678
| Twitter/@mfa_russia

Ο Πούτιν τηλεφωνήθηκε με τον Ερντογάν: Επρεπε να το κάνω

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2022, 11:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/02/2022, 20:40
|Twitter/@mfa_russia

Ο Πούτιν τηλεφωνήθηκε με τον Ερντογάν: Επρεπε να το κάνω

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2022, 11:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/02/2022, 20:40

Το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει –και ενδεχομένως θα παίξει– η Τουρκία στην κρίση στην Ουκρανία καταδεικνύει το γεγονός ότι λίγες μόλις ώρες πριν από τη διαταγή του Βλαντίμιρ Πούτιν για εισβολή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος, ο ρώσος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, με τον Πούτιν να τονίζει στους συνομιλητές του τούς «αντικειμενικούς λόγους» που τον οδήγησαν να προβεί σε αυτή την ενέργεια.

Η τηλεφωνική συνομιλία του Πούτιν με τον Ερντογάν έγινε πριν από την έκκληση της Ουκρανίας προς την Τουρκία να κλείσει τα στενά των Δαρδανελίων στον ρωσικό στόλο.

Η Μόσχα φροντίζει να έχει ικανοποιημένη την Αγκυρα και αναλυτές τονίζουν ως προς αυτό το γεγονός ότι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στην περιβόητη πλέον σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας τη Δευτέρα, έκανε λόγο για τη «Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου», χωρίς να προτάξει τον προσδιορισμό «αποκαλούμενη».

Στις 21 Φεβρουαρίου, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον Πούτιν στο Κρεμλίνο, επιχειρηματολόγησε υπέρ της απόφασης για αναγνώριση από τη Ρωσία των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Στην ομιλία του ο Λαβρόφ είχε πει χαρακτηριστικά:

«Η μόνη σύγκρουση όπου το ένα από τα μέρη αρνείται να μιλήσει με το άλλο, και αυτό υποστηρίζεται πλήρως από τη Δύση, είναι η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία. Πάρτε την Κύπρο: Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, υπάρχει διαπραγματευτική διαδικασία, μεσολαβούν τα Ηνωμένα Εθνη. Πάρτε ακόμη και το Μάλι, όπου οι Γάλλοι έχουν τώρα προβλήματα, η κυβέρνηση μιλάει με τους αντάρτες. Το ίδιο ισχύει και στην Αιθιοπία. Βελιγράδι – Πρίστινα, υπάρχει διάλογος υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όλοι προσπαθούν να βοηθήσουν».

Η δεύτερη αναφορά έγινε την Τρίτη 22 Φεβρουάριου σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 1 και, σύμφωνα με ανάρτηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Λαβρόφ είπε:

«Δείτε την Κύπρο. Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έχει ανακηρυχθεί μονομερώς στον Βορρά. Αρνείται να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά κανείς δεν αρνείται στους εκπροσώπους της Βόρειας Κύπρου το δικαίωμα να συμμετάσχουν στον διάλογο».

Ερντογάν: Απαράδεκτη επιχείρηση

Το μεσημέρι της Πέμπτης πάντως, ο Ταγίπ Ερντογάν αναγκάστηκε να καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε «ένα ισχυρό πλήγμα στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», σε ομιλία που εκφώνησε από την έδρα της προεδρίας και η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Απορρίπτουμε αυτή την απαράδεκτη επιχείρηση», συνέχισε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις του να διευθετηθούν τα προβλήματα «μέσω του διαλόγου».

Ο Ερντογάν, η χώρα του οποίου, μέλος του ΝΑΤΟ, είναι στενός σύμμαχος της Ουκρανίας, αλλά συνδέεται επίσης με τη Μόσχα με πολυάριθμες εμπορικές συμφωνίες, «επανέλαβε την έκκλησή του να διευθετηθούν τα προβλήματα μέσω του διαλόγου, στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ» που υπογράφηκαν το 2014 και το 2015.

Ο τούρκος πρόεδρος διευκρίνισε πως συνομίλησε σήμερα το πρωί με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο «επανέλαβε την υποστήριξη της Τουρκίας στον αγώνα της Ουκρανίας για να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητά της».

Χθες, Τετάρτη, ο Ερντογάν είχε συνομιλήσει επίσης τηλεφωνικά με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Εκφράζουμε ειλικρινά τη λύπη μας που βλέπουμε τη Ρωσία και την Ουκρανία, με τις οποίες έχουμε πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές στενές σχέσεις, να συγκρούονται», συνέχισε ο τούρκος πρόεδρος.

«Θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για να προστατεύσουμε την ασφάλεια όλων αυτών που ζουν στην Ουκρανία και των τατάρων αδελφών μας», διαβεβαίωσε αναφερόμενος στην τουρκόφωνη μειονότητα της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Μόσχα.

Η Τουρκία είχε καλέσει λίγο νωρίτερα, με μια διπλή ανακοίνωση της προεδρίας και του υπουργείου Εξωτερικών, τη Ρωσία να σταματήσει «το συντομότερο» την «άδικη και παράνομη» επέμβασή της στην Ουκρανία, λέγοντας πως αποτελεί «μια απειλή εναντίον της παγκόσμιας και της περιφερειακής ασφάλειας».

«Πρόκειται για μια βαριά παραβίαση του διεθνούς δικαίου», αναφερόταν σ’ αυτή την ανακοίνωση και ο αρχηγός του κράτους κατήγγελλε «μια απαράδεκτη επίθεση» της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η τουρκική κυβέρνηση υπενθύμισε επίσης πως είναι αντίθετη «σε οποιαδήποτε τροποποίηση των συνόρων με τα όπλα» και «επανέλαβε την υποστήριξή της στην ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...