527
«Η κριτική είναι αποδεκτή», αλλά «εδώ μιλάμε για ύβρη, για πρόθεση να σπιλωθώ επίτηδες», ισχυρίζεται ο Γιάννης Σμαραγδής και υπόσχεται απαντήσεις στους επικριτές του δια της δικαστικής οδού | Twitter

Ο Σμαραγδής καταγγέλλει συνωμοσία των κριτικών «της ξυρισμένης μασχάλης» για τον «Καζαντζάκη»

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2017, 17:35
«Η κριτική είναι αποδεκτή», αλλά «εδώ μιλάμε για ύβρη, για πρόθεση να σπιλωθώ επίτηδες», ισχυρίζεται ο Γιάννης Σμαραγδής και υπόσχεται απαντήσεις στους επικριτές του δια της δικαστικής οδού
|Twitter

Ο Σμαραγδής καταγγέλλει συνωμοσία των κριτικών «της ξυρισμένης μασχάλης» για τον «Καζαντζάκη»

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2017, 17:35

Ολοι συμφώνησαν ότι ο «Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή ήταν μια ανεπαρκής έως κακή ταινία. Ολοι εκτός από τον ίδιο τον σκηνοθέτη που προφανώς δεν άντεξε τα επικριτικά σχόλια δημοσιογράφων και κριτικών κινηματογράφου και ανακάλυψε συνωμοσίες, μοχθηρούς διαχειριστές του σκοτεινού Διαδικτύου, επιχειρήσεις λάσπης σε βάρος του ίδιου και του έργου του και «συμβόλαια» καλλιτεχνικής του εξόντωσης!

Ολα αυτά για μια ταινία, που διαφημίστηκε όσο λίγες, προωθήθηκε από συνδρομητικά δίκτυα, εταιρείες και πολιτικούς –το making of το είχε δει μέχρι και ο Προκόπης Παυλόπουλος!–, αλλά τελικά σε ελάχιστους άρεσε και πολλοί τη βρήκαν από χοντροκομμένη μέχρι και προσβλητική προς τον μέγα διανοητή.

Αξίζει ας πούμε να δει κανείς το πλάνο που μπλέκει τον Καζαντζάκη με τα παξιμάδια «Μάννα» Τσατσαρωνάκη, σε μια κραυγαλέα τοποθέτηση προϊόντος με όχημα τον συγγραφέα που πέθανε πριν από 60 ολόκληρα χρόνια.

https://www.youtube.com/watch?v=sNDisga4aR4

Δεν αξίζει για αυτή και μόνο τη σκηνή να κατακρίνεις τον σκηνοθέτη; Αλλά ο Σμαραγδής φαίνεται πως διαφωνεί, διότι ερμηνεύοντας το όλο θέμα με θρησκειολογικούς όρους, βλέπει πίσω από την αρνητική κριτική κακές ψυχές…

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο σκηνοθέτης έσπευσε να ανοίξει πόλεμο με τους κινηματογραφικούς κριτικούς που έθαψαν την ταινία του, κάνοντας λόγο για «κακόψυχους χυδαιολόγους που αντιπροσωπεύουν -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε-  την αισθητική της «ξυρισμένης αμασχάλης» (ό,τι και αν σημαίνει αυτό στο μυαλό ενός τόσο σπουδαίου κινηματογραφιστή όπως ο Σμαραγδής).

Μολονότι το κύμα αποδοκιμασίας για την τελευταία του δημιουργία ήταν σχεδόν καθολικό, ο Γιάννης Σμαραγδής προειδοποίησε τους επικριτές του ότι θα λογοδοτήσουν για το «κακό που έπραξαν» και ότι τελικά θα υποχρεωθούν να του ζητήσουν συγγνώμη! Απείλησε μάλιστα ότι θα απαντήσει μέσω της δικαστικής οδού σε όσους… καθύβρισαν τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Ισχυρίστηκε άλλωστε ότι οι κριτικοί δεν είχαν δει καν την ταινία του όταν «πήραν την απόφαση» να την επικρίνουν στα γραπτά τους.

«Γνωρίζω ότι πριν μπουν μέσα  οι κριτικοί κινηματόγραφου είπαν “τώρα θα μπούμε να λιώσουμε τον Σμαραγδή”», είπε και έκανε λόγο για «τη φατρία του ελληνικού κινηματογράφου που λάσπωσε την ταινία από πρόθεση».

«Εχουν κακές ψυχές. Στην Κρήτη το λεμε “κακοψυχιά”. Ξεπεράστηκε το μέτρο, φτάσαμε σε καταστάσεις μεγάλης χυδαιότητας. Τόσο για την ταινία και για το πρόσωπο μου και για τους συνεργάτες μου ειπώθηκαν άσχημα πράγματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για να συμπληρώσει ότι πρόκειται, «για δημοσιογράφους – “κριτικούς κινηματογράφου” εντός εισαγωγικών οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την αισθητική της “ξυρισμένης αμασχάλης”, που σημαίνει ότι δεν αντιπροσωπεύουν τον πολιτισμό που μας γέννησε και το φως αλλά τα σκοτάδια».

«Πρέπει να τελειώσουμε με αυτά. Αυτοί που έπραξαν το κακό πρέπει να λογοδοτήσουν», είτε προσωπικά ή μέσα από ορισμένα sites πίσω από τα οποία κρύβονται συγκεκριμένα άτομα και ανήκουν «στον μηχανισμό του σκοτεινού Διαδικτύου», προσέθεσε ο Γιάννης Σμαραγδής, επαναλαμβάνοντας ότι θα απαντήσει μέσω της δικαστικής οδού.

Σε ερώτηση του καναλιού για το δικαίωμα του ελεύθερου λόγου και της κριτικής, ο σκηνοθέτης έσπευσε να σημειώσει πως «η κριτική είναι αποδεκτή», αλλά  «εδώ μιλάμε για ύβρη,  για πρόθεση να σπιλωθώ επίτηδες».

«Το κακό που κάνουν σε αυτούς επιστρέφει. Μέσα σε αυτούς τους κριτικούς υπάρχουν και κάποιοι σοβαροί. Αν δεν είναι από κακή πρόθεση, αλλά είναι καλοί άνθρωποι… πρέπει να δουν ξανά την ταινία και να ζητήσουν συγγνώμη. Δεν το κάνουν γιατί το θέμα τους είναι μήπως και εγκαταλείψω την χώρα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο δημιουργός του «Καζαντζάκη» που μέχρι σήμερα έχει κόψει 250.000 εισιτήρια στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...