585
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον επικεφαλής της Επιτροπής για τον Ελεγχο του Καπνίσματος Παναγιώτη Μπεχράκη | Intimenews

Ο Παυλόπουλος «κόβει» το κάπνισμα – μήνυμα υπέρ του αντικαπνιστικού νόμου

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2019, 15:51
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον επικεφαλής της Επιτροπής για τον Ελεγχο του Καπνίσματος Παναγιώτη Μπεχράκη
|Intimenews

Ο Παυλόπουλος «κόβει» το κάπνισμα – μήνυμα υπέρ του αντικαπνιστικού νόμου

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2019, 15:51

Ηταν μια συνάντηση συμβολική, όπως κάθε μία που γίνεται στο Προεδρικό Μέγαρο: Το πρωί της Τρίτης ο Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχτηκε τον καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, επικεφαλής της επιτροπής για τον Ελεγχο του Καπνίσματος. Ηταν ένα μήνυμα του πρώτου πολίτη της χώρας για την ανάγκη να εφαρμοστεί επιτέλους η αντικαπνιστική νομοθεσία, 10 χρόνια από τότε που έγινε νόμος του κράτους. Το ειρωνικό είναι ότι και ο κ. Παυλόπουλος, είχε εντοπιστεί στο παρελθόν να καπνίζει σε δημόσιο χώρο, όπου υπήρχαν άφθονα τασάκια…

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μπεχράκης ενημέρωσε τον κ. Παυλόπουλο για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την εκστρατεία και την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στη χώρα μας.

Σχολιάζοντας, από την πλευρά του, την κατάσταση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για «ευρωπαϊκή πρωτοτυπία». Και τόνισε ότι αποδεικνύει πως «εμείς, οι Ελληνες, μπορούμε να δείξουμε τον δρόμο και σε άλλους σε ένα τόσο μεγάλο θέμα, όπως είναι το θέμα ότι τα παιδιά, “εξ απαλών ονύχων”, για να χρησιμοποιήσω την γνωστή έκφραση, πρέπει να είναι ενήμερα».

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας, τονίζοντας πόσο έχουν βελτιωθεί τα πράγματα σήμερα, ενώ εξήρε και την συμβολή του κ. Μπεχράκη προς αυτήν την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπεχράκης ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη σημερινή συνάντηση και επισήμανε τον συμβουλευτικό και δημιουργικό ρόλο του κ. Παυλόπουλου στην πορεία της αντικαπνιστικής εκστρατείας στην Ελλάδα.

«Εχουμε φτάσει σήμερα να έχουν μειωθεί οι καπνιστές, να έχουμε μία μεταστροφή των απόψεων του κοινού για το κάπνισμα, τα παιδιά να αποστρέφονται το κάπνισμα και να είμαστε μπροστά στην τελική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Είναι ένα δύσκολο βήμα, το οποίο πιστεύουμε ότι θα γίνει επιτυχώς διότι, για πρώτη φορά, εκτός από την αμέριστη δική σας συμπαράσταση, έχει και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Οπως ο ίδιος πρόσθεσε, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει βάλει το θέμα πολύ ψηλά στην ατζέντα του, ενώ στο υπουργείο Υγείας σήμερα «επικρατεί οργασμός γύρω από την εφαρμογή του νόμου».

Παράλληλα, ο κ. Μπεχράκης υποστήριξε ότι χρειάζεται προσπάθεια, ώστε το πεδίο της εφαρμογής του νόμου να γίνει όχι πεδίο αντεγκλήσεων και αντιπαραθέσεων αλλά πεδίο σύγκλισης, πεδίο συνεργασίας, πεδίο αμοιβαιότητας και σεβασμού των πολιτών. «Ετσι ώστε όλοι μαζί να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Εν πολλοίς, μόνος του ο Ελληνας το έχει εφαρμόσει αυτό σε πολλά μέρη» παρατήρησε.

Ανέφερε ακόμη ότι εκκρεμούν δύο κλάδοι: ο ένας είναι τα κλειστά γραφεία του δημόσιου τομέα και ο δεύτερος είναι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Εκεί νομίζω ότι με το πνεύμα και το κλίμα που προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε θα πετύχει η εφαρμογή του νόμου και θα μπορέσουμε να φτιάξουμε μία Ελλάδα για την οποία θα είμαστε όλοι περήφανοι και θα είναι πράγματι μία σωστή κοινωνία ενός ευρωπαϊκού κράτους του 21ου αιώνα» κατέληξε ο επικεφαλής της Επιτροπής για τον Ελεγχο του Καπνίσματος.

Το παράδοξο

Ηταν 28η Οκτωβρίου του 2015. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρισκόταν στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, μαζί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Αφού ολοκλήρωσαν το γεύμα τους, ο Προκόπης Παυλόπουλος έβγαλε ένα από τα μικρά «χωνευτικά» πουράκια που είναι γνωστό ότι συνηθίζει να καπνίζει μετά το φαγητό. Ο Γιάννης Μπουτάρης το θεώρησε ευκαιρία, έβγαλε αναπτήρα και του το άναψε.

Ο Μπουτάρης ανάβει το πουράκι του Προέδρου της Δημοκρατίας

Τον ακολουθεί ο κ. Μπουτάρης. Οι αξιωματικοί κοιτάζονταν μεταξύ τους απορημένοι, οπότε τη λύση δίνει ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Αποστολάκης. «Να καπνίσουμε και εμείς για να μη φέρουμε τον Πρόεδρο σε αμηχανία. Να μη φαίνεται ότι καπνίζει μόνο αυτός» είπε εμπιστευτικά στους στρατιωτικούς. Και η λέσχη μετατράπηκε σε τεκέ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...