353
Η μέλισσα κάνει τη δουλειά της και σε καιρό ειρήνης και σε καιρό πολέμου | REUTERS/Kim Hong-Ji

«Ο Πούτιν δεν μπόρεσε να σκοτώσει τα κορίτσια μου»

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2022, 12:49
Η μέλισσα κάνει τη δουλειά της και σε καιρό ειρήνης και σε καιρό πολέμου
|REUTERS/Kim Hong-Ji

«Ο Πούτιν δεν μπόρεσε να σκοτώσει τα κορίτσια μου»

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2022, 12:49

Την περίπτωση του πείσμονος επιχειρηματία μελισσοκόμου Ντένις Νικούλιν εξιστόρησε ο Φραντσέσκο Μπατιστίνι στην Corriere della Sera. O Νικούλιν μίλησε στον Ιταλό για τις μέλισσές του γλυκά, το στόμα του έσταζε μέλι. Σε όλη τη συνομιλία τους τις αποκαλούσε «τα κορίτσια μου». Σεξιστική φράση; Αμα τελειώσει ο πόλεμος μπορεί να ασχοληθεί κάποιος (ή κάποια) με τον υπολανθάνοντα φαλλοκρατισμό της φράσης, ωστόσο τώρα το θέμα είναι άλλο.

«Οταν ξέσπασε ο πόλεμος, την πρώτη κιόλας ημέρα, φρόντισα να έχουν τα κορίτσια μου ό,τι χρειάζονταν: ποτίστρα, ξερά ξύλα, κυψέλες… Και έφυγα για λίγες ημέρες. Αλλά μου έλειψαν πάρα πολύ, έτσι επέστρεψα». Από τότε ο Νικούλιν δεν έχει απομακρυνθεί από το σημείο. Οι μέλισσες είναι όντως η ζωή του, έγραψε ο Μπατιστίνι, ρισκάρει με τον θάνατο, όμως και οι μέλισσες για αυτόν ζουν – είτε γίνεται πόλεμος είτε όχι.

Οι κυψέλες του Νικούλιν βρίσκονται στην επαρχία του Χαρκόβου, στο δάσος Τσουγκούεφ. Το μέτωπο δεν απέχει πολύ. Εδώ και μήνες ακούγονταν σε αυτήν την περιοχή εκρήξεις. Οι Ρώσοι ήταν μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά. Τώρα τα πράγματα άλλαξαν, όχι όμως και για τον μελισσοκόμο. Ο Νικούλιν εξακολουθεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μελιού στην περιοχή . Τα βάζα του είναι στοιβαγμένα, ταξινομημένα, έτοιμα να πουληθούν. Αλλά πελατεία δεν πλησιάζει.

«Εχω επενδύσει τα πάντα σε αυτήν τη δραστηριότητα, ο Πούτιν δεν πρόκειται να με σταματήσει!» Ο Ουκρανός είπε στον Ιταλό τον καημό του. Ξεκίνησε την μελισσοκομία το 2015 επενδύοντας πάνω της 10.000 δολάρια. Είχε 60 κυψέλες. Δήλωσε ότι οι δουλειές πήγαιναν καλά, ότι προτού πέσουν οι βόμβες σκόπευε να κάνει 300 τις 200 κυψέλες του, και ότι τώρα αμφιβάλλει αν θα επιστρέψει στην κανονικότητα η ζωή του. «Ομως τα κορίτσια μου με ηρεμούν όταν βουίζουν, αφού ζουν σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Η φύση νικά τον φόβο».

Μπορεί μελλοντικώς οι μέλισσες του Νικούλιν να χρησιμοποιηθούν στην εκκαθάριση ναρκοπεδίων, «όπως έγινε στα Βαλκάνια και είδα στο Ιντερνετ» καθώς είπε ο ίδιος, «αφού μπορούν να εκπαιδευτούν για τέτοια δουλειά». Ο Ιταλός έκλεισε εγκωμιαστικά το σημείωμά του. «Ο άρχοντας των μελισσών ξέρει ότι στο εξής δεν θα ζει στις κοιλάδες του γάλακτος και του μέλιτος. Οι καιροί έχουν αλλάξει και πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι σε όλα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...