695
O Αντ. Ρουπακιώτης την εποχή που ήταν υπ. Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη | Menelaos Myrillas / SOOC

Ρουπακιώτης: Είχαμε έτοιμο τον αντιρατσιστικό νόμο όταν η Χρυσή Αυγή αλώνιζε, αλλά τον πάγωσε ο Σαμαράς

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2020, 14:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/10/2020, 20:34
O Αντ. Ρουπακιώτης την εποχή που ήταν υπ. Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη
|Menelaos Myrillas / SOOC

Ρουπακιώτης: Είχαμε έτοιμο τον αντιρατσιστικό νόμο όταν η Χρυσή Αυγή αλώνιζε, αλλά τον πάγωσε ο Σαμαράς

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2020, 14:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/10/2020, 20:34

Την αβελτηρία -ή και απροθυμία- της κυβέρνησης Σαμαρά να περάσει εγκαίρως έναν αντιρατσιστικό νόμο που θα αναχαίτιζε, αν δεν περιόριζε δραστικά, τη ρητορική και τη δράση της Χρυσής Αυγής το 2013, θυμήθηκε ο εισηγητής αυτού του νόμου, υπουργός Δικαιοσύνης σε εκείνη την τρικομματική κυβέρνηση που είχε προκύψει μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012 (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ), Αντώνης Ρουπακιώτης.

Ο κ. Ρουπακιώτης βγήκε και μίλησε στο Open για να θυμίσει κάποια πράγματα, τώρα που υπάρχει πολιτική διαμάχη ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος κατεδίωξε πιο αποτελεσματικά και ποιος ανέχτηκε λιγότερο τους καταδικασθέντες τελικά για εγκληματική οργάνωση χρυσαυγίτες.

Συνδέοντας την ιστορική ετυμηγορία στη δίκη της Χρυσής Αυγής με την πτώση της Χούντας, ο κ. Ρουπακιώτης σημείωσε χαρακτηριστά: «Όταν έπεσε η Χούντα όλοι σπεύσαμε σε πλατείες και σε δρόμους να φωνάζουμε: “Δώστε τη Χούντα στον λαό”. Φοβάμαι ότι είναι και κάποιοι, οι οποίοι ανέχονται ολιγωρίες και καθυστερήσεις εκείνης της περιόδου, συμμετέχουν και “Δώστε τη Χρυσή Αυγή στον λαό”, στη δικαιοσύνη. Ωστόσο κρατείστε αυτό το υπαινικτικό σχόλιο και αντιλαμβάνεστε τι εννοώ».

Και συνέχισε: «Όταν ανέλαβα το υπουργείο Δικαιοσύνης, μέχρι τον Μάιο του 2013 ετοιμάσαμε ένα πλήρες αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έχοντας υπόψιν ότι η Χρυσή Αυγή αλώνιζε. Ενώ είμαστε έτοιμοι στην κυριολεξία να δέσουμε τον τόμο και να τον στείλουμε στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, έρχεται το μήνυμα από το Μαξίμου… “στοπ, δεν περνάει αυτό το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο”».

«Γιατί σταμάτησε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο; Θα μπορούσε να αποτρέψει μια δολοφονία… Αν ψηφιζόταν από τη Βουλή ομόφωνα, θα έπαιρναν μηνύματα και τα σώματα ασφαλείας κι ενδεχομένως και κάποιοι εισαγγελείς. Θα περνούσαμε το μήνυμα στην ελληνική κοινωνία πως το ελληνικό κοινοβούλιο είναι κατά του ρατσισμού, κατά του εθνικισμού, κατά του φασισμού, κατά του ναζισμού», πρόσθεσε ο κ. Ρουπακιώτης.

«Σταμάτησε, το κόψανε και ανακοινώθηκε εκ των υστέρων ότι ανέλαβε το νομοσχέδιο ο (τότε γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου) Μπαλτάκος και ο (υπουργός) Σταμάτης. Το αποτέλεσμα ήταν να ψηφιστεί το 2014 ενώ είχε δολοφονηθεί πλέον ο Παύλος Φύσσας», τόνισε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, που σε εκείνη την κυβέρνηση είχε συμμετάσχει ως προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ.

Σε ερώτηση γιατί το Μέγαρο Μαξίμου και ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε να σταματήσει το νομοσχέδιο, ο κ. Ρουπακιώτης απάντησε πως «τα γεγονότα είναι τρανταχτά» και τα έχει επαναλάβει πολλές φορές σε δημοσιογράφους μετά την παραίτησή του από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Τότε σπεύσαμε γιατί την 1/1/2014 θα αναλάμβανε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα. Πώς θα πήγαινε όταν είχε ανοιχτό το θέμα με τη Χρυσή Αυγή;», είπε για τον αντιρατσιστικό νόμο.

Ο κ. Ρουπακιώτης κατέρριψε επίσης το επιχείρημα περί των 32 δικογραφιών που συγκεντρώθηκαν για να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα.

Τι είχε συμβεί

Ο κ. Ρουπακιώτης δεν είπε βέβαια κάτι καινούργιο. Αναφέρθηκε στη γνωστή αναπομπή του νομοσχεδίου του, μια πράξη που έφερε την σφραγίδα του Τάκη Μπαλτάκου, ανθρώπου του κ. Σαμαρά, τον οποίο έπειτα ο τότε Πρωθυπουργός απομάκρυνε από το περιβάλλον του όταν αποκαλύφθηκε ότι συζητούσε τακτικά με χρυσαυγίτες σαν τον Ηλία Κασιδιάρη. Η αναπομπή εκείνου του νομοσχεδίου τον Μάιο του 2013, μήνες δηλαδή πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, είχε προκαλέσει την πρώτη μείζονα κρίση στην τρικομματική, με τον Βαγγέλη Βενιζέλο μάλιστα να μιλάει δημοσίως για προβλήματα λειτουργίας και συντονισμού της κυβέρνησης. Έναν μήνα μετά, η ΔΗΜΑΡ (και ο κ. Ρουπακιώτης) αποχώρησε από την κυβέρνηση, με αφορμή το «μαύρο» στην ΕΡΤ.

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτεθειμένη η ΝΔ

Τα όσα δήλωσε όμως το πρωί της Δευτέρας ο κ. Ρουπακιώτης, έδωσαν την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να αντεπιτεθεί κατά της ΝΔ, η οποία τις τελευταίες ημέρες εγκαλούσε αποτελεσματικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συμπόρευσή του με τους χρυσαυγίτες.

«Τώρα που οι εγκληματίες νεοναζί οδηγούνται στο φυσικό τους περιβάλλον, στη φυλακή, περιμένουμε από τη ΝΔ να απαντήσει στα όσα σοκαριστικά κατήγγειλε ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά, που αποκάλυψε πως “ενώ ήμασταν έτοιμοι να τυλίξουμε τη Χρυσή Αυγή, το Μέγαρο Μαξίμου έβαλε stop”. Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες τους πίσω από τον όψιμο αντιφασισμό τους», ανέφεραν από την Κουμουνδούρου.

ΝΔ: Η ιστορία δεν αλλάζει

Από την Πειραιώς έσπευσαν να απαντήσουν: «Καταλαβαίνουμε τις προσπάθειες αντιπερισπασμού του ΣΥΡΙΖΑ, όμως η ιστορία δεν αλλάζει. Επί κυβέρνησης ΝΔ με πρωθυπουργό τον Α.Σαμαρά, η Χρυσή Αυγή οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη και τα επιτελικά στελέχη της στη φυλακή. Τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...