423
Παγερό καρέ από το Βίζχοροντ, στα περίχωρα του Κιέβου: σπίτια που καπνίζουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και τα πρώτα χιόνια, ενώ δεν υπάρχει νερό και φως | REUTERS/Vladyslav Musiienko

Ο Πούτιν πλέον βομβαρδίζει ηλικιωμένους και παιδιά

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2022, 21:01
Παγερό καρέ από το Βίζχοροντ, στα περίχωρα του Κιέβου: σπίτια που καπνίζουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και τα πρώτα χιόνια, ενώ δεν υπάρχει νερό και φως
|REUTERS/Vladyslav Musiienko

Ο Πούτιν πλέον βομβαρδίζει ηλικιωμένους και παιδιά

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2022, 21:01

Δραματική ήταν η ανταπόκριση του συντάκτη της Corriere della Sera Λορέντσο Κρεμονέζι από το Κίεβο. «Αυτό το πρωινό βλέπει κανείς αμέσως στα πρόσωπα των ανθρώπων τι συμβαίνει: οι πύραυλοι του Πούτιν χτύπησαν δυνατά. Δεν έχει νερό από χθες, οι βρύσες έχουν στερέψει. Ούτε ηλεκτρικό ρεύμα υπάρχει, είμαστε στο σκοτάδι. Σε πολλές γειτονιές οι τηλεφωνικές γραμμές έχουν κοπεί. Αρα, υπάρχει πρόβλημα και στο Διαδίκτυο. Εν ολίγοις, είμαστε άπλυτοι, παγωμένοι, βλέπουμε με λάμπες μπαταρίας και δεν επικοινωνούμε με τον έξω κόσμο».

Το νόημα της ανταπόκρισης του Ιταλού είναι ότι η στρατηγική των Ρώσων έχει αλλάξει τον τελευταίο καιρό. «Ριζικά άλλαξε. Καμία σχέση με την αρχή του πολέμου, τότε που έλεγαν ότι έρχονται για να ‘‘ελευθερώσουν τη χώρα από τη νεοναζιστική δικτατορία του Ζελένσκι’’. Τώρα δεν στοχεύουν τις στρατιωτικές υποδομές του Κιέβου, δεν ενδιαφέρονται να γκρεμίσουν την κυβέρνηση του Ζελένσκι. Τώρα χτυπούν την ουκρανική κοινωνία ελπίζοντας να την κάμψουν με τον τρόμο, στερώντας από τους ανθρώπους όλα όσα χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία».

Κατόπιν ανέλυσε τα χτυπήματα στο Κίεβο: «Ο Πούτιν δεν έχει πλέον κανένα ενδοιασμό να κόψει το ρεύμα στα νοσοκομεία, να παγώσει ηλικιωμένους και παιδιά, να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή ζωή του πληθυσμού. Από επίθεση στρατιωτών εναντίον στρατιωτών, η ρωσική ‘‘ειδική επιχείρηση’’ κατάντησε μία βίαιη επίθεση κατά της κοινωνίας των πολιτών. Χτυπούν αδιακρίτως. Οι βόμβες στοχεύουν αντλίες νερού, ηλεκτρικούς μετασχηματιστές. Το σκεπτικό των Ρώσων είναι βάναυσο: ‘‘Αφού δεν μας θέλετε, σας αναγκάζουμε με τον τρόμο και τη βία να υποφέρετε’’. Βάσανα από το κρύο, από την απομόνωση, από τον φόβο και την απόγνωση».

Χωρίς ρεύμα περιοχές της πρωτεύουσας και την Πέμπτη

Μόλις μια ημέρα μετά τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία, οι ουκρανικές Αρχές αποκατέστησαν την υδροδότηση στην πρωτεύουσα, Κίεβο. «Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος για να λειτουργήσει εκ νέου σε πλήρη ισχύ το σύστημα υδροδότησης», τόνισε την Πέμπτη ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο στο Telegram.

Ειδικά σε πολυώροφα κτίρια, η πίεση του νερού δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις επαρκής, ανέφερε.

Μετά την ευρεία επίθεση των ρωσικών δυνάμεων σε υποδομές της Ουκρανίας, η υδροδότηση στην πρωτεύουσα των τριών εκατομμυρίων κατοίκων κατέρρευσε εντελώς λόγω των διακοπών στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Το σύστημα θέρμανσης της περιοχής σταμάτησε να λειτουργεί επίσης σε πολλά σημεία της πόλης, μαζί με την ηλεκτροδότηση, την πρόσβαση στο διαδίκτυο και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Το απόγευμα της Πέμπτης ορισμένες περιοχές του Κιέβου παρέμεναν ακόμη χωρίς ρεύμα, προσέθεσε το DPA.

Οι ρωσικές πυραυλικές επιδρομές –σε όλη τη χώρα– την Τετάρτη προκάλεσαν τις μεγαλύτερες διακοπές ρεύματος στο Κίεβο στο διάστημα των εννέα μηνών που έχουν περάσει από τότε που εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...