396
| REUTERS/Remo Casilli

Ο Ντράγκι αποφασίζει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2022, 17:19
|REUTERS/Remo Casilli

Ο Ντράγκι αποφασίζει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2022, 17:19

Ο Μάριο Ντράγκι δεν κάνει πίσω –σύμφωνα με όλα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, στο επόμενο 48ωρο αναμένεται να αποφασιστεί η υποχρεωτική χρήση του «σούπερ πράσινου πάσου εμβολιασμένου» για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα προκειμένου να αναγκαστεί μεγάλο μέρος των 5,5 εκατομμυρίων Ιταλών που ακόμη δεν το έχει πράξει, να προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα, όπως ανέφερε τη Δευτέρα στην ανταπόκρισή του για την Deustche Welle από τη Ρώμη ο Θόδωρος Ανδρεάδης Συγγελάκης.

Το «σούπερ πράσινο πάσο» υιοθετήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου: δίνεται μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από κορονοϊό και επιτρέπει την πρόσβαση σε εστιατόρια, μπαρ, θέατρα, κινηματογράφους, αθλητικούς χώρους. Τώρα όμως φαίνεται ότι θα είναι αναγκαίο και για την πρόσβαση στον χώρο εργασίας.

Οπως επισημάνθηκε στο σχετικό ρεπορτάζ, μέχρι τώρα η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι έθετε το θέμα της προστασίας των πολιτών, οι οποίοι για διάφορους λόγους υγείας δεν μπορούν να κάνουν ο εμβόλιο. Ο Ντράγκι όμως, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός που ανέλαβε πέρυσι τα ηνία της χώρας για να τη βγάλει από την υγειονομική κρίση, διαβεβαίωσε τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνησή του ότι στα άτομα αυτά παρέχεται ήδη κάθε αναγκαία προστασία.

Την ίδια ώρα, εξάλλου, η ιταλική Κεντροαριστερά ζητά με έμφαση να αποφασιστεί και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων των πολιτών άνω των 18 ετών. Το θέμα θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλιστεί και το αναγκαίο «πράσινο φως».

Είναι σαφές, πάντως, ότι η μετάλλαξη Ομικρον επισπεύδει τη λήψη κάθε αναγκαίας απόφασης. «Υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα. Από τον τομέα των μέσων μαζικής μεταφοράς, μέχρι της αποκομιδής απορριμμάτων, οι αυξανόμενες απουσίες λόγω του κορονοϊού προκαλούν κρίση στο ιταλικό Δημόσιο», σχολίασε τη Δευτέρα η La Repubblica, δίνοντας τον τόνο.

Πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες στη φάση αυτή έχουν μολυνθεί με τον ιό. Το 22% είναι 30 με 59 ετών, δηλαδή στην πιο παραγωγική ηλικία. Είναι αδύνατον κατά συνέπεια να μπορέσουν να βρεθούν αντικαταστάτες για όλους αυτούς σε χρόνο ρεκόρ. Και δεν αποκλείεται, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ο αριθμός των θετικών να ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια.

Στο μεταξύ, αναμένεται η λήψη νέων μέτρων και για τα σχολεία. Θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορέσουν να ανοίξουν ξανά κανονικά μετά τα Θεοφάνια. Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας θέλει να αλλάξει τους ισχύοντες κανόνες: Σε περίπτωση που σε μια τάξη προκύψουν τουλάχιστον δύο θετικά κρούσματα, ο στόχος –στο εξής– είναι να τίθενται σε εξ αποστάσεως διδασκαλία μόνον τα ανεμβολίαστα παιδιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...