479
Δύσκολο ταξίδι έκανε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο στη «δισυπόστατη Λιβύη» – εδώ με τον υπουργό Εξωτερικών της επίσημης κυβέρνησης, Μοχάμεντ Σιάλα |

O Nτι Μάιο στη Λιβύη – και στη «μία» και στην «άλλη»

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2019, 22:19
Δύσκολο ταξίδι έκανε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο στη «δισυπόστατη Λιβύη» – εδώ με τον υπουργό Εξωτερικών της επίσημης κυβέρνησης, Μοχάμεντ Σιάλα
|

O Nτι Μάιο στη Λιβύη – και στη «μία» και στην «άλλη»

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2019, 22:19

Σε ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα όπως είναι η σημερινή κατάσταση κυριαρχίας στη Λιβύη, με τις ομάδες των ντόπιων εξουσιαστών να αλληλοσπαράσσονται και με την Τουρκία του «σουλτάνου» Ερντογάν να εκμεταλλεύεται τη συγκυρία, ένας πολιτικός σαν τον «πεντάστερο» ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο ανέλαβε να παίξει ρόλο και μάλιστα εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η αποστολή του Ντι Μάιο, όπως μετέδωσαν τα ιταλικά Μέσα, την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου ήταν διπλή: και συνάντηση με το «αφεντικό της Τρίπολης», τον πρωθυπουργό Φαϊέζ αλ Σαράζ, και άλλη μία με τον «πολιορκητή» στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ.

Η Corriere della Sera χαρακτήρισε το ταξίδι του Ντι Μάιο «ανηφόρα». Το πρωί στην Τρίπολη και το απόγευμα στη Βεγγάζη είναι βέβαια ένα σχέδιο. Το θέμα είναι πώς υλοποιείται.

«Το υπουργικό αεροσκάφος πρέπει να εγκαταλείψει τον εναέριο χώρο της Τρίπολης προς βορράν και κατόπιν να πετάξει ανατολικά και νότια για τη Βεγγάζη και από εκεί να επιστρέψει στη Ρώμη, το βράδυ». Η περιγραφή της εφημερίδας δείχνει όχι μόνο τη διαίρεση της αραβικής χώρας, αλλά και την επικινδυνότητα του (όποιου) ταξιδιού.

Το πλάνο του Ντι Μάιο επικεντρώνει στο γενικό ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τα εκεί διαδραματιζόμενα, αλλά δεν απαρνιέται το ειδικό ιταλικό για την περιοχή στην οποία η Ρώμη βλέπει την επιρροή της να φθίνει. Στα ιταλικά δημοσιεύματα τονίζεται η πολιορκία της Τρίπολης από τον Χαφτάρ, η ρωσική ανάμειξη στη Βεγγάζη, τα ήδη απεσταλμένα τουρκικά όπλα στην πρωτεύουσα.

Επικαλούμενη διπλωματικούς κύκλους, η Corriere γράφει για πολλαπλή στόχευση του ιταλού κυβερνητικού παράγοντα: «Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών ταξιδεύει νομιμοποιούμενος από την πρόσφατη σύνοδο κορυφής μεταξύ Κόντε, Μακρόν και Μέρκελ στην οποία επιβεβαιώθηκε η δέσμευση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής». Επείγει η επανέναρξη συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με στόχο την παρεμπόδιση της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στους αντιμαχόμενους. Ετσι «οι διμερείς συνομιλίες μεταξύ των Ευρωπαίων, της Μόσχας και της Αγκυρας είναι σημαντικές». Η ευρωπαϊκή θέση, όπως τη μεταφέρει το κείμενο της ιταλικής εφημερίδας, περικλείεται στη φράση «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης», φράση την οποία επαναλαμβάνει αυτολεξεί και το ρεπορτάζ του πρακτορείου ANSA.

Στη συνέχεια η Corriere αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν «να συζητήσουμε με τον Χαφτάρ» που «ξεκίνησε πάλι ένοπλη επίθεση όπως τον περασμένο Απρίλιο». Ανησυχεί με τις φήμες για τη ρωσική υποστήριξη «με ελικόπτερα που έφθασαν στη Βεγγάζη εξοπλισμένα με πυραύλους», αλλά και για τις «απειλές της Αιγύπτου» κατά της κυβέρνησης της Τρίπολης. Αναφέρει, παρά ταύτα, και τον εξοπλισμό, από τους Τούρκους, της αναγνωρισμένης ως κυβέρνησης ομάδας εξουσιαστών της πρωτεύουσας. Πάλι καλά…

Ο Ντι Μάιο στις 5 Δεκεμβρίου υποδέχθηκε τον Μοχάμεντ Σιάλα στη Ρώμη (EPA/FABIO FRUSTACI)

Το ΑΝSΑ θεωρεί ότι «είναι στο πρόγραμμα» μία συνάντηση του Ντι Μάιο με τον Σαράζ, αλλά βεβαιώνει τις συναντήσεις που είχε ο ιταλός ΥΠΕΞ στην Τρίπολη με τον αντιπρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης Αχμέτ Μαϊτίζ και με τον υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Σιάλα τον οποίο είχε δει και στη Ρώμη προ ημερών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...