719
Ο Ζίγκι Μάρλεϊ (αριστερά) λέει για τον πατέρα του: Δεν αντιγράφεται |

Ο πατέρας μου, ο Μπομπ Μάρλεϊ

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2020, 23:30
Ο Ζίγκι Μάρλεϊ (αριστερά) λέει για τον πατέρα του: Δεν αντιγράφεται
|

Ο πατέρας μου, ο Μπομπ Μάρλεϊ

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2020, 23:30

Οταν ο δημοσιογράφος Τίμοθι Γουάιτ αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο για τον Μπομπ Μάρλεϊ πίστευε πως θα κατάφερνε να παραθέσει αρκετά στοιχεία τα οποία θα αναδείκνυαν την εξαιρετικά ανθρώπινη διάσταση του βασιλιά της ρέγκε μουσικής. Βασική επιδίωξη του περίφημου μουσικού συντάκτη ήταν να απαλλάξει τον Μάρλεϊ από τις σχεδόν υπερφυσικές ιδιότητες που του απέδιδαν οι φανατικοί οπαδοί του ρασταφαριανισμού και της εκπληκτικής μουσικής του. Τελικά, ωστόσο, έπεσε και αυτός θύμα της μαγείας του ανεπανάληπτου δημιουργού. Γιατί το «Catch a Fire: The Life of Bob Marley» αποτελεί μια σύνθεση από κάποιες αλήθειες και πολλά μυστήρια, γεγονότα που έλαβαν μυθικές διαστάσεις τη στιγμή ακριβώς που συνέβησαν.

Σχεδόν σαράντα χρόνια μετά το θάνατό του, ο Μπομπ Μάρλεϊ εξακολουθεί να περιβάλλεται από μια αύρα μυστικιστική και να λατρεύεται ως ημίθεος ενώ η δυναστεία του πατριάρχη της ρέγκε παραμένει άθικτη και ισχυρή. Την παράδοσή του συνεχίζουν οι γιοί του Ζίγκι, Τζούλιαν, Ντέμιαν και Στίβεν οι οποίοι είναι αναγνωρισμένοι μουσικοί, καλλιτέχνες επιπέδου βραβείων Grammy. Αλλά και τα άλλα του παιδιά, η Σεντέλα Μάρλεϊ και ο Κάι Μάνι Μάρλεϊ, και πολλά από τα εγγόνια του, έχουν εντρυφήσει και αφοσιωθεί στη μουσική παράδοση που δημιούργησε ο περίφημος πατέρας και παππούς τους. Με τον καιρό ο 51χρονος Ζίγκι Μάρλεϊ ανέλαβε χρέη εκπροσώπου ολόκληρης της οικογένειας και πριν από λίγες ημέρες μίλησε για τον πατέρα του στον Τζουζέπε Βιντέτι της La Repubblica με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 75 χρόνων από την ημέρα της γέννησής του.

Ο Μπομπ Μάρλεϊ

Ο Μπομπ Μάρλεϊ γεννήθηκε την 6η Φεβρουαρίου του 1945 σε ένα μικρό χωριό της Τζαμάικα ενώ απεβίωσε μόλις 36 χρόνια μετά, την 11η Μαΐου του 1981 νικημένος από τον καρκίνο. Πρόλαβε, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής του να γίνει και ένας εξαιρετικός πατέρας. «Μεγάλωσα μέσα σε ένα παραμύθι, όταν ήμουν παιδί δεν υπήρχαν σύννεφα στον ορίζοντα, μόνο ρέγκε μουσική. Ο πατέρας μου δεν μας έκανε υποδείξεις, μας μιλούσε μέσω των τραγουδιών του. Η πραγματική ευτυχία για μένα ήταν κάθε φορά που μου επέτρεπε να παίζω ποδόσφαιρο με τους μεγάλους», ανέφερε αρχικά ο Ζίγκι Μάρλεϊ.

 

Ο μεγαλύτερος γιος του Μπομπ και της Ρίτα Μάρλεϊ (επάνω), επικεφαλής της μπάντας Ziggy Marley and the Melody Makers, είναι πεπεισμένος πως εάν ο πατέρας του ήταν ακόμα ζωντανός «θα έλεγε τα ίδια πράγματα, θα εστίαζε στα θέματα που τον απασχολούσαν περισσότερο – στην κοινωνική αδικία, στον ρατσισμό, στον ιμπεριαλισμό, στη χειραφέτηση. Θα στρεφόταν προς τους πρόσφυγες όπως έκανε με τον δίσκο του “Exodus”. Είχε αρχές απλές και ιερές, πίστευε στην αγάπη, την ανθρωπιά, τον σεβασμό και την ομόνοια. Αυτά τα σαράντα χρόνια η μουσική του δεν απώλεσε ποτέ την ισχύ της και συνέχισε να μιλά στους ανθρώπους. Υπάρχει μια ρευστή σχέση μεταξύ του Μπομπ Μάρλεϊ και των νέων γενεών, κανένας δεν πήρε ποτέ τη θέση του, ούτε εμείς τα παιδιά του», παραδέχτηκε ο Ζίγκι Μάρλεϊ, αναγνωρίζοντας την ανυπέρβλητη αξία του πατέρα του. Οσον αφορά το πιο σημαντικό που τους άφησε ως κληρονομιά, είναι φυσικά η μουσική του, «οι ηθικές αξίες των συνθέσεών του, η ρέγκε μουσική ως ιδανικός τόπος ανακούφισης των περιθωριοποιημένων, των καταπιεσμένων, των θυμάτων εκμετάλλευσης, των φτωχών όλου του κόσμου».

Τα αδέλφια Μάρλεϊ

Ερωτηθείς για τις πρωτοβουλίες που επρόκειτο να λάβουν τα μέλη της οικογένειας Μάρλεϊ για την 75η επέτειο της γέννησης του γενάρχή τους, ο Ζίγκι αποκάλυψε πως συνεχίζουν να ευελπιστούν πως θα πραγματοποιηθεί φέτος τελικά η τεράστια συναυλία στη Τζαμάικα η οποία ακυρώθηκε λόγω του κορονοϊού. Η πανδημία, ωστόσο, ώθησε τους απογόνους του Μάρλεϊ να εστιάσουν τις προσπάθειες τους για την περαιτέρω ανάδειξη της προσωπικότητας και του έργου του πατέρα τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναρτώντας, για παράδειγμα, στο YouTube επεισόδια του ντοκιμαντέρ «Legacy: 75 years – A legend» μαζί με νέα βίντεο κλιπ των τραγουδιών «The Redemption Song» και «Three little birds».

Ο Ζίγκι Μάρλεϊ αποκάλυψε επίσης πως εργάζεται για την άμεση κυκλοφορία ενός νέου δίσκου με ακυκλοφόρητα τραγούδια του πατέρα του ενώ ολοκληρώνοντας τη συνομιλία του με τον ιταλό δημοσιογράφο θέλησε να δώσει μια συμβουλή σε όλους όσοι ασχολούνται με την ρέγκε μουσική: «μην φιλοδοξείτε να γίνετε ο νέος Μάρλεϊ. Ολοι θα ήθελαν να ανακαλύψουν έναν μέσα τους αλλά πρόκειται για μια μάταιη προσπάθεια. Ακόμα και για εμάς που έχουμε το επίθετό του». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...