662
Ο Μάριο Ντράγκι με φόντο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη | CreativeProtagon

Ο Ντράγκι θέλει να τρέξει, οι Γερμανοί δεν ακολουθούν

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2019, 17:30
Ο Μάριο Ντράγκι με φόντο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη
|CreativeProtagon

Ο Ντράγκι θέλει να τρέξει, οι Γερμανοί δεν ακολουθούν

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2019, 17:30

«Εάν προέκυπτε η ανάγκη μιας αναπροσαρμογής λόγω της κατάστασης της οικονομίας ή εξωτερικών παραγόντων», η κυβέρνηση της Γερμανίας θα μπορούσε να προβεί στην έγκριση ενός τεράστιου πακέτου δημοσιονομικών κινήτρων, το οποίο αναμένει με κομμένη την ανάσα ολόκληρη η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Η γερμανίδα υφυπουργός Οικονομικών Μπετίνα Χάγκεντορν επανέλαβε τη Δευτέρα τη «συνετή» γραμμή του Βερολίνου την οποία έχει ήδη επιβεβαιώσει πολλές φορές ο προϊστάμενός της Ολαφ Σολτς. Ενόψει, ωστόσο, της ιδιαίτερα σημαντικής συνεδρίασης της ΕΚΤ της Πέμπτης, 11 Σεπτεμβρίου, οι εντάσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και στην Φρανκφούρτη αναμένεται ότι θα οξυνθούν.

Καθώς όλοι αναμένουν την παρουσίαση, σήμερα Τετάρτη, του νέου προϋπολογισμού για το 2020 από τον Σολτς, ολοένα και περισσότεροι μιλάνε για ένα νέο «Konjunkturpaket», για ένα νέο πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας μετά από εκείνο που ενέκριναν οι γερμανοί νομοθέτες στο τέλος του 2008. 

Σύμφωνα με το Reuters μια πιθανή λύση για να μην παραβιαστεί ο θεμελιακός για τους Γερμανούς κανόνας του «μηδενικού ελλείμματος» θα ήταν η σύσταση ενός ταμείου που θα τροφοδοτεί την αγορά με κρατικά εγγυημένα ομόλογα – αυτή τη στιγμή η καμπύλη αποδόσεων στα γερμανικά κρατικά ομόλογα είναι εν μέρει αρνητική και αυτό σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού θα ήταν ιδιαίτερα χαμηλό.

Η γερμανίδα υφυπουργός Οικονομικών Μπετίνα Χάγκεντορν

Στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, όλα τα στόματα παραμένουν ερμητικά κλειστά όσον αφορά το τι πρόκειται να γίνει τελικά. Σύμφωνα, όμως, με την Τόνια Μαστρομπουόνι, απεσταλμένη της La Repubblica στο Βερολίνο, ένα ανάλογο πακέτο μέτρων για την τόνωση της οικονομίας θα μπορούσε να εγκριθεί μόνον στην περίπτωση που επιδεινωνόταν δραματικά η κατάσταση.

Λαμβάνοντας υπόψη την αντίσταση της γερμανικής κυβέρνησης  στις πιέσεις των επιχειρηματιών αλλά και μερικών εκ των πιο έγκριτων οικονομολόγων, η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο πέρα από το να συνεχίσει να ακολουθεί τη γραμμή που χάραξε ο Μάριο Ντράγκι. Σε απόλυτη συμφωνία με τον απερχόμενο (την 31η Οκτωβρίου) πρόεδρο της ΕΚΤ, η διάδοχός του Κριστίν Λαγκάρντ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τις χώρες που έχουν τη δυνατότητα δημοσιονομικών ελιγμών, όπως η Γερμανία, να επέμβουν ώστε να αποφευχθεί μια νέα περίοδος ύφεσης.

Δεδομένου, ωστόσο, ότι οι αξιωματούχοι της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης τηρούν σιγή ιχθύος, οι θεματοφύλακες του ευρώ δεν έχουν άλλη επιλογή πέρα από το να επιβεβαιώσουν την εφαρμογή της ιδιαίτερα διευκολυντικής πολιτικής που ανακοινώθηκε τους προηγούμενους μήνες. Παρά τις αιτιάσεις των Γερμανών και των Ολλανδών, οι οποίοι κατά τις προηγούμενες ημέρες άρχισαν να εκφράζουν την ενόχλησή τους, όχι τόσο για τα αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις, όσο για το (σχεδόν σίγουρο) ενδεχόμενο μιας νέας ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία θα μπορούσε να ανακοινωθεί, αν όχι την Πέμπτη, σε μια από τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ (από τον Οκτώβριο) Κριστίν Λαγκάρντ

Ο Κλάας Κνοτ, διοικητής της Τράπεζας της Ολλανδίας, δήλωσε πως «επί του παρόντος δεν υπάρχει καμιά ανάγκη» για μια νέα ποσοτική χαλάρωση. Η γερμανίδα Ζαμπίνε Λάουτενσλεγκερ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, χαρακτηρίζει την αγορά ομολόγων «έσχατη λύση» η οποία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη μόνον στην περίπτωση αποπληθωρισμού, σημειώνοντας συγχρόνως, ωστόσο, πως «δεν βλέπω πουθενά τα συμπτώματα». Και ο Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της Bundesbank, αντιτίθεται σθεναρά στην εκ νέου χρήση του «μπαζούκα» που χρησιμοποίησε ο Ντράγκι κατά του αποπληθωρισμού τα προηγούμενα χρόνια.

Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις ενώ επιβραδύνεται ανησυχητικά ο ρυθμός ανάπτυξης. Η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων επί των καταθέσεων θεωρείται δεδομένη από την πλειονότητα των αναλυτών, ειδικά εν όψει των μηνυμάτων που καταφθάνουν από τον μεταποιητικό κλάδο της αμερικανικής οικονομίας. Λόγω της συρρίκνωσής του, ελλοχεύει πλέον ο κίνδυνος να αποδυναμωθεί το δολάριο τους επόμενους μήνες, αυξάνοντας την πίεση προς τον Ντράγκι και όσον αφορά τη συναλλαγματική ισοτιμία γιατί η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου θα επιβαρύνει σημαντικά τις εξαγωγές των κρατών -μελών της ευρωζώνης. Με λόγια απλά, έως ότου να ξυπνήσει  Γερμανία, ο Ντράγκι δεν μπορεί παρά να συνεχίσει να ακολουθεί τον δικό του δρόμο.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...