682
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση που είχαν πέρυσι τον Νοέμβριο Κώστας Σημίτης και Φώφη Γεννηματά. Τώρα η συνάντησή τους έγινε χωρίς την παρουσία φωτογράφων... | George Vitsaras / SOOC

Ο Σημίτης δεν ξέρει τι να κάνει με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2019, 13:51
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση που είχαν πέρυσι τον Νοέμβριο Κώστας Σημίτης και Φώφη Γεννηματά. Τώρα η συνάντησή τους έγινε χωρίς την παρουσία φωτογράφων...
|George Vitsaras / SOOC

Ο Σημίτης δεν ξέρει τι να κάνει με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2019, 13:51

Με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να τσακώνονται πλέον δημοσίως –χαρακτηριστικό, αλλά όχι μόνο, το περιστατικό ανάμεσα στον Μανώλη Οθωνα, διευθυντή του γραφείου της Φώφης Γεννηματά και στον Παύλο Γερουλάνο– μία μόλις ημέρα πριν από το αμφιλεγόμενο (εδώ) συνέδριο του κόμματος, ένα από τα ερωτήματα που υπάρχουν είναι το εξής: τι θα κάνει ο Κώστας Σημίτης; Θα πάει το Σάββατο στο ΣΕΦ για να ακούσει τουλάχιστον την εισήγηση της προέδρου, όπως η ίδια του ζήτησε κατά τη συνάντησή τους την Τετάρτη; Ή θα απουσιάσει και αυτός όπως οι άλλοι ζώντες αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ;

Ως γνωστόν ο Βαγγέλης Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να πάει στο συνέδριο, μολονότι υπήρξε προκάτοχος της κυρίας Γεννηματά στην αρχηγία του κινήματος και παραμένει μέλος του κόμματος. Είπε πως «η κυρία Γεννηματά μού έστειλε μία ευγενική επιστολή με την οποία με καλεί να παρευρεθώ στην έναρξη του Συνεδρίου και της απάντησα ότι την ευχαριστώ για την πρόσκληση και εύχομαι καλή επιτυχία…. Δεν έχω να πω τίποτα σε αυτή τη διαδικασία, ό,τι είχα να πω το είπα».

Ο δε Γιώργος Παπανδρέου, που επίσης προσκλήθηκε από την κυρία Γεννηματά, της διεμήνυσε ότι είναι καλεσμένος σε ένα συνέδριο πρώην υπουργών Εξωτερικών στη Βιέννη και έτσι δεν θα μπορεί να δώσει το παρών στο ΣΕΦ. Αλλωστε δεν είναι καν μέλος του ΠΑΣΟΚ, είναι πια πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ.

Ο μόνος που απέμεινε λοιπόν στην κυρία Γεννηματά για να προσδώσει κάποιο κύρος στη διαδικασία είναι ο κ. Σημίτης.

Μετά τη συνάντησή του με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ (και του ΠΑΣΟΚ) από τη Χαριλάου Τρικούπη είχε διαρρεύσει ότι η συζήτηση είχε πάει πολύ καλά και ότι ο πρώην Πρωθυπουργός θα εξέδιδε ανακοίνωση σχετικά με την παρουσία του στο συνέδριο. Ομως τέτοια ανακοίνωση δεν εκδόθηκε και καθώς φαίνεται ούτε θα εκδοθεί.

Οπως έγινε γνωστό τελικά την Παρασκευή, ο κ. Σημίτης δεν θα απαντήσει γραπτά στην πρόσκληση της κυρίας Γεννηματά και ως εκ τούτου παραμένει άγνωστο το αν και σε ποια στιγμή θα πάει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας –άλλωστε το συνέδριο γίνεται με πρωτοφανώς πυκνές διαδικασίες και διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες (από το απόγευμα του Σαββάτου ως το απόγευμα της Κυριακής).

Από το περιβάλλον του αναφέρεται ότι ο κ. Σημίτης δεν θέλει να αποτελέσει θέμα η στάση που θα κρατήσει, ωστόσο αυτή η επιθυμία του δεν μπορεί να ικανοποιηθεί. Ο,τι και αν επιλέξει να κάνει ο τέως Πρωθυπουργός θα φέρει έναν συμβολισμό. Ενδεχομένως να «εγκλωβίστηκε» όταν συνάντησε την κυρία Γεννηματά, ενώ οι άλλοι δύο έλαβαν τις γραπτές προσκλήσεις στις οποίες απάντησαν ο καθείς με τον τρόπο του…

Γερουλάνος: Αποδεικνύεται η αδυναμία διαλόγου

Σε κάθε περίπτωση το κλίμα στο κόμμα, κυρίως λόγω των χειρισμών της κυρίας Γεννηματά, η οποία με ένα συνέδριο συνοπτικών διαδικασιών θέλει να κλείσει εκκρεμότητες και να εδραιώσει την κυριαρχία της στον χώρο –αλλάζει το καταστατικό του κόμματος ώστε ο/η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ να είναι de facto πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ–, είναι απελπιστικά άσχημο.

Χαρακτηριστικά τα όσα συνέβησαν ανάμεσα στον κ. Οθωνα, δεξί χέρι της κυρίας Γεννηματά και στον κ. Γερουλάνο, πρώην υπουργό και από τους σφοδρούς επικριτές της προέδρου. Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Ελλάδα 94,3», ο κ. Οθωνας εξαπέλυσε βολές κατά του κ. Γερουλάνου, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «την ιστορία του ΠΑΣΟΚ δεν την έγραψαν οι guest stars ούτε οι κομπάρσοι, αλλά ο απλός κόσμος», ενώ αναφερόμενος στις διαφωνίες για τις διαδικασίες του συνεδρίου από τον πρώην υπουργό είπε ότι ούτε και ο ίδιος έχει καταλάβει από τη φλυαρία του τελευταίου μήνα τι ακριβώς θέλει.

Η απάντηση του κ. Γερουλάνου δεν άργησε να έρθει. «Οι διάφορες κινήσεις και μορφώματα, από την εποχή που δημιουργήθηκε η ΕΛΙΑ μέχρι τώρα, είχαν στόχο να αποκρύψουν την ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ και ως αποτέλεσμα να παραμείνουν τα ίδια πρόσωπα που είχαν ευθύνες για τις πολιτικές επιλογές του παρελθόντος», σχολίασε. Και αναφερόμενος στο συνέδριο είπε πως εκεί θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για ένα δημοκρατικό συνέδριο με εκλεγμένους συνέδρους ώστε να συζητηθεί η στρατηγική που θα καταστήσει το κόμμα υπολογίσιμο «παίκτη» στο μέλλον της Κεντροαριστεράς και όχι οι προσωπικοί στόχοι.

Απαντώντας δε στον κ. Οθωνα είπε: «όταν εξαπολύονται προσωπικοί χαρακτηρισμοί όπως αυτοί του κ.Όθωνα, τότε φαίνεται ότι δεν διαθέτεις πολιτικά επιχειρήματα και επιδεικνύεις αδυναμία διαλόγου που στόχο θα έπρεπε να έχει την κατάθεση προτάσεων τις οποίες πραγματικά έχει ανάγκη η κοινωνία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...