512
Ο μέχρι χθες πρεσβευτής της Ελλάδος στην Ιταλία, Θεμιστοκλής Δεμίρης | Τwitter

Ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης νέος γ.γ. του ΥΠΕΞ

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2019, 13:15
Ο μέχρι χθες πρεσβευτής της Ελλάδος στην Ιταλία, Θεμιστοκλής Δεμίρης
|Τwitter

Ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης νέος γ.γ. του ΥΠΕΞ

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2019, 13:15

Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ιταλία, Θεμιστοκλής Δεμίρης, αναλαμβάνει γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών στη θέση του Δημήτρη Παρασκευόπουλου.

Διπλωμάτης με πυκνή αρθρογραφία για το μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Δεμίρης είχε περιγράψει τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν λόγω της προσφυγικής κρίσης Ιταλία και Ελλάδα

Σε άρθρο του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, το 2016, τόνιζε:

«Η προσφυγική κρίση δοκιμάζει τις αντοχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και όχι μόνον επειδή όπως συνέβη με την οικονομική κρίση βρήκε την Ευρωπαϊκή Ένωση απροετοίμαστη, αλλά κυρίως επειδή φέρνει στο προσκήνιο συμπεριφορές και νοοτροπίες πιο διαφορετικές από την ίδια την κρίση. Διαβρωτικές διότι υπονομεύουν θεμελιώδεις αρχές και γκρεμίζουν τις νέες κατακτήσεις που ορίζουν αυτό που αντιπροσωπεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέτοιες συμπεριφορές που έρχονται συχνά από όσους, αναζητώντας έναν αποδιοπομπαίο τράγο, συχνά εμφανίζουν την Ελλάδα ως μέρος του προβλήματος, αγνοώντας τις πραγματικές παραμέτρους της κρίσης, τις ίδιες τις ευρωπαϊκές συνθήκες και συμφωνίες, αλλά κυρίως τις δικές τους ευθύνες”.

 »Η Ελλάδα των τριών χιλιάδων νησιών και της μεγαλύτερης ακτογραμμής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επί περισσότερο από ένα χρόνο δέχεται καθημερινά 2500 ταλαιπωρημένους ανθρώπους που στην συντριπτική πλειοψηφία τους αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς για να επιζήσουν. Και η Ελλάδα της κρίσης, του τεράστιου χρέους, της εξαετούς επιβληθείσας λιτότητας, της πρωτοφανούς ανεργίας κατάφερε μέχρι τώρα να διασώσει 108.000 ανθρώπους και να διαθέσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για την υποδοχή τους αντιμετωπίζοντας με ανθρωπισμό, αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια ένα φαινόμενο με διαστάσεις τέτοιες που κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του.

»Πριν να απευθύνει, κανείς, αστήρικτες μομφές πρέπει να αναλογιστεί τις δικές του ευθύνες. Στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη 2 hot spot, ένα σε πλήρη και σε ικανοποιητική λειτουργία ενώ άλλα τρία αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικά εντός ενός μηνός. Αντιθέτως, από τις 64.000 μετακινήσεις προσφύγων από την Ελλάδα που προβλέπονται από το περίφημο πρόγραμμα εσωτερικής μετανάστευσης, μόλις 104 πραγματοποιήθηκαν. Ενώ η Ελλάδα έχει διαθέσει 25.000 κλίνες, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντί των 16.000 υπεσχημένων έχει διαθέσει μόνον 900. Επίσης και παρά τις διαφορές αντιπαροχές προς την Άγκυρα η συμφωνία συνεργασίας ακόμη δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε- ενδεικτικά από τους 65.000 ανθρώπους που αφίχθησαν στην Ελλάδα από τις τουρκικές ακτές έγιναν δεκτοί πίσω μόλις 123. Όσο για την υπεσχημένη ενίσχυση της Frontex με ανθρώπινο δυναμικό και πλοία για να συνδράμουν τις ελληνικές αρχές ακόμα καθυστερεί, το ίδιο και η στελέχωση της Rapid.

»Παραταύτα ορισμένοι από όσους δεν θέλουν να δεχτούν πρόσφυγες ούτε να διαθέσουν δυνάμεις στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ούτε και να συμβάλουν οικονομικά, ούτε και να να πιέσουν την Τουρκία, προτιμούν να κατηγορούν την Ελλάδα και να απειλούν με κλείσιμο συνόρων, ύψωση τυχών στα βόρεια σύνορά μας, αποκλεισμό από την Σένγκεν. Ή προτείνουν την βίαιη επαναπροώθηση ανθρώπων ή την δημιουργία στην Ελλάδα στρατοπέδων για τετρακόσιες χιλιάδες μετανάστες.

»Μομφές, απειλές και ιδέες αυτού του είδους δεν στρέφονται εναντίον της Ελλάδας και εναντίον χιλιάδων προσφύγων, στρέφονται κυρίως εναντίον της ίδιας της Ευρώπης. Στερούνται και νομικής και ηθικής βάσης. Είναι επικίνδυνο να θυσιάζονται βασικές αρχές και κοινές κατακτήσεις δεκαετιών για προσωρινά πολιτικά οφέλη και βραχυπρόθεσμα κρατικά πλεονεκτήματα. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να επιτρέπεται η εδραίωση μιας κουλτούρας που αρνείται την αλληλεγγύη και την κατανομή βαρών στοχεύοντας αποκλειστικά σε κοντόφθαλμα εθνικά συμφέροντα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...