326
Ο Σαλάχ με το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ που κατέκτησε πριν από μερικές ημέρες η Λίβερπουλ | Reuters

O Moχάμεντ Σαλάχ έγινε η λύση στην ξενοφοβία και στην εγκληματικότητα

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2019, 19:53
Ο Σαλάχ με το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ που κατέκτησε πριν από μερικές ημέρες η Λίβερπουλ
|Reuters

O Moχάμεντ Σαλάχ έγινε η λύση στην ξενοφοβία και στην εγκληματικότητα

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2019, 19:53

Η επίδραση του Μοχάμεντ Σαλάχ στη Λίβερπουλ φαίνεται τελικά ότι ξεπερνάει τα στενά αθλητικά πλαίσια καθώς σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, εδώ και δυο χρόνια τα εγκλήματα μίσους στην ευρύτερη περιοχή έχουν μειωθεί 18,9%, ενώ τα διαδικτυακά αντι-ισλαμικά σχόλια μειώθηκαν στο μισό.

Οι 4 ερευνητές του πανεπιστημίου εκπόνησαν μια μελέτη με τίτλο «Μπορεί η έκθεση στους celebrities να μειώσει την προκατάληψη; Η επίδραση του Μοχάμεντ Σαλάχ σε ισλαμοφοβικές συμπεριφορές και προσεγγίσεις».

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τα δεδομένα που πήραν από 25 αστυνομικά τμήματα της κομητείας Mέρσισαϊντ, όπου βρίσκεται το Λίβερπουλ, μεταξύ του 2015 και του 2018 και αφορούσαν 936 εγκλήματα μίσους -και κατέγραψαν τι γινόταν πριν πάει ο Αιγύπτιος στο Λίβερπουλ και τι μετά την άφιξη του εκεί, το καλοκαίρι του 2017.

Επίσης, μελέτησαν 15 εκατομμύρια tweets από followers των λογαριασμών κορυφαίων clubs της Premier League και διενήργησαν έρευνα (απαντήσεις σε ερωτηματολόγιο) σε δείγμα 8.060 φιλάθλων της ομάδας της Λίβερπουλ.

 

Η έρευνα του πανεπιστημίου Στάνφορντ

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως σημειώθηκε πτώση της τάξεως του 18.9% στα εγκλήματα μίσους, ενώ οι οπαδοί της Λίβερπουλ μείωσαν κατά 53.2% τα αντι-μουσουλμανικά tweets, μετά την άφιξη του Σαλάχ – από το 7.2% που είχαν τέτοιο περιεχόμενο, έπεσαν στο 3.4%.

Και όλα αυτά, σε αντίθεση με τα ισλαμοφοβικά tweet οπαδών των άλλων μεγάλων συλλόγων της Premiership που παραμένουν στα ίδια επίπεδα ή παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα πως «δεδομένου ότι το πρόσωπο του Σαλάχ είναι πολύ οικείο στις τάξεις των οπαδών, η παρουσία του στο Ανφιλντ έχει βοηθήσει για να γίνει πιο συμπαθής, στους ντόπιους, σύμπασα η μουσουλμανική κοινότητα της πόλης».

Κάτι που επιβεβαιώνει με την σειρά του και ο διευθυντής στο τζαμί Sheikh Abdullah Quilliam του Λίβερπουλ, Μουμίν Χαν, υποστηρίζοντας πως «ο Σαλάχ είναι ένα απόλυτα θετικό μοντέλο για τη μουσουλμανική και μη κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε όλο τον κόσμο. Αλλαξε την αρνητική εικόνα που είχαν κάποιοι για την ισλαμική πίστη. Τέτοιο μοντέλο ψάχνουμε για όλη τη χώρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...