656
| CreativeProtagon

Ο Πικετί, η Φιλιπετί και μια σχέση που σέρνεται στα δικαστήρια

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2022, 15:49
|CreativeProtagon

Ο Πικετί, η Φιλιπετί και μια σχέση που σέρνεται στα δικαστήρια

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2022, 15:49

Το Εφετείο του Παρισιού καταδίκασε τον Τομά Πικετί για συκοφαντική δυσφήμιση της Ορελί Φιλιπετί, πρώην υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας και πρώην συντρόφου του περίφημου γάλλου οικονομολόγου. Στο τέλος ενός συνεδρίου πριν από τρία χρόνια, ο Πικετί είχε κατηγορήσει την Φιλιπετί ότι αντιμετώπιζε με βιαιότητα τις τρεις θυγατέρες του. Τώρα, όμως, καλείται να καταβάλει 3.500 ευρώ για την κάλυψη των νομικών εξόδων και να δώσει στην πρώην σύντροφό του το συμβολικό ποσό που είχε ζητήσει ως αποζημίωση: ένα ευρώ!

Πρόκειται για το τελευταίο κεφάλαιο μιας ιστορίας που άρχισε πριν από πολλά χρόνια και επανήλθε στο προσκήνιο τον Νοέμβριο του 2019 στο πλαίσιο του κινήματος MeToo, αναφέρει σε ανταπόκρισή του από το Παρίσι ο Στέφανο Μοντεφιόρι της Corriere della Sera. Την 6η Φεβρουαρίου του 2009 η Ορελί Φιλιπετί, συγγραφέας και βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος τότε, κατήγγειλε στην εισαγγελία του Παρισιού τον σύντροφό της, οικονομικό σύμβουλο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και μελλοντικό συγγραφέα του παγκόσμιου best seller «Το Κεφάλαιο τον 21ο Aιώνα», για κατ’ εξακολούθηση βίαιη συμπεριφορά στο πλαίσιο της συμβίωσής τους.

Ο Τομά Πικετί αναγκάστηκε να μεταβεί σε αστυνομικό τμήμα, όπου παρέμεινε για κάποιες ώρες κατά τις οποίες ανακρίθηκε μάλιστα. Ακολούθησε μια μεσολάβηση ενώ μετά ο Πικετί αναγνώρισε ότι είχε υπάρξει βίαιος και ζήτησε συγγνώμη, με αποτέλεσμα η Φιλιπετί να αποδεχτεί να αποσύρει την καταγγελία και η υπόθεση να κλείσει τον Σεπτέμβριο του 2009.

Στη συνέχεια οι δρόμοι τους χώρισαν. Η Ορελί Φιλιπετί, εγγονή ενός μετανάστη από την Ιταλία, έγινε υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας κατά την προεδρία του Φρανσουά Ολάντ και μετά καθηγήτρια στην περίφημη Sciences Po (Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών) του Παρισιού. Ο Τομά Πικετί κέρδισε την παγκόσμια φήμη, αρχικά με το ογκώδες «Le Capital Au XXIe Siecle» το οποίο πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο, και στη συνέχεια με τα έργα του που κινούνται μεταξύ οικονομίας και πολιτικής.

Η αντιπαράθεση του Πικετί με την Φιλιπετί είχε ξεχαστεί. Ωστόσο την 21η Νοεμβρίου του 2019, κατά την ολοκλήρωση μιας διάλεξης του Πικετί στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών της Τουλούζης, την ώρα που ο διάσημος ομιλητής απαντούσε σε ερωτήσεις του κοινού, κάποια στιγμή τον λόγο πήρε μια φοιτήτρια.

«Εσείς το 2009 αναγνωρίσατε πως χειροδικήσατε εναντίον της πρώην συντρόφου σας. Οπότε θα ήθελα να μάθω, ποια είναι η γνώμη σας για το ότι δώσατε αυτή τη διάλεξη ενώ σε τρεις ημέρες θα πραγματοποιηθεί η πορεία κατά της βίας εναντίον των γυναικών; Και ενώ στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών διανύουμε την εβδομάδα κατά της σεξιστικής και σεξουαλικής βίας;», ρώτησε τον Πικετί. «Δεν θεωρείτε πως η παρουσία του είναι απρεπής;», ρώτησε στη συνέχεια τους διοργανωτές.

Ο Πικετί σίγουρα δεν περίμενε μια τέτοια ερώτηση, κυρίως επειδή ούτε εκείνος αλλά ούτε η Φιλιπετί είχαν μιλήσει δημοσίως για ό,τι είχε συμβεί μεταξύ τους πριν από μία δεκαετία. Εμφανώς συγχυσμένος βιάστηκε να απαντήσει, βάλλοντας κατά της φοιτήτριας αλλά και της πρώην συντρόφου του. «Εγώ θεωρώ πως απρεπής είναι η παρέμβασή σας. Η σχέση για την οποία μιλάτε αφορούσε ένα πρόσωπο εξαιρετικά βίαιο απέναντι στις τρεις κόρες μου οι οποίες εκείνη την περίοδο ήταν μικρές. Την έβγαλα από το σπίτι, την έσπρωξα έξω, το οποίο το μετανιώνω, και σας διαβεβαιώ πως άλλοι θα είχαν εκνευριστεί πολύ περισσότερο», ανέφερε.

Οπως αναμενόταν, όμως, τα λεγόμενά του, εξέπληξαν δυσάρεστα την Ορελί Φιλιπετί. Δεν μπορούσε να ανεχτεί πως, ενώ πριν από μία δεκαετία είχε αναγνωρίσει τη βίαιη συμπεριφορά του αλλά και γλιτώσει τα χειρότερα χάρη στη δική της καλή διάθεση, ο Πικετί είχε τολμήσει να της επιρρίψει την ευθύνη και, μάλιστα, δημόσια για ό,τι είχε συμβεί.

«Απάντησε όπως πολλοί άντρες που κάνουν χρήση βίας: κατηγορώντας τη γυναίκα. Εγώ υπέβαλα μήνυση εναντίον του για βίαιη συμπεριφορά εκείνην την περίοδο. Αφού αναγνωρίστηκαν τα γεγονότα και ζήτησε συγγνώμη, για να αποφευχθεί περαιτέρω κάλυψη από τα ΜΜΕ, εγώ την απέσυρα. Αποπειράθηκε να αλλάξει εντελώς τα πράγματα κατηγορώντας με», είχε αναφέρει σχετικά τότε η Φιλιπετί, πριν υποβάλει νέα μήνυση, για συκοφαντική δυσφήμιση, αυτή τη φορά. Τελικά η γαλλική Δικαιοσύνη έκρινε ένοχο τον Πικετί την 25η Μαΐου, επισημαίνοντας πως θα μπορούσε κάλλιστα να έχει απαντήσει στο ερώτημα της φοιτήτριας δίχως να ξεστομίσει συκοφαντίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...