837
Ο Ρον ΝτεΣάντις μιλά στην προεδρική Βιβλιοθήκη Ρόναλντ Ρίγκαν, στην Καλιφόρνια | REUTERS/Allison Dinner

Ο ΝτεΣάντις μιμείται τον Ρίγκαν: «Ακόμα δεν έχετε δει τίποτα»

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2023, 15:15
Ο Ρον ΝτεΣάντις μιλά στην προεδρική Βιβλιοθήκη Ρόναλντ Ρίγκαν, στην Καλιφόρνια
|REUTERS/Allison Dinner

Ο ΝτεΣάντις μιμείται τον Ρίγκαν: «Ακόμα δεν έχετε δει τίποτα»

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2023, 15:15

Μπορεί να μην έχει ανακοινώσει ακόμα την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, την οποία πολλοί θεωρούν σίγουρη, αλλά ο Ρον ΝτεΣάντις έχει ήδη ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία του στις ΗΠΑ.

Αφορμή, το νέο βιβλίο του με τίτλο: «Το θάρρος του να είσαι ελεύθερος: η Φλόριντα ως πρότυπο για την αναγέννηση της Αμερικής» (The courage to be free: Florida’s blueprint for America’s revival).

Από τους σταθμούς του 44χρονου κυβερνήτη της συντηρητικής Φλόριντα, ήταν η «εχθρική» Καλιφόρνια, η… Δημοκρατικότερη των Δημοκρατικών πολιτεία.

Ο ΝτεΣάντις επισκέφθηκε την προεδρική Βιβλιοθήκη του Ρόναλντ Ρίγκαν (κάθε αμερικανός πρόεδρος χτίζει τη δική του βιβλιοθήκη όταν φεύγει από τον Λευκό Οίκο), όπου έδωσε μία ομιλία προεδρικού υποψηφίου.

Τρεις ημέρες αργότερα, στην ετήσια ομιλία του στην Φλόριντα, παραθέτοντας τα βασικά σημεία της συντηρητικής ιδεολογίας του, που έχει επιβάλει κατά μεγάλο βαθμό στην πολιτεία, θυμήθηκε τη φράση του Ρίγκαν, την οποία ο τότε πρόεδρος χρησιμοποίησε κατά κόρον το 1984, στην εκστρατεία που του χάρισε την επανεκλογή του: «Ακόμα δεν έχετε δει τίποτα».

Ο ΝτεΣάντις έχει ξεκινήσει τον προσωπικό του πολιτισμικό πόλεμο ενάντια στη φιλελεύθερη ιδεολογία της αμερικανικής «Αριστεράς», όπως λέει ο ίδιος.

Το βιβλίο του ΝτεΣάντις σε περίοπτη θέση βιβλιοπωλείου στη Φλόριντα  / Reuters

Περισσότερες ελευθερίες στην κατοχή και χρήση πυροβόλων όπλων, απαγόρευση χειρουργικής αλλαγής φύλου, περιορισμός εθνοτικής ποικιλομορφίας σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανισμούς, επέκταση των περιορισμών εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ, καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων μετά την έκτη εβδομάδα κύησης (όταν οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν καν ότι είναι έγκυοι), είναι μερικά από τα νομοσχέδια που προωθεί στο Κοινοβούλιο της Φλόριντα, το οποίο ξεκίνησε την Τρίτη τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.

Οι επικριτές του, είτε είναι φοιτητές σε πανεπιστήμια της πολιτείας, είτε υψηλόβαθμα στελέχη των Δημοκρατικών, όπως ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, ο οποίος θεωρείται πιθανός αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές –αν όχι το 2024, τότε το 2028–  καταγγέλλουν τον ΝτεΣάντις ως «φασίστα» και εκφραστή της αμερικανικής Ακροδεξιάς.

Φοιτήτριες στη Φλόριντα, διαδηλώνουν κατά των πολιτικών του ΝτεΣάντις, φορώντας τη χαρακτηριστική στολή από τη σειρά «The Handmaid’s Tale» / Reuters

Ο ίδιος έχει δεσμευθεί να μετατρέψει την πολιτεία του σε εργαστήριο των συντηρητικών ιδεών, ελπίζοντας αυτές να φτάσουν ως τον Λευκό Οίκο.

Στη διάρκεια της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου οι βουλευτές της Φλόριντα θα εξετάσουν, μεταξύ άλλων, νομοσχέδιο που προβλέπει να τεθούν εκτός νόμου τα προγράμματα προώθησης της εθνοτικής ποικιλομορφίας στα δημόσια πανεπιστήμια και ένα άλλο το οποίο καθιστά πιο εύκολη την προσφυγή εναντίον μέσων ενημέρωσης για δυσφήμηση.

Στην ατζέντα τους βρίσκεται εξάλλου ένα νομοσχέδιο που έχει στόχο να περιορίσει ακόμη περισσότερο τη διδασκαλία θεμάτων που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου. Το νομοσχέδιο έχει ονομαστεί από τους επικριτές του, «Don’t say gay» (Μη λέτε τη λέξη γκέι) και ισχύει για τα δημοτικά σχολεία από το 2022. Στόχος είναι να επεκταθεί η ισχύς του και να αφορά γυμνάσια και λύκεια. Αντίστοιχος νόμος έχει τεθεί σε ισχύ από τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ρωσία.

Ολα αυτά τα νομοσχέδια είναι πολύ πιθανό να υιοθετηθούν, με δεδομένη τη μεγάλη επιρροή του Ντε Σάντις στο κόμμα του, το οποίο διαθέτει την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κοινοβουλίου στη Φλόριντα.

«Τα νομοσχέδια που μας ζητεί να υιοθετήσουμε αφορούν μια σειρά ζητημάτων για τα οποία μιλάμε εδώ και καιρό, αλλά δεν είχαμε ποτέ το θάρρος» να νομοθετήσουμε για αυτά, δήλωσε χαρακτηριστικά η Κάθλιν Πασιντόμο, πρόεδρος της πολιτειακής Γερουσίας.

Φοιτητές πανεπιστημίου στη Φλόριντα διαδηλώνουν εναντίον του κυβερνήτη / Reuters

Οπως σημειώνουν οι Times, ο κυβερνήτης αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις αρχές Μαΐου όταν λήξει η κοινοβουλευτική περίοδος στη Φλόριντα.

Θεωρείται ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν προς το παρόν ότι είναι πιθανό να τον κερδίσει. Σε μία υποθετική αναμέτρηση με τον Μπάιντεν, στις δημοσκοπήσεις ο ΝτεΣάντις κερδίζει οριακά τον αμερικανό πρόεδρο, ενώ ο Τραμπ χάνει.

Τον περασμένο Νοέμβριο, όταν είχε θριαμβεύσει στις ενδιάμεσες εκλογές, κερδίζοντας δεύτερη θητεία με διαφορά 20% από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, είχε δηλώσει ότι στόχος του πλέον ήταν «τα αστέρια».

Στην Καλιφόρνια, δεν δίστασε να ρίξει τα βέλη του στον Νιούσομ, έστω και έμμεσα.

«Παρατηρήσαμε μια μεγάλη έξοδο από τις πολιτείες τις οποίες κυβερνούν πολιτικοί της Αριστεράς οι οποίοι επιβάλλουν αριστερές ιδεολογίες που έχουν άσχημα αποτελέσματα», είπε, μιλώντας στη Βιβλιοθήκη Ρόναλντ Ρίγκαν, που βρίσκεται στο Σίμι Βάλεϊ έξω από το Λος Αντζελες.

Ο ΝτεΣάντις αναφερόταν στα πρόσφατα στοιχεία της απογραφής στις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από πολιτείες όπως η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη.

Αντιθέτως, πρόσθεσε ο ίδιος, «μπορείτε να δείτε μαζική αύξηση του πληθυσμού σε πολιτείες όπως η Φλόριντα που κυβερνάται με βάση αρχές που έχουν αποδείξει την αξία τους».

Ακόμα και για τον Νόβακ Τζόκοβιτς επιχείρησε να μεσολαβήσει ο κυβερνήτης της Φλόριντα, στέλνοντας επιστολή στον Τζο Μπάιντεν, ζητώντας του να επιτρέψει στον πρωταθλητή του τένις να αγωνιστεί σε αμερικανικό έδαφος παρά το γεγονός ότι είναι ανεμβολίαστος.

Στις ΗΠΑ δεν επιτρέπεται η είσοδος σε πολίτες άλλων κρατών αν δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Ο ΝτεΣάντις ήταν από τους πρώτους κυβερνήτες στη χώρα που εναντιώθηκαν στα lockdown, την περίοδο της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...