271
Ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: επιμένει στις πάγιες απόψεις του για το ευρωομόλογο | EPA/OMER MESSINGER

Ο Σόιμπλε λέει «nein» (ξανά) στα ομόλογα του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2020, 19:31
Ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: επιμένει στις πάγιες απόψεις του για το ευρωομόλογο
|EPA/OMER MESSINGER

Ο Σόιμπλε λέει «nein» (ξανά) στα ομόλογα του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2020, 19:31

Μπορεί να έχει αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, το οποίο διοικούσε μέσα στην μεγάλη οικονομική κρίση με σιδηρά πυγμή, αλλά δεν έχει εγκαταλείψει τη στάση του ενάντια σε κάθε προσπάθεια αμοιβαιοποίησης του χρέους στην Ευρώπη.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρόεδρος πλέον του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, εξέφρασε την αντίθεσή του στα ομόλογα κορονοϊού, δηλαδή στον κοινό δανεισμό των ευρωπαϊκών χωρών για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της πανδημίας, ζήτησε όμως «τη μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη» στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit ο Σόιμπλε λέει ότι «ο περιορισμός της -αναγκαίας- συζήτησης (για τη βοήθεια των χωρών που πλήττονται) σε ένα εργαλείο δεν οδηγεί στην επίτευξη του στόχου, ιδίως όταν αναζωπυρώνεται μόνο από ισχυρογνωμοσύνη μία παλιά διαμάχη.

» Ακόμη και στην κρίση, θα πρέπει όποιος παίρνει τις αποφάσεις να αναλαμβάνει τις ευθύνες για τις πιθανές συνέπειες. Αυτό δεν θα συνέβαινε πλέον με τα κοινά χρέη. Τα ομόλογα κορονοϊού δεν θα καθιστούσαν την Ευρώπη ισχυρότερη αλλά πιο αδύναμη».

Προσέθεσε ότι «η απόρριψη των ομολόγων κορονοϊού δεν αποτελεί ένδειξη έλλειψης αλληλεγγύης», αντίθετα ανέφερε πως «πρέπει να προσφερθεί η μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη, αφού μόνο έτσι θα μπορέσει η Ευρώπη να ξεπεράσει αυτήν την κρίση».

«Αν τα πράγματα δεν πάνε ξανά καλύτερα για τους άλλους, μακροπρόθεσμα θα πάνε σαφώς χειρότερα και για μας», προειδοποίησε.

Τώρα, το θέμα είναι «οι πληττόμενες χώρες της ΕΕ να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά μέσα, με τους κατά το δυνατόν ίδιους και χαμηλότερους τόκους για την καταπολέμηση της κρίσης. Θα πρέπει να αυξηθεί ο υφιστάμενος όγκος του Ταμείου Διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και να αναλάβουν τις ευθύνες τους η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», αντιπρότεινε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...