368
O Σάντσεθ με τον Φίλιππο Στ' τον Φεβρουάριο του 2020. Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός θεωρεί ότι η μοναρχία πρέπει να μην έχει πλέον τόση ασυλία | Photo by Juan Carlos Hidalgo /EFE Agency - Pool/Getty Images

Ο Σάντσεθ θέλει να καταργήσει τη νομική ασυλία του βασιλιά της Ισπανίας

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2021, 09:17
O Σάντσεθ με τον Φίλιππο Στ' τον Φεβρουάριο του 2020. Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός θεωρεί ότι η μοναρχία πρέπει να μην έχει πλέον τόση ασυλία
|Photo by Juan Carlos Hidalgo /EFE Agency - Pool/Getty Images

Ο Σάντσεθ θέλει να καταργήσει τη νομική ασυλία του βασιλιά της Ισπανίας

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2021, 09:17

H ισπανική Σοσιαλδημοκρατία τα βάζει με τα προνόμια των βασιλιάδων. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της απόλυτης νομικής ασυλίας της οποίας χαίρει ο μονάρχης, στη σκιά των σκανδάλων του τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος, πατέρα του σημερινού βασιλιά της χώρας Φιλίππου Στ’.

«Δεν νομίζω ότι αυτή η νομική κατάσταση είναι απαραίτητη για τον αρχηγό του κράτους», εξήγησε ο ηγέτης σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE) κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser.

Ο Πέδρο Σάντσεθ διευκρίνισε ότι θέτει το ζήτημα προκειμένου να ξεκινήσει «διάλογος για την αναθεώρηση του Συντάγματος», ώστε αυτό να καταστεί «πιο σύγχρονο». Το ακαταδίωκτο του μονάρχη δεν αρμόζει πλέον «σε μια δημοκρατία εδραιωμένη, έπειτα από 40 και πλέον χρόνια», εξήγησε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός. Με λίγα λόγια, η ισπανική δημοκρατία δεν έχει πια ανάγκη τη μοναρχία στον βαθμό που την είχε στα πρώτα της βήματα, μετά το σκοτάδι της πολύχρονης δικτατορίας του φασίστα Φράνκο.

Ο θεμελιώδης νόμος στην Ισπανία προβλέπει ότι ο βασιλιάς χαίρει απόλυτης νομικής ασυλίας. Ωστόσο, ολοένα περισσότεροι καλούν να αλλάξει αυτό, μετά τα σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκη τα τελευταία χρόνια ο Χουάν Κάρλος, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τον θρόνο το 2014.

Η προστασία της οποίας χαίρει ο Χουάν Κάρλος, σύζυγος της «δικιάς μας», Σοφίας, περιορίστηκε κάπως μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα. Έκτοτε, ο 83χρονος πατέρας του σημερινού μονάρχη Φιλίππου Στ’ μπορεί κατά τον νόμο ακόμη και να δικαστεί, σε περίπτωση που αποδειχθεί η τέλεση αξιόποινων πράξεων. Αλλά μόνο από το Ανώτατο Δικαστήριο και μόνο για εγκλήματα που αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι διαπράχθηκαν αφού εγκατέλειψε τον θρόνο.

Ο Φίλιππος Στ’ συνεχίζει να χαίρει πλήρους νομικής ασυλίας. Πάντως, αντίθετα με τον πατέρα του, τον 53χρονο δεν βαρύνουν υποψίες για κάποιο ποινικό αδίκημα.

Ο Χουάν Κάρλος ζει εξόριστος στο Αμπου Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Εγκατέλειψε εν κρυπτώ την πατρίδα του την 3η Αυγούστου 2020, για να «διευκολύνει» τον γιο του, με φόντο τις καταγγελίες για τα σκάνδαλα, ανέφερε επιστολή του που δημοσιοποιήθηκε αργότερα.

Διενεργούνται έρευνες σε βάρος του.

Μεταξύ άλλων, κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, φορολογική απάτη, δωροδοκία στο έργο της κατασκευής σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας στη Σαουδική Αραβία, κατοχή μυστικών υπεράκτιων λογαριασμών κ.λπ.

Δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο από τον ισπανικό βασιλικό οίκο για τις κατηγορίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News