις 19 του περασμένου Δεκεμβρίου, που ανέλαβε τη Γιουνάιτεντ, μέχρι τις 10 φεβρουαρίου καθοδήγησε την ομάδα σε εννέα ματς πρωταθλήματος, καταγράφοντας οκτώ νίκες και μια ισοπαλία. Ο Μουρίνιο την είχε αφήσει με πέντε ήττες και πέντε ισοπαλίες. Στα έξι πρώτα τους παιχνίδια στην Πρέμιερ Λιγκ με τον Νορβηγό στον πάγκο, οι «Κόκκινοι Διάβολοι» είχαν σκοράρει 17 γκολ – επίδοση που ο Μουρίνιο δεν έχει, καν, ονειρευθεί. Τον Ιανουάριο αναδείχθηκε σε «προπονητή του μήνα».

Ο Πορτογάλος είχε πάθει τα ίδια και στην προηγούμενη ομάδα του. Λίγο πριν απολυθεί από την Τσέλσι, οι «Μπλε» βυθίζονταν στη βαθμολογία. Αμέσως μετά, άρχισαν να καλπάζουν από νίκη σε νίκη. Δεν το κάνει επίτηδες, όμως ο Σόλσκιερ εκθέτει τον «Mou» ανεπανόρθωτα.