Σκηνή από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Βούτσης (σε πρώτο πλάνο φλουταρισμένος) σκεπτικός. Ο Νίκος Παππάς πίσω του χαμογελαστός. Ο παλιός (ο πρώτος) μπλόκαρε την τροπολογία του νεότερου, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα από την κομματική παλιά φρουρά, στο Μαξίμου... | Nikos Libertas / SOOC
Επικαιρότητα

Ο «πάγος» Βούτση σε Παππά ή ο παλιός είναι αλλιώς…

Η απόπειρα του υπουργού Επικρατείας να διαμορφώσει τετελεσμένα στα κανάλια «τράκαρε» πάνω σε μία πιο πολιτική -προσχηματική ή μη- κίνηση του Προέδρου της Βουλής. Σε αυτήν την μάχη, οι παλιοί του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν πλέον τα δόντια τους
Αγγελος Κωβαίος

Τα σημαντικά και δυσάρεστα δεν έχει κανείς διάθεση να τα συζητήσει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε καν στον μεγάλο περιμετρικό διάδρομο του Τάε Κβον Ντο.

Για παράδειγμα, όλοι το Σάββατο το πρωί έκαναν σαν να μην συνέβαινε τίποτε, έπειτα από το μεγαλοπρεπές άδειασμα του Νίκου Παππά από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκου Βούτση, τα προηγούμενα μεσάνυχτα.

Κάθε απόπειρα να συζητήσει κανείς το θέμα έπεφτε σε τοίχο. Ωμοι ανασηκωμένοι, βλέμμα νευρικό να στρέφεται στην πάνω αριστερή γωνία, τσιγάρο να βγαίνει από το πακέτο και αναπτήρας να αναζητείται στην τσέπη… Αυτές ήταν οι αντιδράσεις και ήταν ενδεικτικές. Για τέτοια ζητήματα η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν συζητεί, κάνει απλώς ότι δεν συμβαίνουν.

Ή πολύ πιο απλά: Ο Νίκος Παππάς έχει τα γένια, αυτός έχει και τα χτένια.

Η τροπολογία του για την ποινική δίωξη των καναλαρχών και κλείσιμο των καναλιών που δεν έχουν άδεια εντός πέντε ημερών και η απόπειρα του να καταργήσει με συνοπτικές διαδικασίες τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις  «τράκαρε» πάνω σε μία -έστω και επικοινωνιακού Τύπου- προσπάθεια του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να επιδιώξει κάποια πολιτική συναίνεση στην διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ.

Κοινώς, η σπουδή του υπουργού Επικρατείας υπονόμευσε το εγχείρημα του τρίτου τη τάξει πολιτειακού παράγοντα. Και αυτό δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό από τον κ. Βούτση – αν μη τι άλλο και επειδή ο Παππάς και όλοι οι υπόλοιποι, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον βλέπουμε σήμερα, είναι δημιούργημά του.

Οσο και αν διακινήθηκε η εκδοχή ότι επρόκειτο για μια σκηνοθεσία, κάποια στοιχεία δεν την επιβεβαιώνουν.

Υπάρχει δε και ένα δεδομένο: το ΣτΕ συνεδρίασε επί ώρες χωρίς να εκδώσει απόφαση. Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται από πολλούς ως ένδειξη ότι η πλειοψηφία που επιθυμεί η κυβέρνηση υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου μάλλον εξακολουθεί να μην υφίσταται και γι’ αυτό το λόγο η διάσκεψη της ολομέλειας θα παραταθεί. Υπό αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Επικρατείας κατά πάσα βεβαιότητα θέλησε να διαμορφώσει ένα τετελεσμένο ώστε να έχει την βεβαιότητα πως το σχέδιο «αναμόρφωσης του τηλεοπτικού τοπίου» δεν θα επηρεαστεί από τίποτε.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο κ. Βούτσης θέλησε να κοινοποιήσει δια του Τύπου την απόπειρά του να αποσπάσει την επόμενη εβδομάδα συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προαναγγέλλοντας μία νέα πρόταση για την σύνθεση της ανεξάρτητης αρχής.

Το ίδιο βράδυ Παππάς και Σπίρτζης κατέθεταν την επίμαχη τροπολογία και έβαζαν και πάλι φωτιά στην πολιτική αντιπαράθεση, απειλώντας να κατεβάσουν τον διακόπτη ενός πέντε ημερών στα περισσότερα από τα κανάλια που σήμερα εκπέμπουν.

Το άδειασμα του Προέδρου της Βουλής και μάλιστα δια της επιβολής στον κ. Παππά να το ανακοινώσει ο ίδιος, υποκρύπτει κατά κάποιους και το τι συμβαίνει πραγματικά σήμερα στην κυβέρνηση και το κόμμα. του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κρίσιμη λεπτομέρεια βέβαια είναι πως η τροπολογία δεν αποσύρθηκε, αλλά απλώς παγώνουν οι διαδικασίες ψήφισης του σχετικού νόμου στο οποίο συμπεριλήφθηκε. Υπό αυτήν την έννοια, η πρόθεση της κυβέρνησης δεν αλλάζει: θέλει πράγματι να κλείσει τα κανάλια.

Πλην όμως, φαίνεται ότι και μετά το συνέδριο κάποια πρόσωπα έχουν αποφασίσει να μην αφήσουν την ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου να ενεργεί ανεξέλεγκτα και κατά βούληση.