251
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εδώ σε εκδήλωση για το «Σχολείο του αύριο», στις 26 Νοεμβρίου | Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Ο Πούτιν ετοιμάζει το πόρταλ που θα αντικαταστήσει την «αναξιόπιστη Wikipedia»

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2019, 12:45
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εδώ σε εκδήλωση για το «Σχολείο του αύριο», στις 26 Νοεμβρίου
|Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Ο Πούτιν ετοιμάζει το πόρταλ που θα αντικαταστήσει την «αναξιόπιστη Wikipedia»

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2019, 12:45

Στη Ρωσία οι παραινέσεις και οι εντολές του Βλαντίμρ Πούτιν δεν μένουν για πολύ καιρό απλώς εξαγγελίες.

Τον Οκτώβριο ο πρόεδρος της χώρας πρότεινε την αντικατάσταση της ρωσικής Wikipedia με την ηλεκτρονική εκδοχή της Μεγάλης Ρωσικής Εγκυκλοπαίδειας, η οποία είναι ήδη διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή. Είναι η διάδοχος της Μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας, η οποία στα τέλη της δεκαετίας του ’70 είχε κυκλοφορήσει και στα ελληνικά.

Εξήγησε μάλιστα ο πρόεδρος Πούτιν ότι έτσι θα παρέχονται στους Ρώσους «αξιόπιστες πληροφορίες σε σύγχρονη μορφή».

Οι ρωσικές Αρχές υποστηρίζουν τώρα ότι θα προχωρήσουν στη δημιουργία ενός νέου ιστότοπου για την εθνική εγκυκλοπαίδεια. Ηδη ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ενέκρινε έγγραφο στρατηγικής που ορίζει τη δημιουργία οργανισμού που θα «τρέξει» το εγχείρημα, γράφουν οι Times.

Οι χρήστες θα μπορούν να βρουν «αξιόπιστες πληροφορίες που θα ανανεώνονται διαρκώς με βάση επιστημονικά επαληθευμένες πηγές», αναφέρεται στην απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης.

Το νέο πόρταλ θα κοστίσει περίπου 2 δισ. ρούβλια (28 εκατ. ευρώ), δήλωσε πρόσφατα στο πρακτορείο Tass ο Σεργκέι Κράβετς, ένας από τους επιμελητές της εγκυκλοπαίδειας.

Από την πλευρά του, ο Τζον Λάμποκ, συντονιστής επικοινωνίας της Wikimedia, είπε ότι δεν είναι σαφές το πώς σχεδιάζεται από τη Μόσχα η βελτίωση της Wikipedia.

Αυτή τη στιγμή η ρωσική Wikipedia είναι η 7η μεγαλύτερη εκδοχή παγκοσμίως. Περιέχει 1,5 εκατομμύριο άρθρα, γραμμένα από 2,6 εκατομμύρια χρήστες.

Το 2015 η Ρωσία είχε μπλοκάρει για μικρό χρονικό διάστημα την πρόσβαση στη ρωσική Wikipedia επειδή εντοπίστηκε ένα άρθρο που περιείχε πληροφορίες για την κάνναβη. Με βάση τη ρωσική νομοθεσία, απαγορεύονται οι ιστότοποι που περιέχουν υλικό σχετικό με ναρκωτικές ουσίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...