1189
Καμμένος με Βούτση σε παλαιότερες, πιο ευτυχισμένες, στιγμές. Τώρα ο πρώτος κατηγορεί τον δεύτερο για «πραξικόπημα» | INTIMENEWS

Ο ρόλος Βούτση και πώς ο Καμμένος από υπουργός Αμυνας κινδύνευσε να γίνει… ανεξάρτητος βουλευτής

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2019, 11:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/01/2019, 17:35
Καμμένος με Βούτση σε παλαιότερες, πιο ευτυχισμένες, στιγμές. Τώρα ο πρώτος κατηγορεί τον δεύτερο για «πραξικόπημα»
|INTIMENEWS

Ο ρόλος Βούτση και πώς ο Καμμένος από υπουργός Αμυνας κινδύνευσε να γίνει… ανεξάρτητος βουλευτής

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2019, 11:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/01/2019, 17:35

Μπορεί να μείνει ο Πάνος Καμμένος χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα, να υποβιβαστεί δηλαδή μέσα σε λίγες ημέρες από ακριβοθώρητος υπουργός Αμυνας σε απλό ανεξάρτητο βουλευτή; Ο ίδιος κλάφτηκε για αυτό στην ομιλία του το βράδυ της Πέμπτης, στη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών: «Ισως μιλάω για τελευταία φορά ως αρχηγός των ΑΝΕΛ γιατί η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Βούτσης επεξεργάζεται την διάλυσή του κόμματος, όπως έγινε με το Ποτάμι».

Και σε μια απόδειξη της ανησυχίας του, το επανέλαβε λίγες ώρες αργότερα, νωρίς το πρωί της Παρασκευής σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6» όπου διατύπωσε βαριές κατηγορίες κατά της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.

«Δεν είχα έντιμη συνεργασία, η εντιμότητα της συνεργασίας έληξε με το που είδε ο Τσίπρας ότι ο Κοτζιάς έλεγε ότι έχουμε την πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι είχαν επεξεργαστεί το σχέδιο αποστασίας με υπουργικές καρέκλες και δούλευαν πίσω από την πλάτη μου αυτά τα σενάρια», είπε στη ραδιοφωνική του συνέντευξη για να συμπληρώσει: «Νιώθω προδομένος. Αν μείνουν με τις καρέκλες. Εχουμε σχέδιο αποστασίας που σχεδιάστηκε από τον Πρωθυπουργό και εκτελέστηκε».

Οι φόβοι του κ. Καμμένου πυροδοτήθηκαν όταν ενημερώθηκε ότι ο Νίκος Βούτσης, Πρόεδρος της Βουλής, γνωστοποίησε την Πέμπτη μια πρόβλεψη του Κανονισμού της Βουλής που ακυρώνει κάθε αντίμετρο του προέδρου των ΑΝΕΛ για να αντιμετωπίσει τις απώλειες, λόγω Συμφωνίας των Πρεσπών, βουλευτών.

Οι πέντε «εκλεγμένοι»

Στο άρθρο 15, παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής αναφέρεται ρητά:

«O κατά την πρoηγoύμενη παράγραφo ελάχιστoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας περιoρίζεται σε πέντε (5), αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή, με συνδυασμoύς στα δύo τρίτα (2/3) τoυλάχιστoν των εκλoγικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πoσoστό τoυλάχιστoν τρία τoις εκατό (3%) τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των έγκυρων ψήφων oλόκληρης της επικράτειας».

Αυτό σημαίνει ότι η μεταγραφή του εκλεγμένου με την Ενωση Κεντρώων Αριστείδη Φωκά (εδώ), αύξησε μεν την ΚΟ των ΑΝΕΛ σε έξι βουλευτές αλλά δεν του προσφέρει εξασφάλιση. Αφού ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει –όπως έχει δεσμευτεί– να παραδώσει την έδρα του στη Β’ Αθηνών, όμως πρώτος επιλαχών είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει θέσει εαυτόν εκτός ΑΝΕΛ. Ετσι ο κ. Καμμένος μένει με λιγότερους από πέντε εκλεγμένους με τους ΑΝΕΛ βουλευτές και χάνει την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος!

Στη συνέντευξή του βέβαια στον «Θέμα 104,6» ο κ. Καμμένος μίλησε για «πραξικόπημα» του κ. Βούτση.

«Θέλει να παρερμηνεύσει τον κανονισμό που λέει ότι για να υπάρξει Κοινοβουλευτική Ομάδα πρέπει να υπάρχουν πέντε βουλευτές από την ίδια εκλογή και να το κάνει με απόφαση του συμβουλίου των προέδρων της Βουλής, έτσι φαίνεται η αγωνία Τσίπρα να υπουργοποιήσει τον Κουίκ» είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την καταγγελία του ότι «θέλουν να διαλύσουν την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ».

«Θα προσπαθήσω να παλέψω το πραξικόπημα του Βούτση να παρερμηνεύσει τον Κανονισμό της Βουλής. Ήμουν με συνταγματολόγους, με γνωμοδοτήσεις που λένε ότι είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να διαλύσει την κοινοβουλευτική ομάδα» πρόσθεσε, ο κ. Καμμένος ο οποίος στις 13 Ιανουαρίου ήταν ακόμη υπουργός Αμυνας και τώρα κινδυνεύει να γίνει ανεξάρτητος βουλευτής, αρχηγός χωρίς (κοινοβουλευτικό) κόμμα.

Αυτοί που θα μπορούσαν να «σώσουν» την ΚΟ των ΑΝΕΛ (και τον κ. Καμμένο) θα μπορούσαν να είναι οι ήδη ανεξάρτητοι –αλλά εκλεγμένοι με τους Ανεξ. Ελληνες τον Σεπτέμβριο του 2015– βουλευτές Νίκος Νικολόπουλος, Δημήτρης Καμμένος και o Γιώργος Λαζαρίδης. Ομως και οι τρεις, με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ την Παρασκευή, διεμήνυσαν ότι δεν θα επιστρέψουν στους ΑΝΕΛ.

Ωστόσο –και εδώ είναι αν όχι κάτι το πολιτικά φαιδρό, σίγουρα μια έκπληξη– αργά το μεσημέρι της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι ο κ. Παπαχριστόπουλος, μολονότι ψήφισε την κατά τον κ. Καμμένο προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα παραδώσει την έδρα του άμεσα προκειμένου να βρει λίγο χρόνο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και να επιζήσει κοινοβουλευτικά!

Και υπαινιγμοί περί χρηματισμού της Κουντουρά

Επιμένοντας στα περί σχεδιασμού ο πρώην υπουργός Αμυνας είπε ότι «αυτός ο σχεδιασμός δείχνει ότι ο Τσίπρας πέραν του ότι ήθελε να κλέψει βουλευτές για να έχει πλειοψηφία και δεν του βγήκε κεντροαριστερή αλλά κεντροδεξιά με αποστάτες, είναι κυβέρνηση αποστατών».

Αναφερόμενος στη στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛ που παρείχαν στήριξη στην κυβέρνηση, άφησε αιχμές μιλώντας για συναλλαγή με τον Πρωθυπουργό καθώς, όπως είπε, «τα χρήματα πολλές φορές δεν φαίνονται ή φαίνονται πολύ αργά κάποια στιγμή. Αυτά που δόθηκαν μπροστά στα μάτια μας ήταν οι θέσεις».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε ονομαστικά στην υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη και τον υφ. Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ λέγοντας ότι «είχαν πάρει δημόσια θέση κατά των Πρεσπών. Οι δύο εξ αυτών εξελέγησαν με ένα κόμμα που είχε ως καταστατική αρχή ότι δεν παραχωρεί το όνομα της Μακεδονίας. Και οι τρεις έλεγαν ότι θα παλέψουμε για το όνομα της Μακεδονίας. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που ερχόντουσαν ορκίζονταν ότι η θέση τους ήταν αυτή και δεν θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Ξαφνικά ο Κουίκ, η Κουντουρά και ο Κόκκαλης βρίσκονται με την αλλαγή της συνείδησης από το “όχι” στο “ναι” στις Πρέσπες και δημόσια ο πρωθυπουργός τους προσφέρει υπουργική καρέκλα που δεν την πήραν από τον Τσίπρα αλλά από τους ΑΝΕΛ».

Σε μια γενικότερη τοποθέτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έκανε λόγο για «αδικαιολόγητη βιασύνη και έχει προκύψει τον τελευταίο χρόνο και φαινόταν σαν κάποιοι να θέλουν να κλείσουν γρήγορα και με οποιονδήποτε τρόπο το θέμα των Σκοπίων» συμπληρώνοντας ότι «η πτώση της κυβέρνησης συνεργασίας έγινε με δύο αναβολές, με δύο φορές που ο πρωθυπουργός ενώ είχε συμφωνηθεί ότι οι Πρέσπες θα έρχονταν μετά τις εκλογές υπέκυψε σε κάποιες πιέσεις και το πήγε στα τέλη Μαρτίου και μετά υπαναχώρησε ξανά και το πήγε άρον άρον για τον Ιανουάριο».

Ο κ. Καμμένος επέμεινε στις θεωρίες συνωμοσίας περί εμπλοκής του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος με το υπουργείο Εξωτερικών ισχυριζόμενος ότι «ο Σόρος, όταν ξεκίνησαν το 90-93 οι πρώτες διαδηλώσεις σε Αυστραλία και ΗΠΑ (υπέρ των Σκοπίων) ήταν αυτός που τις χρηματοδοτούσε. Ήταν αυτός πάντα που προσπαθούσε να παρέμβει σε καίρια πόστα που αφορούν τη Μακεδονία. Ήταν ο πρώτος ιδιοκτήτης των μεταλλείων της Χαλκιδικής πριν τα πάρουν οι Καναδοί, ήταν αυτός αυτός που χρηματοδοτούσε τον Μπουτάρη».

«Χθες τον είδαμε αγκαλιά με τον Ζάεφ, δεν σας έκανε εντύπωση αυτό; Η πρώτη συνάντηση του κ. Ζάεφ μετά τις αλλαγές στα Σκόπια ήταν με τον κ. Σόρος στην Ελβετία που τον παίρνει αγκαλιά και δηλώνει ότι τώρα πια άνοιξε ο δρόμος για νέες επενδύσεις και το ίδρυμα του Σόρος θα δημιουργήσει μεγάλα προγράμματα στα Σκόπια», είπε ο κ. Καμμένος.

Κληθείς να εξειδικεύσει τα υπονοούμενα του για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη  απάντησε ότι «η κυβέρνηση είχε σκοπό να χτυπηθεί η διαπλοκή και η διαφθορά. Δεν μπορεί οι υποθέσεις αυτές να πηγαίνουν τόσο μακριά. Βλέπω για έναν περίεργο τρόπο ότι οι υποθέσεις δεν προχωράνε. Δεν μπορώ ούτε εγώ να τον έχω εγκλωβισμένο κάποιον ούτε αυτός να είναι υπό κατηγορία και να μην του αποδίδεται ή το ένοχος ή το αθώος. Και αυτό αφορά αρκετές υποθέσεις, αφορά και τις υποθέσεις της εισαγγελίας Διαφθοράς. Κάποιοι πιέζουν για να μην προχωρήσουν κάποιες υποθέσεις. Τέτοιες υποθέσεις που καθυστερούν έχουν δύο όψεις. Η μια ότι καθυστερεί για να φτιαχτεί, η δεύτερη για να είναι κάποιος υπό κατηγορία. Στη Novartis δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν γιατροί που πήραν χρήματα, αυτές πρέπει να πάνε στο δικαστήριο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...