385
Το ρομποτικό σκάφος Mayflower ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αμερική από το Πλίμουθ | Μayflower400

O ρομποτικός «απόγονος» του Mayflower σαλπάρισε για τον Νέο Κόσμο

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2021, 20:20
Το ρομποτικό σκάφος Mayflower ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αμερική από το Πλίμουθ
|Μayflower400

O ρομποτικός «απόγονος» του Mayflower σαλπάρισε για τον Νέο Κόσμο

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2021, 20:20

Επειτα από καθυστέρηση ενός έτους λόγω πανδημίας, το ρομποτικό θαλάσσιο σκάφος Mayflower Autonomous Ship ξεκίνησε ένα ιστορικό, από πολλές πλευρές, ταξίδι. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ειδησεογραφική ιστοσελίδα CNET, το σκάφος απέπλευσε την Τρίτη 15 Ιουνίου από το λιμάνι του Πλίμουθ στη Βρετανία, με προορισμό το Κέιπ Κοντ στην πολιτεία της Μασαχουσέτης. Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιου είδους σκάφος πραγματοποιεί τόσο μεγάλο και δύσκολο ταξίδι.

Το ρομποτικό σκάφος κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία του Γκντανσκ στην Πολωνία και μεταφέρθηκε στο βιομηχανικό πάρκο στο Πλίμουθ για το δεύτερο μέρος των εργασιών και της προετοιμασίας τους ταξιδιού. Ενσωματώνει συστήματα δορυφορικού εντοπισμού θέσης (GPS), την τεχνολογία LIDAR που χρησιμοποιούν τα αυτόνομα αυτοκίνητα, ραντάρ, κάμερες και άλλο απαραίτητο για την περίσταση εξοπλισμό.

Η τεχνητή νοημοσύνη του σκάφους θα του επιτρέπει να παίρνει μόνο του αποφάσεις όπου χρειάζεται. Στην κατασκευή του συμμετείχαν ο οργανισμός θαλάσσιων ερευνών Promare, ερευνητικές ομάδες των πανεπιστημίων του Πλίμουθ και του Μπέρμιγχαμ, η εταιρεία κατασκευής υποβρυχίων M Subs, που εδρεύει στο Πλίμουθ, η IBM και άλλες εταιρείες. Σύμφωνα με τους υπευθύνους του εγχειρήματος, αν ο καιρός είναι σύμμαχος, το σκάφος θα ολοκληρώσει το ταξίδι από το Πλίμουθ στο Κέιπ Κοντ σε δύο εβδομάδες. Αν το Mayflower Autonomous Ship συναντήσει κακοκαιρία, θα χρειαστεί περίπου έξι εβδομάδες για να φτάσει στον προορισμό του.

Οι προσκυνητές

Το σκάφος πήρε το όνομά του προς τιμήν του θρυλικού πλοίου «Mayflower», που τον Σεπτέμβριο του 1620 σάλπαρε από το Πλίμουθ για τον Νέο Κόσμο με 102 επιβάτες και περίπου 30 μέλη πληρώματος. Το περιπετειώδες και γεμάτο δυσκολίες ταξίδι διήρκεσε δέκα εβδομάδες, με το πλοίο να καταλήγει τελικά στο Κέιπ Κοντ, στην πολιτεία της Μασαχουσέτης. Οι επιβάτες του Mayflower ήταν κυρίως Πουριτανοί και έμειναν στην Ιστορία ως «προσκυνητές». Δημιούργησαν μια αποικία και αποφάσισαν να γιορτάσουν τη συγκομιδή της πρώτης σοδειάς που είχαν καλλιεργήσει μαζί με τους αυτόχθονες της περιοχής, με το γεγονός αυτό να θεωρείται η εκκίνηση της Ημέρας των Ευχαριστιών, που εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη οικογενειακή γιορτή στις ΗΠΑ.

Το ταξίδι του ρομποτικού σκάφους ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2020, στην επέτειο των 400 ετών από τον απόπλου του Mayflower, αλλά η πανδημία δεν επέτρεψε την υλοποίηση του εγχειρήματος.

Εκτός από τον ιστορικό χαρακτήρα του, αν το ταξίδι στεφθεί με επιτυχία, πολλοί λένε ότι θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία αυτόνομων εμπορικών και αλιευτικών πλοίων, αλλάζοντας τον χάρτη της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...