321
Από αριστερά, ο Πάμπλο και ο Πέδρο. Το μπρα-ντε-φερ ανέδειξε νικητή τον δέυτερο... | Reuters

O Σάντσεθ δέχεται συγκυβέρνηση με τους Podemos _ αλλά χωρίς τον Ιγκλέσιας

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2019, 20:02
Από αριστερά, ο Πάμπλο και ο Πέδρο. Το μπρα-ντε-φερ ανέδειξε νικητή τον δέυτερο...
|Reuters

O Σάντσεθ δέχεται συγκυβέρνηση με τους Podemos _ αλλά χωρίς τον Ιγκλέσιας

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2019, 20:02

Τέλος (;) βαίνει στο θρίλερ της διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης στην Ισπανία, καθώς το απόγευμα της Παρασκευής ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ανακοίνωσε ότι είναι πρόθυμος να μην μετάσχει στη μελλοντική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ριζοσπαστικής Αριστεράς και των Σοσιαλιστών.

«Η Ισπανία χρειάζεται μια αριστερή κυβέρνηση (…) Το Σοσιαλιστικό Κόμμα λέει ότι εγώ είμαι το μοναδικό εμπόδιο για αυτήν την κυβέρνηση. Σκέφθηκα αυτές τις ημέρες και δεν θα γίνω εγώ η δικαιολογία του Σοσιαλιστικού Κόμματος για να μην συγκροτηθεί αυτή η κυβέρνηση συνασπισμού», ανέφερε ο Ιγκλέσιας σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, και πρόσθεσε: «Το αν θα είμαι στο υπουργικό συμβούλιο ή όχι δεν θα είναι πρόβλημα, αρκεί να μην υπάρξουν άλλα βέτο και η παρουσία του Podemos στην κυβέρνηση αντικατοπτρίζει τις ψήφους που κερδίσαμε».

Νωρίτερα οι Podemos δήλωναν πρόθυμοι να στηρίξουν τον Σάντσεθ μόνο εάν συγκυβερνήσουν και τον ισπανό πρωθυπουργό με την σειρά του να αποκλείει με κάθε τρόπο τον Ιγκλέσιας από την κατάληψη ενός υπουργικού θώκου.

Σύμφωνα με τους Podemos, το 70% των μελών τους που συμμετείχαν στην εσωκομματική ψηφοφορία ζήτησαν να στηριχθεί ο Σάντσεθ στο κοινοβούλιο, εφόσον δεχτεί να υπάρξει μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Το μοναδικό «αγκάθι» στην υπόθεση αυτή ήταν ο επικεφαλής του αριστερού κόμματος, καθώς ο Σάντσεθ διαμήνυε ότι δεν θα δεχθεί επ’ ουδενί να συμμετάσχει στην κυβέρνησή του και να αναλάβει υπουργείο.

«Μία κυβέρνηση, η οποία θα περιλάμβανε τον Ιγκλέσιας (ως αντιπρόεδρο) δεν θα λειτουργούσε, θα παρέλυε εξαιτίας των εσωτερικών αντιφάσεων. Το κύριο εμπόδιο είναι η συμμετοχή του κ. Ιγκλέσιας στην κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά την περασμένη Πέμπτη ο Σάντσεθ που αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις διαφωνίες του με τον Ιγκλέσιας για το θέμα της Καταλονίας, η οποία επιχείρησε να αυτονομηθεί τον Οκτώβριο του 2017, προκαλώντας μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις που έχει περάσει η Ισπανία.

«Δεν γίνεται να έχω στην κυβέρνηση μου κάποιον που δεν με εμπιστεύεται και δεν εμπιστεύεται την ισπανική Δημοκρατία, επειδή επιμένει στο ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας», επανέλαβε ο Σάντσεθ.