664
Ο Πάνος Σκουρλέτης με τον Δημήτρη Βίτσα και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής της Δευτέρας | George Vitsaras / SOOC

Ο Σκουρλέτης κατηγορεί υπουργούς που «δεν ήταν μετρημένοι» – ποιους εννοεί;

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2019, 12:24
Ο Πάνος Σκουρλέτης με τον Δημήτρη Βίτσα και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής της Δευτέρας
|George Vitsaras / SOOC

Ο Σκουρλέτης κατηγορεί υπουργούς που «δεν ήταν μετρημένοι» – ποιους εννοεί;

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2019, 12:24

Οι αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συντριβή από τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές δεν λένε να σταματήσουν – και δύσκολα θα σταματήσουν. Τις αιχμές του Νίκου Φίλη (εδώ) που απέδωσε την ήττα στο ύφος εξουσίας και του Νίκου Κοτζιά (εδώ) που ζήτησε «να πάνε στην άκρη ορισμένοι, που είναι δίπλα στον Πρωθυπουργό», ακολούθησε η θέση του Πάνου Σκουρλέτη, γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ένας από τους λόγους του δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος ήταν η συμπεριφορά ορισμένων κυβερνητικών στελεχών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1 το βράδυ της Δευτέρας και μετά τη συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο ξενοδοχείο «Wyndham Grand Athens», ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε σε «κυβερνητικά στελέχη που με τον τρόπο τους δημιούργησαν μία εικόνα – δεν θα το έλεγα αλαζονείας – αλλά δεν ήταν μετρημένοι και νουνεχείς όσο έπρεπε».

«Δεν το λέω την επομένη των εκλογών, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μου δόθηκε η ευκαιρία να το διατυπώσω» επεσήμανε, χωρίς να πει σε ποιους αναφέρεται. Είναι άραγε μόνο ο Παύλος Πολάκης με τη γνωστή αγοραία συμπεριφορά που άλλαξε την ατζέντα; Ή μήπως και άλλοι (πχ. Χριστόφορος Βερναρδάκης) που ακόμα και λίγες ημέρες πριν τις εκλογές έβγαιναν στα κανάλια και εμφανίζονταν απολύτως βέβαιοι για την επιτυχία και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ;

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η αναφορά του κ. Σκουρλέτη μαρτυρά ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια μάχη μεταξύ στελεχών (κυβερνητικών και κομματικών) όχι μόνο για το ποιος φταίει, αλλά και για την επόμενη μέρα.

Χαρακτηριστική η δήλωση της πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου και νυν υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ολγας Γεροβασίλη, η οποία είπε (πάλι στην ΕΡΤ1) ότι «η σκληρή δουλειά που κάναμε δεν επικοινωνήθηκε καλά από τους υπουργούς». Να εννοεί και τον εαυτό της δύσκολο.

Ο δε Νίκος Ξυδάκης, πρώην υπουργός και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αρθρογράφησε κατά των «ετερόκλητων μισθοφόρων και γυρολόγων» που μαζεύτηκαν στο κυβερνητικό σχήμα. Το ότι όλους αυτούς τους μάζεψε προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας δεν το ανέφερε ο κ. Ξυδάκης.

Κατά τα άλλα βέβαια, όλοι θεωρούν ότι βασική αιτία της συντριβής ήταν τα μνημόνια και ως γνωστόν τα κακά ΜΜΕ.

Ο κ. Σκουρλέτης επέμεινε στο βασικό αφήγημα ότι κύρια αιτία της ήττας στις ευρωεκλογές ήταν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην κυβέρνηση μετά το 2015 αναγκασμένος να υλοποιήσει μία πολιτική που είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και βρέθηκε αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής που ούτως ή άλλως επέδρασαν σωρευτικά σε μια σειρά στρώματα και κατηγορίες».

«Οταν στο τέλος της ημέρας κάνει ο άλλος ταμείο, λίγο τον ενδιαφέρει, αν από τα 100 που έχασε τα 70 τα έχασε επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και μόλις τα 30 επί ΣΥΡΙΖΑ. Σημασία έχει ότι τα έχασε διότι βιώνει μια αρνητική πραγματικότητα» είπε ο κ. Σκουρλέτης και συνέχισε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να υλοποιεί μια πολιτική λιτότητας με μεγαλύτερη ένταση στη ΝΔ λιγότερη επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι πολίτες το υπέστησαν σωρευτικά. Η Ν.Δ. το έχει πληρώσει αυτό το 2015, έκανε το δικό της ταμείο, το ΠΑΣΟΚ έπαθε μεγάλη ζημιά. Πληρώσαμε ακριβώς αυτή την αντίφαση να εφαρμόζεις μια πολιτική που δεν την ενστερνίζεσαι αλλά έχει τα χαρακτηριστικά τα οποία αντικειμενικά κούμπωσαν με όσα είχαν εφαρμόσει οι προηγούμενοι».

«Επίσης ο χρόνος είναι μικρός από τη λήξη του προγράμματος και η σταθεροποίηση της οικονομίας όπου ο καθένας θα αρχίσει να σκέφτεται με έναν θετικό τρόπο τη ζωή του, θέλει ένα διάστημα για να εμπεδωθεί» εξήγησε ο κ. Σκουρλέτης.

Ως μια δεύτερη αιτία ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε το γνωστό επιχείρημα περί δήθεν ανισότιμης μάχης στο πεδίο των ΜΜΕ.

«Είχαμε μια στρατηγική αδυναμία στο χώρο των μίντια. Δεν υπάρχει άλλη κυβέρνηση που μεταπολιτευτικά να έχει δεχθεί τέτοιο πόλεμο» ισχυρίστηκε.

«Το γεγονός ότι δεν μπόρεσες να επικοινωνήσεις βασικές πλευρές του κυβερνητικού έργου είναι μια αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά σχετίζεται και με μια αντικειμενική διαμορφωμένη κατάσταση στον χώρο των μίντια. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό» υπογράμμισε.

Στη συζήτηση αναφορικά με το πόσο επηρέασε το Μακεδονικό ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι κυρίως κόστισε στην κυβέρνηση.

«Η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ θα έπρεπε να είχε τελειώσει τον Αύγουστο», είπε, διότι όπως ανέφερε ενώ υπήρχε έξοδος στις αγορές, είχαμε ανάπτυξη, καλές εκτιμήσεις, τις εξαγγελίες της ΔΕΘ ήμασταν υποχρεωμένοι κάθε εβδομάδα να προσπαθούμε να διασκεδάσουμε τις δηλώσεις του κυβερνητικού μας εταίρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...