1120
«Περίμενε πώς και πώς ο Σταύρος να πάει στον τόπο του, στον Μόλυβο, στις 14 Ιουλίου και μας αποχαιρέτησε από το νησί του», γράφει για την απώλεια του καθηγητή ο Βαγγέλης Βενιζέλος |

Ο πολιτικός κόσμος για τον θάνατο του Σταύρου Τσακυράκη

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2018, 14:31
«Περίμενε πώς και πώς ο Σταύρος να πάει στον τόπο του, στον Μόλυβο, στις 14 Ιουλίου και μας αποχαιρέτησε από το νησί του», γράφει για την απώλεια του καθηγητή ο Βαγγέλης Βενιζέλος
|

Ο πολιτικός κόσμος για τον θάνατο του Σταύρου Τσακυράκη

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2018, 14:31

Στο δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει πίσω ο καθηγητής Σταύρος Τσακυράκης που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών, νικημένος από την επάρατη νόσο, αναφέρονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής και οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων στα συλλυπητήρια μηνύματά τους.

«Η Ακαδημαϊκή μας Κοινότητα θρηνεί την απώλεια ενός γνήσιου θεμιστοπόλου, με άψογη πανεπιστημιακή διαδρομή και ανεπίληπτο δημοκρατικό ήθος», ήταν το μήνυμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

«Αγωνιστής της Δημοκρατίας, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μαχητικά αντίθετος στη χούντα και διακεκριμένος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, ο Σταύρος Τσακυράκης αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στο μέτωπο της προόδου», έγρψε στο Τwitter ο Αλέξης Τσίπρας.


Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του καθηγητή εξέφρασε ο Προέδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Αναλυτικά, ο κ. Βούτσης δήλωσε:

«Μια σπουδαία προσωπικότητα που διακρίθηκε σε όλη του τη ζωή, ως ακαδημαϊκός, ως αντιστασιακός αλλά και ως άνθρωπος, έφυγε από τη ζωή.

Αγωνιστής μέχρι το τέλος, ο Σταύρος Τσακυράκης, αντιτάχθηκε με θάρρος κατά της χούντας των Συνταγματαρχών. Κατά την περίοδο αυτή διετέλεσε γραμματέας της ΚΟΣ του Ρήγα Φεραίου και μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου.

Για την αντιδικτατορική του δράση συνελήφθη, φυλακίστηκε στα κρατητήρια ΕΑΤ-ΕΣΑ, όπου και βασανίστηκε.

Ο Σταύρος Τσακυράκης υπήρξε παντοτινός υπερασπιστής της ελευθερίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η παρουσία του στη δημόσια ζωή, μέσω άρθρων, συγγραμμάτων αλλά και των διαλέξεων του στο Πανεπιστήμιο ήταν δυναμική, με την κριτική του προσέγγιση να προκαλεί πάντοτε ενδιαφέρον.

Στη σύζυγο και τους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

«Ο Σταύρος Τσακυράκης με τη στάση ζωής του αφήνει μια σπουδαία παρακαταθήκη. Γιατί έδειξε το φωτεινό δρόμο για τη νέα Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε», έγραψε στο  Τwitter o Kυριάκος Μητσοτάκης.

Κώστας Σημίτης: «Βαθειά ουμανιστικό και ανυπότακτο πνεύμα»

«Ένα βαθειά ουμανιστικό και ανυπότακτο πνεύμα, με μια σκέψη που αναζητούσα την ορθότητα έξω από τα στερεότυπα, ήταν νομίζω τα απολύτως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Σταυρού Τσακυράκη», σημείωσε από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Αυτά, πρόσθεσε, μαζί με τη συνέπεια λόγων και έργων ήταν τα γνωρίσματα του, που τον έκαναν ξεχωριστό και θα μας λείψουν μαζί του.

Βαγγέλης Βενιζέλος: Toν αποχαιρετούμε με οδύνη

Συγκινησιακά φορτισμένο ήταν το αντίο του Βαγγέλη Βενιζέλου στον Σταύρο Τσακυράκη μέσω ανάρτησής του στο Facebook:

Περίμενε πώς και πώς ο Σταύρος να πάει στον τόπο του, στον Μόλυβο, στις 14 Ιουλίου. Προφανώς είχε επίγνωση των δυσκολιών αυτής της μετακίνησης. Ήξερε τις πιθανότητες. Ήθελε όμως να το κάνει. Με το που έφτασε, όλα επιταχύνθηκαν. Μας αποχαιρέτησε από το νησί του. Εξουθενωμένος αλλά ισχυρός. Γεμάτος με τις μεγάλες, γνήσιες και διαρκείς αγωνίες του μέχρι την τελευταία στιγμή. Για τη χώρα και το μέλλον της, τη Δημοκρατία και τις αντοχές της, τα δικαιώματα και τις νέες απειλές εναντίον τους, τον προοδευτικό δημοκρατικό χώρο και τις προοπτικές του, την Ευρώπη και τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, τους μαθητές του και τα επόμενα βήματα τους, τους δικούς του ανθρώπους και τη ζωή τους μετά.

Τον αποχαιρετούμε με οδύνη.

Περίμενε πώς και πώς ο Σταύρος να πάει στον τόπο του, στον Μόλυβο, στις 14 Ιουλίου. Προφανώς είχε επίγνωση των δυσκολιών…

Geplaatst door Evaggelos Venizelos op Zaterdag 21 juli 2018

Του προκαλούσε πάντα αμηχανία η αναφορά στην αντιδικτατορική του δράση, στον παιδαγωγικό του ρόλο, στο επιστημονικό του έργο. Δεν μπορεί όμως τώρα πια να αποφύγει τον δημόσιο έπαινο.

ΣΥΡΙΖΑ: Υπόδειγμα αγωνιστικής στάσης ζωής

«Ο Σταύρος Τσακυράκης υπήρξε συνεπής υπερασπιστής της ελευθερίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, παλιός ‘Ρηγας’, αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, που βασανίστηκε επί Χούντας στα κολαστήρια της ΕΑΤ–ΕΣΑ.

Μας αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη ένα πλούσιο επιστημονικό έργο αλλά, κυρίως, το υπόδειγμα της αγωνιστικής στάσης ζωής του», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του εκφράζοντας θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

ΚΙΝΑΛ: Ενσάρκωσε τις έννοιες του ακαδημαϊκού και του ενεργού πολίτη

«Ο Σταύρος Τσακυράκης ενσάρκωσε με απόλυτη πληρότητα τις έννοιες του ακαδημαϊκού  και του ενεργού πολίτη. Υπηρέτησε αταλάντευτα με τις ιδέες και τις πράξεις του ένα προοδευτικό πλαίσιο αξιών και  ενέπνευσε τους πολίτες με στάση ζωής του. Η απώλεια του είναι δυσαναπλήρωτη. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής.

Σε συλλυπητήρια δήλωση του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε για τον θάνατο του Σταύρου Τσακυράκη:

«Ο θάνατος του Καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη μας γεμίζει θλίψη. Ο εκλιπών διέθετε μεγάλη προσωπικότητα, διεπόμενη από υψηλού κύρους ηθικές και επιστημονικές αρχές.  Τον αποχαιρετούμε σήμερα με σεβασμό και αγάπη».

Ποτάμι: Σπάνιος αγωνιστής και δάσκαλος

Σήμερα δεν χάσαμε μόνο έναν σπουδαίο καθηγητή, έναν σπουδαίο άνθρωπο, χάσαμε έναν φίλο και αυτό το κενό θα είναι για πάντα δυσαναπλήρωτο, υπογραμμίζει το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του για την απώλεια του καθηγητή, η οποία αναλυτικά έχει ως εξής:

Αγωνιστής ήταν πάντα ο Σταύρος. Από τότε που άφησε το χωριό του στη Λέσβο για να έρθει στην Αθήνα με υποτροφία στο κολέγιο. Στη Χούντα, όταν συνελήφθη και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ (σπάνια μιλούσε γι’ αυτό, γιατί σε αντίθεση με πολλούς το θεωρούσε αυτονόητο χρέος). Στη Μεταπολίτευση, από τις γραμμές του Ρήγα. Στην πανεπιστημιακή έδρα και στη δικηγορία – ανυποχώρητος υπερασπιστής της ελευθερίας και των δικαιωμάτων.

Δάσκαλος έγινε. Από το 1982 – μέχρι το αποχαιρετιστήριο μάθημά του στη Νομική Σχολή τον περασμένο Απρίλιο – χιλιάδες φοιτητές διδάχτηκαν από τον Σταύρο, όχι απλά τις συνταγματικές ελευθερίες, αλλά, τι εστί ολοκληρωμένος πολίτης. Σεμνός, ανιδιοτελής και γλυκός, ο Σταύρος δεν ήθελε επαίνους για την πανεπιστημιακή του πορεία. Την προσφορά του την έβλεπες στα μάτια των φοιτητών του όταν τον κοιτούσαν.

Ο Σταύρος Τσακυράκης ήταν ένας σπάνιος Αγωνιστής και Δάσκαλος επειδή ήταν γενναίος και στα μικρά και στα μεγάλα. Η αγωνία του για τον τόπο, για τις ελευθερίες, για τους φοιτητές του, ο θυμός του για την αδικία και τους νεοελληνικούς ανορθολογισμούς, δημιουργούσαν μέσα του μια άσβεστη φλόγα.

Η στήριξη του στο Ποτάμι ειδικά τους πρώτους δύσκολους μήνες ήταν καθοριστική. Οι ομιλίες του, οι αρχές του, ήταν ευαγγέλιο για όλους μας. Και μπορεί να έπαψε κάποια στιγμή να είναι ενεργός – «τι δουλειά έχω εγώ στην πολιτική, εγώ καθηγητής μόνο είμαι» – αλλά δεν έπαψε ποτέ να μας διδάσκει, να μας συμβουλεύει, να μας μαλώνει.

Έτσι σήμερα δεν χάσαμε μόνο έναν σπουδαίο καθηγητή, έναν σπουδαίο άνθρωπο, χάσαμε έναν φίλο. Και αυτό το κενό θα είναι για πάντα δυσαναπλήρωτο.

Τα συλλυπητήρια μας στη γυναίκα του, την Πόπη και όσους ειλικρινά τον αγαπούσαν.

ΚΙΔΗΣΟ: Αφήνει βαριά κληρονομιά στους φοιτητές και τους συνεχιστές του

«Ο Σταύρος Τσακυράκης, αφιέρωσε τη ζωή του στα δικαιώματα και την ελευθερία. Στην προσωπική του ζωή τα χρόνια της χούντας, στην ακαδημαϊκή, όσο και στις δικαστικές αίθουσες. Το παράδειγμα και η διαδρομή του, βαριά κληρονομιά στους φοιτητές του, στους συνεχιστές της σκέψης και της δράσης του» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Ο Γιώργος Καμίνης αποχαιρετά τον φίλο του, Σταύρο Τσακυράκη

Ανιδιοτελής, ακέραιος, στιβαρό νομικό μυαλό, πνεύμα ασυμβίβαστο ο Σταύρος Τσακυράκης υπήρξε κυρίως ένας μεγάλος φίλος, σημειώνει στη σχετική δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίως Γιώργος Καμίνης. «Ο Σταύρος θα είναι πάντοτε ο φωτεινός, χαμογελαστός, οδηγός μας. Για εκείνους που τίμησε με τη φιλία του, αλλά και για τα χιλιάδες παιδιά του στα αμφιθέατρα της γνώσης», καταλήγει .

Η κηδεία του Σταύρου Τσακυράκη θα γίνει την Κυριακή στις 5 το απόγευμα από την εκκλησία της Αγίας Κυριακής στον Μόλυβο.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...