379
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις | REUTERS/David W Cerny/File Photo

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας «απήγαγε τον γιο του» για να παγώσει έρευνα εναντίον του

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2018, 12:13
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις
|REUTERS/David W Cerny/File Photo

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας «απήγαγε τον γιο του» για να παγώσει έρευνα εναντίον του

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2018, 12:13

Σε μία περίεργη ιστορία με κεντρικό σημείο την απαγωγή του ίδιου του γιου του έχει εμπλακεί ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος μάλιστα είναι αντιμέτωπος με πρόταση μομφής εναντίον του.

Ο δισεκατομμυριούχος Μπάμπις κατηγορείται ότι απήγαγε τον γιο του (που λέγεται και αυτός Αντρέι) για να τον εμποδίσει να καταθέσει σε υπόθεση απάτης για την οποία διεξάγεται δικαστική έρευνα.

Τις κατηγορίες απηύθυνε ο ίδιος ο 35χρονος γιος του επιχειρηματία, που δήλωσε ότι ο πατέρας του τον μετέφερε στην Κριμαία χωρίς τη θέλησή του, γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Η υπόθεση ξεκινά το 2007 με τη μεταβίβαση μιας φάρμας στον γιο και την κόρη του Μπάμπις. Με τον τρόπο αυτό ο επιχειρηματίας εξασφάλισε κονδύλια 2 εκατ. ευρώ από την ΕΕ. Μόλις διατέθηκαν τα χρήματα, πήρε ξανά τη φάρμα στην ιδιοκτησία του.

Το θέμα απασχόλησε πρόσφατα τη Δικαιοσύνη, αλλά η διερεύνηση της υπόθεσης είχε παγώσει λόγω της αδυναμίας εντοπισμού του γιου του Μπάμπις για να δώσει εξηγήσεις.

Το πού ήταν εξήγησε ο υιός Μπάμπις σε δημοσιογράφους της ενημερωτικής ιστοσελίδας Seznam Zpravy που τον εντόπισαν στην Ελβετία, στο σπίτι της μητέρας του και πρώτης συζύγου του επιχειρηματία. Εκεί τον βιντεοσκόπησαν στα κρυφά.

Ο υιός Μπάμπις, που έχει ιστορικό ψυχικών παθήσεων, υποστηρίζει ότι η ψυχίατρός του τού είπε: «είτε θα πας σε ψυχιατρείο είτε σε διακοπές». «Εγώ διάλεξα τις διακοπές», εξήγησε ο γιος του πρωθυπουργού.

Το ταξίδι στην Κριμαία (η τοποθεσία μάλλον ήταν επιλογή του πατέρα του) έγινε με τον σύζυγο της ψυχιάτρου Πετρ την περίοδο κατά την οποία γινόταν η έρευνα. Ο Αντρέι Μπάμπις υιός είπε ότι ο Πετρ τού προξενούσε φόβο.

Στην Κριμαία ήταν υπό περιορισμό από δύο Ρώσους, ένας από τους οποίους ήταν στο παρελθόν θεράπων ιατρός του σε κλινική στην Πράγα.

Δεν είναι σαφές πότε και πώς έφυγε από την Κριμαία για την Ελβετία.

Μετά τη μετάδοση της συνέντευξης έξι μικρά αντιπολιτευόμενα κόμματα ζήτησαν την διεξαγωγή ψηφοφορίας κατά του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός απορρίπτει την κατηγορία της απαγωγής και λέει ότι ο γιος του πάσχει από ψυχασθένεια. Θεωρεί ακόμη ότι το ζήτημα εγείρεται για να αποσταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση στη χώρα. Πάντως έχει ψηφίσει υπέρ της άρσης της δικής του ασυλίας για να διευκολύνει την έρευνα.

Ο πρωθυπουργός Μπάμπις είναι ένας από τους πλουσιότερους πολίτες της Τσεχίας, με περιουσία που έκανε από την εταιρεία αγροτικών ειδών Agrofert. Εξελέγη το 2017 με το κόμμα Ano το οποίο έχει ευρωσκεπτικιστική πλατφόρμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...