465
| Nikos Libertas / SOOC

Ο πόλεμος του γιαουρτιού

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 21 Απριλίου 2016, 05:43

Ο πόλεμος του γιαουρτιού

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 21 Απριλίου 2016, 05:43

Με μια κοινή υπουργική απόφαση η κυβέρνηση αποφάσισε να δίνει τη δυνατότητα στη γαλακτοβιομηχανία να προσθέτει πρωτεΐνες στο γιαούρτι που παρασκευάζει –μέχρι τέσσερις φορές παραπάνω– καθώς το γάλα, τους καλοκαιρινούς μήνες ιδιαίτερα, είναι πιο αδύνατο σε πρωτεΐνη. Παράλληλα αφαίρεσε τον χαρακτηρισμό «νωπό γάλα» από την πρώτη ύλη που χρειάζεται για την παραγωγή του στραγγιστού.

Οι αγελαδοτρόφοι διαμαρτυρήθηκαν ιδιαίτερα για τον απάλειψη του όρου «νωπό γάλα» αλλά η αλήθεια είναι ότι το στραγγιστό γιαούρτι εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν παρασκευάζεται από νωπό γάλα αλλά από γάλα που εισάγεται. Ετσι ήταν πάντα, έτσι είναι και τώρα. Επομένως προς τι ο οδυρμός;

Ο οδυρμός των αγελαδοτρόφων έχει σχέση με τον φόβο τους ότι εξαιτίας της διαφοράς της τιμής του γάλακτος μεταξύ Ελλάδας και κεντρικής Ευρώπης, το εισαγόμενο γάλα θα υποκαθιστά όλο και περισσότερο το εγχώριο παραγόμενο. Η διαφορά τιμής είναι 1 (Ευρώπη) προς 2 (Ελλάδα). Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon, κάλεσε τους εκπροσώπους της γαλακτοβιομηχανίας να είναι προσεκτικοί για έναν απλό λόγο: αν οι Ευρωπαίοι μπορούν να κερδίζουν όλο και μεγαλύτερα μερίδια στην ελληνική αγορά γάλακτος γιατί να μην το εμφιαλώνουν στις χώρες τους και να το πουλάνε κατευθείαν στον έλληνα καταναλωτή εκτοπίζοντας έτσι και την ελληνική βιομηχανία από τα ράφια;

Ο οδυρμός των αγελαδοτρόφων έχει σχέση με τον φόβο τους ότι εξαιτίας της διαφοράς της τιμής του γάλακτος μεταξύ Ελλάδας και κεντρικής Ευρώπης το εισαγόμενο γάλα θα υποκαθιστά όλο και περισσότερο το εγχώριο παραγόμενο

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης φέρεται ότι είπε στους εκπροσώπους της βιομηχανίας ότι αν δεν στηρίξουν τους παραγωγούς που κάνουν την διαφορά, οι καταναλωτές σύντομα θα θέσουν ένα κρίσιμο ερώτημα: γιατί το γάλα που εισάγεται στην μισή τιμή πουλιέται όσο και εκείνο που παράγεται στην Ελλάδα; Με μια κουβέντα πού πηγαίνουν τα 20 λεπτά το λίτρο που ενθυλακώνει η βιομηχανία; Στον ΣΥΡΙΖΑ απαντάνε σε υπερκέρδη. Η αλήθεια είναι ότι πάνε στα υπερχρέη που έχουν δημιουργήσει πολλές από τις βιομηχανίες στις τράπεζες.

Υποτίθεται ότι υπάρχει ο οργανισμός ΕΛΟΓΑΚ που συντάσσει «ισοζύγια γάλακτος», δηλαδή καταγράφει πόσο γάλα εισάγεται στη χώρα. Ο ΕΛΟΓΑΚ δεν κάνει καλά τη δουλειά του και αυτό το παραδέχονται και ανεπίσημα στην οδό Αχαρνών. Απόδειξη, ο αριθμός των ζώων μειώνεται, ο αριθμός των λίτρων παραμένει σταθερός, λίγο κάτω από τις 600.000 ενώ η χώρα χρειάζεται -αν υπολογίσει κανείς τυρί και γιαούρτι- τον διπλάσιο.

Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, το σάπιο λέγεται «βαφτίσια», ξένου γάλακτος σε ελληνικό. Σε αυτό είμαστε καλοί. Οι ίδιοι οι αρμόδιοι του ΕΛΟΓΑΚ λένε ότι συντάσσουν τα ισοζύγια κατά δήλωση των εταιρειών αλλά επειδή κάτι τέτοιο δεν λειτουργεί –αν μάλιστα δεν φαίνεται η εισαγωγή του γάλακτος μπορείς να συνεχίσεις να το διακινείς χωρίς παραστατικά… «μαύρα»- στην Αχαρνών σκέφτονται να ενεργοποιήσουν ένα σύστημα καταγραφής των εισαγωγών που υπάρχει στα τελωνεία. Θα χρειαστούν και μερικοί άνθρωποι. Αλλά και τότε αμφιβάλλω αν θα μάθουμε πόσο είναι το νωπό γάλα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News