619
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε παλαιότερη συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg. Την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός σχολίασε οικονομική ανάλυση του διεθνούς πρακτορείου | Credit: Δημήτρης Παπαμήτσος

Ο Μητσοτάκης σχολίασε δημοσίευμα του Bloomberg: «Σύντομα περισσότερα καλά νέα για την οικονομία»

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2023, 11:33
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε παλαιότερη συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg. Την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός σχολίασε οικονομική ανάλυση του διεθνούς πρακτορείου
|Credit: Δημήτρης Παπαμήτσος

Ο Μητσοτάκης σχολίασε δημοσίευμα του Bloomberg: «Σύντομα περισσότερα καλά νέα για την οικονομία»

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2023, 11:33

«Σύντομα θα έρθουν περισσότερα καλά νέα για την ελληνική οικονομία»: αυτό προανήγγειλε το πρωί της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας σε ανάρτησή του, στα αγγλικά και στο Twitter, δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που περιέχει πολύ θετικές επισημάνσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Η αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας “ξεπερνά τις μεγάλες οικονομίες” από το 2019 και ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων “είναι υψηλότερος από τον τραπεζικό κλάδο οπουδήποτε, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg”» σημείωσε στην ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος σε δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου. Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε με την εξής επισήμανση: «Καλά νέα και περισσότερα καλά νέα θα έρθουν σύντομα».

Το Bloomberg, σε άρθρο του συνιδρυτή και αρχισυντάκτη επί τιμή, Μάθιου Γουίνκλερ, επισημαίνει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας επικυρώνεται από το χαμηλό κόστος δανεισμού της. «Με την αποτροπή του Grexit, μαντέψτε ποιανού το χρέος υπεραποδίδει; Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας επικυρώνεται από το χαμηλό κόστος δανεισμού της, το οποίο είναι κάτω από τον μέσο όρο των δανειοληπτών επενδυτικής βαθμίδας οπουδήποτε στον κόσμο» αναφέρει ο τίτλος του κειμένου στην ιστοσελίδα του Bloomberg –και ίσως η αναφορά στην «επενδυτική βαθμίδα», στρατηγικό εθνικό στόχο της χώρας μας, να μην είναι καθόλου τυχαία.

«Το comeback της Ελλάδας είναι οριστικό»

O Γουίνκλερ τονίζει στο άρθρο του ότι «η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας επικυρώνεται από το χαμηλό κόστος δανεισμού της, το οποίο βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο των δανειοληπτών επενδυτικής βαθμίδας οπουδήποτε στον κόσμο».

«Θυμάστε το Grexit; Βρισκόμασταν στο 2015 και, σε αντίθεση με το Brexit έναν χρόνο αργότερα, ο υποτιμητικός αυτός όρος για την Ελλάδα είναι ένα σχήμα λόγου που ξεθωριάζει. Επινοήθηκε από μέσα ενημέρωσης του Λονδίνου, τα οποία πλέον, με καθυστέρηση, αναγνωρίζουν τη δική τους ανοησία που συνέβαλε στην ολέθρια ψήφο για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση» τονίζει ο συνιδρυτής του Bloomberg.

Ωστόσο το Grexit ουδέποτε έγινε, καθώς αυτή ήταν η βούληση της αγοράς ομολόγων, σημειώνει το δημοσίευμα παραθέτοντας το ιστορικό των διακυμάνσεων απόδοσης που σημείωσε το δεκαετές ελληνικό ομόλογο έως την τελική ανάκαμψή του επί των ημερών της παρούσης κυβερνήσεως.

Το κράτος των 10,3 εκατομμυρίων, αντίθετα σε κάθε αξιολόγηση διεθνούς οίκου, έχει υπάρξει μια οικονομία επενδυτικής βαθμίδας από τον Δεκέμβριο του 2021, βασιζόμενο σε θετικές τάσεις πληθωρισμού, κατά κεφαλήν εισοδήματος, ανόδου ΑΕΠ, μη εξυπηρετούμενων δανείων και πολιτικής σταθερότητας, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλλεξε το Bloomberg.

Στην αγορά ομολόγων η Ελλάδα (το ελληνικό ομόλογο) διαπραγματεύεται τουλάχιστον τρεις βαθμίδες υψηλότερα εκείνου που το επενδυτικό κοινό θεωρεί υψηλού ρίσκου και υψηλής απόδοσης. Σύντομα, δε, θα έπρεπε να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα.

Από την εποχή που ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019, το κατά κεφαλή ΑΕΠ αυξήθηκε 7%, ξεπερνώντας μεγάλες οικονομίες συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας (1%), της Γαλλίας (1%), της Ιταλίας (2%), της Ισπανίας (-2%), του Η.Β. (1%) και των ΗΠΑ (4%), σύμφωνα με στοιχεία που συνέλλεξε το Bloomberg.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ως ποσοστό του συνόλου των δανείων –κριτήριο για την υγεία του τραπεζικού συστήματος– μειώθηκαν στο 6,8% από 47% το 2017 και βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο τους από το 2017, σημειώνεται στο δημοσίευμα, στο οποίο παρατίθενται επίσης αναλυτικά στοιχεία ως προς την ανακτηθείσα ευρωστία του τραπεζικού συστήματος.

Οπως προστίθεται στο ίδιο δημοσίευμα, το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο, τουλάχιστον από την εποχή προ της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Το δημοσίευμα αναφέρει, τέλος, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διεκδικεί μια δεύτερη τετραετή θητεία στις εκλογές του Μαΐου, δήλωσε ότι «η Ελλάδα το 2030 θα είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα», διότι «καταφέραμε να επιτύχουμε υψηλή ανάπτυξη, επιδεικνύοντας παράλληλα δημοσιονομική πειθαρχία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...