288
O Bασίλης Βαφέας στα γυρίσματα της τελευταίας του ταινίας «Ρισάλτο» | ERT

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας νέος πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 15:02
O Bασίλης Βαφέας στα γυρίσματα της τελευταίας του ταινίας «Ρισάλτο»
|ERT

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας νέος πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 15:02

Τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Βασίλη Βαφέα, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νέου ελληνικού κινηματογράφου –του ρεύματος δηλαδή που αναπτύχθηκε στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, δίνοντας στο ελληνικό σινεμά ένα νέο ύφος και ανοίγοντάς του νέους δρόμους–, επέλεξε το υπουργείο Πολιτισμού ως νέο πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ).

Με την επιλογή του νέου ΔΣ, το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε τέλος σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο του Κέντρου καθώς είχαν υπάρξει πολλές παραιτήσεις μελών.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την Τρίτη το νέο ΔΣ του ΕΚΚ, το οποίο «συγκεντρώνει εμπειρία και γνώση του χώρου του κινηματογράφου, προκειμένου να εργαστεί συστηματικά και με την αναγκαία συνοχή», όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση.

Στη νέα σύνθεση του ΔΣ ,τον κ. Βαφέα πλαισιώνουν ως μέλη οι: Νίνος Μικελίδης, κριτικός κινηματογράφου, συγγραφέας, σκηνοθέτης, Σταυρούλα Παπαδημητρίου, επιθεωρήτρια-ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης, Νίκος Πουρσανίδης, ηθοποιός, σεναριογράφος, Τάσος Ρέτζιος, δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου, Παναγιώτης Σασλίδης, παραγωγός και Γρηγόρης Τρικούκης, δικηγόρος.

Ο κ. Βαφέας έγινε ευρύτερα γνωστός στα τέλη της δεκαετίας του 1970 με την «Ανατολική Περιφέρεια» (1979), για να ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, το «Ρεπό» (1982), ο πολυβραβευμένος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης «Ερωτας του Οδυσσέα» (1984) με τον Κώστα Βουτσά, τα «120 Ντεσιμπέλ» (1987), το «Κάθε Σάββατο», πάλι με τον Βουτσά,  (1999) και το «Γυναικείες Συνωμοσίες» (2007). Τελευταίο του φιλμ ήταν το «Ρισάλτο» (2015).

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το νέο ΔΣ ορίστηκε «μετά τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και την αδυναμία συνοχής του».

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, «ευχαρίστησε το απερχόμενο ΔΣ για τη συμβολή του στην επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των σχεδίων υπό χρηματοδότηση μετά από χρόνιες καθυστερήσεις, για τη συνεργασία του με το υπουργείο στο θέμα των πόρων δημοσίων επενδύσεων, καθώς και για την εκκαθάριση πολυετών στάσιμων υποθέσεων της κινηματογραφικής παραγωγής», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...