208
Φιαλίδιο του εμβολίου της AstraZeneca | REUTERS /Peter Cziborra

O ΠΟΥ συστήνει το εμβόλιο της AstraZeneca και σε άτομα άνω των 65 ετών

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2021, 18:28
Φιαλίδιο του εμβολίου της AstraZeneca
|REUTERS /Peter Cziborra

O ΠΟΥ συστήνει το εμβόλιο της AstraZeneca και σε άτομα άνω των 65 ετών

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2021, 18:28

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποφάσισε την Τετάρτη να συστήσει το εμβόλιο του κορονοϊού που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, να χορηγείται από όλους τους ενήλικες, χωρίς ανώτατο περιορισμό ηλικίας, όπως γράφουν οι Financial Times.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Ομάδα Στρατηγικών Συμβούλων για την Ανοσοποίηση (SAGE) του ΠΟΥ εξέδωσε οδηγία σύμφωνα με την οποία η δεύτερη δόση θα πρέπει να γίνεται οκτώ με 12 εβδομάδες μετά την πρώτη.

Στη χώρα μας έχει αποφασιστεί ότι αυτό το διάστημα θα είναι οι 12 εβδομάδες.

«Η ανοσολογική ανταπόκριση δεν μπορεί να διαφέρει σε άτομα άνω των 65 ετών, από αυτήν που έχει καταγραφεί σε νεότερες ηλικίες στις κλινικές μελέτες του εμβολίου», εξήγησε ο Αλεχάνδρο Κραβιότο, πρόεδρος της SAGE.

Η οδηγία εκδόθηκε καθώς πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αποφάσισαν ότι τα δεδομένα που υπάρχουν για άτομα άνω των 65 ετών δεν είναι επαρκή και ως εκ τούτου το συγκεκριμένο εμβόλιο θα πραγματοποιείται σε μικρότερες ηλικίες.

Διευκρινίζεται ότι η σύσταση δεν αποτελεί οδηγία και μπορεί να την ακολουθήσει όποια χώρα επιθυμεί. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία απόφαση η οποία είναι περισσότερο συμβουλευτική.

Την ίδια στιγμή, η επιτροπή συστήνει τη χορήγηση του εμβολίου ακόμη στις περιπτώσεις που υπάρχουν σε έναν τόπο μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...