749
Ο Παύλος Πολάκης (αριστερά) στο χειρουργείο του Νοσ. Ζακύνθου σε φωτογραφία που ανήρτησε την Τετάρτη στα social media | Facebook/Παύλος Πολάκης

Νέο σόου Πολάκη στο χειρουργείο – αυτή τη φορά όμως στο νοσοκομείο Ζακύνθου

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2017, 13:12
Ο Παύλος Πολάκης (αριστερά) στο χειρουργείο του Νοσ. Ζακύνθου σε φωτογραφία που ανήρτησε την Τετάρτη στα social media
|Facebook/Παύλος Πολάκης

Νέο σόου Πολάκη στο χειρουργείο – αυτή τη φορά όμως στο νοσοκομείο Ζακύνθου

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2017, 13:12

Το ότι ο Παύλος Πολάκης δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση κυβερνητικού παράγοντα δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλά σε κάθε περίπτωση να κάνει πρωί-πρωί έφοδο σε νοσοκομείο και να αποφασίζει να χειρουργήσει είναι κάτι το εξαιρετικό.

18194875_1885632801680192_4297086568745238891_n
Μια από τις εικόνες από τα χειρουργεία στη Ζάκυνθο. Ο αν. υπουργός Υγείας, δεύτερος από αριστερά (Facebook/Παύλος Πολάκης)

Φυσικά υπήρξαν και ντοκουμέντα από την πρωινή αναπάντεχη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στο Νοσοκομείο Ζακύνθου «Αγιος Διονύσιος»· ανέβασε ο ίδιος ο κ. Πολάκης τις φωτογραφίες στον λογαριασμό του στο facebook.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο κ. Πολάκης, ως αν. υπουργός μπαίνει σε χειρουργείο για να εκτελέσει ιατρικά καθήκοντα –το είχε κάνει και στο νοσοκομείο της Σαντορίνης πέρυσι το καλοκαίρι για να δείξει ότι το συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα λειτουργεί.

216638c5f6108ec17d2932d079755f27_XL

Ομως και πάλι το νοσοκομείο της Ζακύνθου είναι ξεχωριστή περίπτωση, καθώς εδώ και μήνες υποβόσκει μια αντιπαράθεση σχετικά με την υγειονομική ασφάλεια στους χώρους του, με μακάβριες αφορμές αλλά και φόντο την ευρύτερα γνωστή αντιπαράθεση του κ. Πολάκη με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Είχε προηγηθεί το τραγικό περιστατικό του θανάτου μιας 41χρονης γυναίκας στα τέλη του 2016. Η γυναίκα είχε μπει για εγχείρηση ρουτίνας και έχασε τη ζωή της από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Εκτοτε τα χειρουργεία έκλεισαν για μήνες για λόγους ασφαλείας, με τους ιατρούς να καταγγέλλουν ελλείψεις και να ζητούν έγγραφες βεβαιώσεις από το κράτος για την ασφάλεια και πιστοποίηση του εξοπλισμού, αλλά το υπουργείο να εμφανίζεται απρόθυμο να αναλάβει εγγράφως τις ευθύνες του.

Την περασμένη εβδομάδα, επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας επισκέφτηκε το νοσοκομείο «Αγιος Διονύσιος» και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ομαλή επαναλειτουργία των χειρουργείων του είναι εφικτή και ασφαλής. Ετσι το υπουργείο με ανακοίνωσή του κάλεσε «όλους τους εμπλεκόμενους με τα χειρουργεία εργαζομένους του νοσοκομείου Ζακύνθου και ειδικά τους ιατρούς, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εκτελέσουν το καθήκον τους, όπως αυτό απορρέει από τον όρκο στον Ιπποκράτη, αλλά και από την ευθύνη τους απέναντι στους πολίτες της Ζακύνθου και όποιον άλλο χρειαστεί τις υπηρεσίες τους» –ήταν μια έμμεση μομφή προς τους ιατρούς του Νοσοκομείου Ζακύνθου.

Η μομφή έγινε πιο ξεκάθαρη με την ανάρτηση του κ. Πολάκη στο facebook: κατήγγειλε ο αρμόδιος αν. υπουργός Υγείας «κάποιους» που «κράταγαν σε υγειονομική ομηρία το νησί».

Επικοινωνιακό παιχνίδι του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, όπως είχε συμβεί και στη Σαντορίνη το καλοκαίρι; Ετσι καταγγέλλουν από το προσωπικό του νοσοκομείου Ζακύνθου.

Ο δρ Νίκος Ποταμίτης, επιμελητής της ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου, είπε στον ιστότοπο ergasianet.gr ότι «μετά την επίσκεψη της τριμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων από το υπουργείο Υγείας, διορισμένης από το γενικό γραμματέα, εμείς δηλώσαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να επανεκινήσουμε τα χειρουργεία, αρκεί η διοίκηση να εξέδιδε ενυπόγραφη απόφαση, σχετικά με την ασφάλεια χρήσης των δικτύων αναισθησιολογικών αερίων και την υπόδειξή της ότι μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με ασφάλεια». Τέτοια απόφαση από το ΔΣ του νοσοκομείου δεν εκδόθηκε.

Ετσι ο κ. Πολάκης είπε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Οπως ανέφερε το ygeia360.gr, ο αν. υπουργός Υγείας «εισέβαλε» στο νοσοκομείο μαζί με ομάδα χειρουργών και νοσηλευτών από το Γ.Ν. Κυπαρισσίας. Πρώτη επέμβαση, σύμφωνα με τις περιγραφές του ίδιου του αν. υπουργού, πλαστική βουβωνοκήλης με πλέγμα.  Ο κ. Πολάκης υπογράμμισε δε ότι η επέμβαση έγινε υπό γενική αναισθησία με χρηση του δικτύου αερίων του νοσοκομείου, προκειμένου να αποδειχτεί ότι όλα λειτουργούν καλά στο νοσοκομείο.

Τώρα το πώς λειτουργούν όλα καλά μετά από όλα αυτά, με τέτοια προφανή παράκαμψη πρωτοκόλλων και με χειρουργούς και ασθενείς εκ… μεταγραφής (διότι λένε ότι το περιστατικό ήταν από τη Μεσσηνία, κάτι σαν κλιμάκιο) είναι να απορεί κανείς…

Η αντίδραση της ΠΟΕΔΗΝ. Για του λόγου του αληθές, η ΠΟΕΔΗΝ έσπευσε να σχολιάσει την εμφάνιση του κ. Πολάκη κάνοντας λόγο «για νέο επικοινωνιακό σόου τύπου Σαντορίνης». Οπως ανέφερε η Ομοσπονδία, ο κ. Πολάκης εισέβαλε αιφνιδιαστικά το πρωί στα χειρουργεία του νοσοκομείου Ζακύνθου με δύο χειρουργούς, μία αναισθησιολόγο, δύο νοσηλευτές χειρουργείου και αναισθησιολογικού και με υλικά και γάζες από άλλα νοσοκομεία, απομάκρυνε το προσωπικό του νοσοκομείου και προχώρησε σε χειρουργικές επεμβάσεις τριών ασθενών από τη Μεσσηνία!

Η ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε πιο συγκεκριμένα ότι «με παράνομες και αντιδεοντολογικές πρακτικές ο κ. Πολάκης βρίσκεται αυτή την ώρα στο Νοσοκομείο Ζακύνθου και χειρουργεί μεταφερόμενους ασθενείς για επικοινωνιακούς λόγους». Η ΠΟΕΔΗΝ διατύπωσε αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι νόμιμο ο κ. Πολάκης να χειρουργεί στο Νοσοκομείου Ζακύνθου. «Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας δεν τηρεί το ιατρικό πρωτόκολλο του χειρουργικού τομέα, καταλύει κάθε έννοια ιατρικής δεοντολογίας. Η κοινωνία της Ζακύνθου και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου είναι σε αναβρασμό», συμπλήρωσε σε σχόλιό της η Ομοσπονδία.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...