641
Στιγμιότυπο από τον περσινό Χορό των Ρωσίδων Ντεμπιτάντ στο Λονδίνο | Edward Lloyd/Alpha Press/Русский бал в Лондоне/Facebook

Ο «πόλεμος των κατασκόπων» κατέστρεψε τον Χορό των Ρωσίδων Ντεμπιτάντ στο Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2018, 19:03
Στιγμιότυπο από τον περσινό Χορό των Ρωσίδων Ντεμπιτάντ στο Λονδίνο
|Edward Lloyd/Alpha Press/Русский бал в Лондоне/Facebook

Ο «πόλεμος των κατασκόπων» κατέστρεψε τον Χορό των Ρωσίδων Ντεμπιτάντ στο Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2018, 19:03

Οι νεαρές ρωσίδες ντεμπιτάντ δεν θα χορέψουν φέτος με τους συνοδούς τους –ένα ακόμη «απόνερο» της ολοένα κι αυξανόμενης έντασης ανάμεσα σε Ρωσία και Βρετανία με αφορμή την μυστηριώδη υπόθεση της δηλητηρίασης, τον περασμένο Μάρτιο στο Σόλσμπερι, του ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

Έτσι, το λαμπερό event του Russian Debutante Ball, στο οποίο συμμετέχουν δεκάδες κόρες ρώσων ολιγαρχών που διαμένουν μόνιμα στο Λονδίνο, όλες τους ηλικίας μεταξύ 16-25 ετών, ακυρώθηκε –και όχι μόνο για φέτος, αλλά και για τα επόμενα δυο χρόνια ή τουλάχιστον μέχρι να αποκατασταθούν εντελώς οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες.

Στο Russian Debutante Ball συμμετέχουν δεκάδες κόρες ρώσων ολιγαρχών που διαμένουν μόνιμα στο Λονδίνο, ηλικίας μεταξύ 16-25 ετών

Ο χορός, που διεξάγεται παραδοσιακά σε μια από τις υπερπολυτελείς αίθουσες του ξενοδοχείου Grosvenor House στο Μέιφερ, δεν θα διεξαχθεί για τον απλούστατο λόγο πως… δεν δόθηκαν οι απαιτούμενες βίζες εισόδου στη χώρα σε πολλούς Ρώσους του εξωτερικού που επιθυμούσαν να παρευρεθούν.

Η διοργανώτρια της εκδήλωσης Ελίζαμπεθ Σμάγκιν-Μελόνι σε επίσημη ανακοίνωση της μετά λύπης της δήλωσε ότι «οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας έκαναν πιο δύσκολη τη διαδικασία απόκτησης βίζας. Πολλοί εξ’ όσων είχαν αγοράσει τα εισιτήρια τους για το event αναγκάστηκαν να ακυρώσουν την συμμετοχή τους σε αυτό και να ζητήσουν αποζημίωση. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αναγκαστήκαμε να ακυρώσουμε τον φετινό Russian Debutante Ball».

«Ως εκ τούτου, η διοργανώτρια εταιρεία ESM Event Management θα διοργανώσει τον επόμενο χορό, αφού πρώτα περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένου Βασιλείου», σημείωσε.

Όλγα Αντρέεβνα Ρομανόφ (αριστερά) μαζί με την Ελίζαμπεθ Σμάγκιν-Μελόνι στον χορό του 2016

Για την ιστορία, στο λαμπερό event, που έχει γίνει θεσμός στην ρωσική ελίτ τα τελευταία χρόνια, διεξάγεται παραδοσιακά υπό την αιγίδα της 68χρονης Όλγα Αντρέεβνα Ρομανόφ, απογόνου του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας, Νικολάου Β.

Τα εισιτήρια κοστίζουν από 350 ευρώ (το φθηνότερο) μέχρι 3.000 ευρώ για μια θέση σε… πρώτο τραπέζι πίστα, προκειμένου να θαυμάσει κανείς τις νεαρές ντεμπιτάντ να παρελαύνουν με λευκά φορέματα και χρυσοποίκιλτες τιάρες.

«Χοντραίνει» η κόντρα Λονδίνου-Κρεμλίνου

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που μαίνεται με πρωτοφανή σφοδρότητα η κόντρα ανάμεσα σε Βρετανία και Ρωσία ειδικά μετά από τη συνέντευξη δύο Ρώσων υπόπτων για την υπόθεση Σκριπάλ.

Την περασμένη εβδομάδα, Βρετανοί εισαγγελείς κατονόμασαν δύο Ρώσους, τον Αλεξάντερ Πετρόφ και τον Ρουσλάν Μποσίροφ, που θεωρούν πως βρίσκονται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Σκριπάλ και της κόρης του.

Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ (Metroplitan Police handout via REUTERS)

Δύο άνδρες, που μοιάζουν στην εμφάνιση με τους δύο υπόπτους που έδωσαν στη δημοσιότητα οι βρετανικές αρχές, εμφανίστηκαν προχθές Τετάρτη στο ρωσικό κρατικό δίκτυο RT και ισχυρίστηκαν ότι βρίσκονταν στο Σόλσμπερι για τουρισμό. Δήλωσαν δε, ότι εάν κι όταν βρεθούν οι πραγματικοί δράστες της επίθεσης θα πρέπει να τους ζητήσουν συγγνώμη, ενώ κατέληξαν πως «δεν θα έδιναν συνέντευξη εάν δεν τους το είχε ζητήσει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν».

Η εν λόγω συνέντευξη προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, τη έντονη αντίδραση του Λονδίνου, με τον εκπρόσωπο Τύπου της πρωθυπουργού Τερίσα Μέι να τη χαρακτηρίζει «προσβλητική».

«Τα ψέματα σε αυτή τη συνέντευξη, που δόθηκε σε κρατικό τηλεοπτικό σταθμό, αποτελούν προσβολή της νοημοσύνης των πολιτών. Δυστυχώς όμως, είναι κάτι που το περιμέναμε. Η αστυνομία έχει παρουσιάσει με σαφήνεια τα στοιχεία που βαρύνουν τους δύο αυτούς άνδρες. Είναι καταζητούμενοι και έχουμε κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να διασφαλίσουμε ότι θα συλληφθούν και ότι θα επιστρέψουν στη Βρετανία για να δικαστούν εάν ποτέ βγουν από τη Ρωσία», είπε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Αλλά εξίσου άμεση ήταν και η αντίδραση της Ουάσινγκτον, που ανακοίνωσε πως ετοιμάζουν νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της δηλητηρίασης των Σκριπάλ.

Όπως είπε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι κυρώσεις αυτές θα είναι αυστηρές και θα επιβληθούν τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...