436
O πρόεδρος Σι χαιρετά τους φακούς που τον ανέμεναν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Χονγκ Κονγκ – δίπλα του ο νέος κυβερνήτης της περιοχής, κάποιος Τζον Λι, διακεκριμένος στην καταστολή στυνόμος | Hong Kong Information Services Department/Handout via REUTERS

Ο Σι πήγε στο Χονγκ Κονγκ αλλά φοβήθηκε την… Ομικρον

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2022, 19:21
O πρόεδρος Σι χαιρετά τους φακούς που τον ανέμεναν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Χονγκ Κονγκ – δίπλα του ο νέος κυβερνήτης της περιοχής, κάποιος Τζον Λι, διακεκριμένος στην καταστολή στυνόμος
|Hong Kong Information Services Department/Handout via REUTERS

Ο Σι πήγε στο Χονγκ Κονγκ αλλά φοβήθηκε την… Ομικρον

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2022, 19:21

Ο κορονοϊός, η Ομικρον και οι αλλεπάλληλες μεταλλάξεις της έχουν στοιχειώσει τον ύπνο (και τον ξύπνιο) του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Αυτήν την εποχή το Χονγκ Κονγκ αντιμετωπίζει πρόβλημα θερινής μετάδοσης, καθώς εκεί καταγράφονται καθημερινώς χιλιάδες νέα περιστατικά. Οπότε, ο παθιασμένος με την ιδέα του «μηδενικού κρούσματος» Σι που αναγκάστηκε να μεταβεί στην παλιά αποικία των Βρετανών αναστατώθηκε. Δεν θέλησε καν να κοιμηθεί στο Χονγκ Κονγκ. Κατέφθασε και αναχώρησε μέσα στην ίδια ημέρα (έχει αντοχές, λοιπόν, ο πρόεδρος).

Γιατί πήγε ο Σι στο Χονγκ Κονγκ; Για να εγκαταστήσει στον θρόνο του τον νέο κυβερνήτη της περιοχής, κάποιον Τζον Λι, πρώην αστυνομικό, άνθρωπο του κόμματος, με περγαμηνές στην καταστολή των αντιδρώντων νεολαίων. Η τελετή ήταν λαμπρή, και ο Λι έλαβε το χρίσμα από τον Σι που ανεφώνησε και έναν «δεκάρικο» γεμάτο από κοινοτοπίες: ζήτησε ακόμη περισσότερο πατριωτισμό και πίστη από τους πρώην βρετανούς υπηκόους που έγιναν κινέζοι πολίτες πριν από 25 χρόνια, την 1η Ιουλίου του 1997, με την επιστροφή της αποικίας στη Λαϊκή Δημοκρατία.

Μαζί με τα πατριωτικά ο Σι επανέλαβε και το «αβανταδόρικο» σύνθημα για τα οικονομικά, το γνωστό «Μία χώρα, δύο συστήματα», το οποίο έχει και ημερομηνία λήξεως, το 2047.

Προτού φύγει, ο Σι έλαβε τον όρκο πίστης του κυβερνήτη Λι – δεν χρειαζόταν όμως: το 2019 ο Λι διακρίθηκε στη σύγκρουση με τους δημοκρατικούς διαδηλωτές αλλά και κατόπιν, στη σκληρή καταστολή που ακολούθησε, ενώ από το 2020 διοικεί τον αστυνομικό μηχανισμό που σταμπάρει και κυνηγά όποιον κάτοικο του Χονγκ Κονγκ δεν συμπαθεί το ΚΚ Κίνας και τους ανθρώπους του.

Σημειωτέον ότι ο Λι δεν είναι κανένας δοτός, αχυράνθρωπος του σωρού και ανδρείκελο: αν και 7,5 εκατομμύρια ψυχές ζουν στο Χονγκ Κονγκ, αυτός υπερψηφίστηκε από 1.500 κομματικά στελέχη κάποιας επιτροπής – σπουδαία και δημοκρατικότατα πράγματα, δηλαδή.

Ο ανταποκριτής της Corriere della Sera στο Πεκίνο, ο Γκουίντο Σαντεβέκι, έγραψε ότι η επιλογή του Λι για τη θέση του κυβερνήτη ενός παγκοσμιοποιημένου χρηματοπιστωτικού κέντρου όπως είναι το Χονγκ Κονγκ δείχνει ότι ο Σι εξακολουθεί να ευνοεί τη δημόσια τάξη και την πολιτική ασφάλεια επειδή δεν πιστεύει ότι τα δημοκρατικά αισθήματα των ντόπιων έχουν καμφθεί ή έχουν εξαλειφθεί ύστερα από τόσες και τόσες συλλήψεις και δίκες.

Στον προαναφερθέντα λόγο του, πάντως, μίλησε και για την ανάγκη «καλύτερης ισορροπίας μεταξύ κυβέρνησης και αγοράς». Ο Τζον Λι άκουσε μετ’ ευλαβείας και υποσχέθηκε να μην απογοητεύσει τον Σι και την Κίνα.

Ο Σι έφτασε την Πέμπτη 30 Ιουνίου στο Χονγκ Κονγκ με τρένο-βολίδα και συμμετείχε στις επίσημες τελετές και σε δύο επίσημα τραπεζώματα. Το βράδυ της ίδιας μέρας αναχώρησε για το Σεντζέν της ηπειρωτικής Κίνας όπου διανυκτέρευσε και το πρωί της Παρασκευής συνέχισε το ταξίδι για την πρωτεύουσα. Μεγάλη χώρα, μεγάλες αποστάσεις, μεγάλη κούραση…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...