696
Ο Μιχαλολιάκος στη Βουλή. Τώρα που πλησιάζει η ώρα της απολογίας του στο δικαστήριο αρχίζει και αλλάζει το αφήγημα... | Menelaos Myrillas / SOOC

Ο Μιχαλολιάκος έπαθε… αμνησία λίγο πριν την απολογία του

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2019, 18:10
Ο Μιχαλολιάκος στη Βουλή. Τώρα που πλησιάζει η ώρα της απολογίας του στο δικαστήριο αρχίζει και αλλάζει το αφήγημα...
|Menelaos Myrillas / SOOC

Ο Μιχαλολιάκος έπαθε… αμνησία λίγο πριν την απολογία του

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2019, 18:10

Τόσο καιρό ο Νίκος Μιχαλολιάκος το έριχνε στην εθνικιστική τρέλα. Κάτι τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι που τον χάιδευαν για να πιάσουν κάνα νούμερο τηλεθέασης ή ακροαματικότητας, κάτι η δίκη της Χρυσής Αυγής που με διάφορους τρόπους είχε γίνει «Μπεν Χουρ» σε διάρκεια, επέτρεπαν στον αρχηγό της οργάνωσης να κυκλοφορεί στη Βουλή και στα πέριξ και να δηλώνει κυνηγημένος από το «σάπιο πολιτικό σύστημα» και άλλα τέτοια. Τώρα όμως που πλησιάζει, επιτέλους, η ώρα να απολογηθεί στη δίκη όπου κατηγορείται για τα Τάγματα Εφόδου, την εγκληματική δράση της οργάνωσής του, μια σειρά από κακουργήματα, ο Μιχαλολιάκος το γυρίζει, σαν να παθαίνει αμνησία.

Είναι βέβαια δύσκολο για τον Μιχαλολιάκο να αρνηθεί ότι έχει αναλάβει τουλάχιστον την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013 –το είχε κάνει (εδώ) πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και μάλιστα οι έλληνες ψηφοφόροι τον αντέμειψαν: 379.581 ψήφους πήρε σε εκείνες τις εκλογές η Χρυσή Αυγή, ποσοστό 6,99%, δηλαδή τρίτο κόμμα.

Αλλά ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής πασχίζει να αλλάξει τα άλλα, να απεκδυθεί κυρίως τον μανδύα του νεοναζιστή, το οποίο προσθέτει ένα επιπλέον αρνητικό φορτίο στα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται ο ίδιος και η οργάνωσή του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προσπάθεια του Μιχαλολιάκου να ανασκευάσει μια παλαιότερη δήλωσή του με την οποία έλεγε με καμάρι απευθυνόμενος προς τους ομοϊδεάτες του: «Είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945. Αυτοί είμαστε. Οι εθνικιστές, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες».

Οπως κατέδειξε με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της την Πέμπτη η «Εφημερίδα των Συντακτών», ένα από τα λίγα ελληνικά ΜΜΕ που παρακολουθούν συστηματικά και μεθοδικά τη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Μιχαλολιάκος επιχείρησε καθώς πλησιάζει η ώρα της απολογίας του στο δικαστήριο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να επιστρατεύσει διάφορες θεωρίες περί διαστρέβλωσης σχετικά με την περιβόητη πλέον αυτοαναφορική ρήση του περί «σποράς των ηττημένων του ’45».

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιθωριακό κανάλι High TV, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής είπε ότι τα λόγια του «διαστρεβλώθηκαν» και ότι δεν ομολογούσε μ’ αυτό τον τρόπο τις ναζιστικές του καταβολές, αλλά αναφερόταν στο γεγονός ότι οι σύμμαχοι δεν βοήθησαν μετά τον πόλεμο την Ελλάδα να πάρει γερμανικές βιομηχανίες, με τη μέθοδο του «ντεμοντάζ»!

Είπε επί λέξει ο Μιχαλολιάκος: «Μέσα στο πλαίσιο των πολεμικών αποζημιώσεων ήταν να δοθούν μεγάλες βιομηχανίες της ηττημένης Γερμανίας στα κράτη τα οποία κατεστράφησαν και είχαν υποστεί μεγάλες ζημίες από τον πόλεμο. Τότε λοιπόν ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση να έρθουν κάποιες μεγάλες βιομηχανίες στην Ελλάδα, με τη μέθοδο του λεγόμενου “ντεμοντάζ”. Δηλαδή διαλύουν τις βιομηχανίες (και τις μεταφέρουν). Και εκρίθη τότε από τους μεγάλους μας συμμάχους ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει μεγάλη και ισχυρή βιομηχανία. Και κράτος το οποίο δεν έχει ισχυρή βιομηχανία δεν μπορεί να είναι ανεπτυγμένο. Γι’ αυτό κι εγώ -και το παρεξήγησαν κάποιοι, το διαστρέβλωσαν- είχα κάνει τη δήλωση που αποσπασματικά τη δείχνουν, ότι εμείς είμαστε απ’ τους ηττημένους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και πράγματι ήμασταν απ’ τους ηττημένους».

Η «Εφ. Συν.», τόσο στην έντυπη όσο και στη διαδικτυακή της έκδοση, υπενθυμίζει το γεγονός ότι ο Μιχαλολιάκος πρώτα αρνούνταν ότι είχε γίνει η συγκεκριμένη δήλωση και τώρα απλώς λέει ότι είναι ζήτημα ερμηνείας.

Ως προς το πρώτο υπενθυμίζει τη στιχομυθία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής με τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου στη ραδιοφωνική συνέντευξη στον Real FM πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015:

Χατζηνικολάου: «Τώρα εδώ μου στέλνουνε φίλοι ακροατές αυτό το βίντεο από το Youtube, όπου ακούγεται η φωνή σας να λέτε “είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945”».

Μιχαλολιάκος: «Δεν υπάρχει αυτό το βίντεο και παρακαλώ να το βάλετε. Εάν υπάρχει τέτοιο βίντεο που λέω αυτό το πράγμα, να το βάλετε και στο διαδίκτυο. Δεν έχω καμία αντίρρηση».

Η εφημερίδα όμως τονίζει ότι το βίντεο και υπάρχει και έχει ήδη επισκοπηθεί από το δικαστήριο που εξετάζει την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

Πρόκειται για ομιλία του ίδιου του Μιχαλολιάκου στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στις 3 Μαρτίου 2012. Το ακριβές απόσπασμα είναι το εξής: «Είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945. Αυτοί είμαστε. Οι εθνικιστές, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες. Ξέρουν πως δεν έχουν να κάνουν με κάποια καραγκιοζάκια που θα τους δώσουν θέσεις, υπουργεία, αυτοκίνητα. Εμείς είμαστε οι μαχητές που θα ακονίσουν αν χρειαστεί τις ξιφολόγχες στο πεζοδρόμιο να ελευθερώσουμε τις πατρίδες μας απ’ τον Εβραίο που έχει καθίσει στο σβέρκο ολόκληρου του κόσμου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...