776
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Είπε ότι έχει έτοιμο το μεγαλύτερο μέρος της κυβέρνησής του | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/Δελτίο τύπου / POOL/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Μητσοτάκης, οι υπουργοί του και πώς έκαψε το σενάριο να αναλάβει (και) το Οικονομικών

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2019, 10:21
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/06/2019, 10:50
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Είπε ότι έχει έτοιμο το μεγαλύτερο μέρος της κυβέρνησής του
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/Δελτίο τύπου / POOL/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Μητσοτάκης, οι υπουργοί του και πώς έκαψε το σενάριο να αναλάβει (και) το Οικονομικών

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2019, 10:21
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/06/2019, 10:50

Με τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας να έχει ουσιαστικά προεξοφληθεί από τους δημοσκόπους και την αυτοδυναμία ιδιαίτερα πιθανή, πολλοί έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται την επόμενη ημέρα, δηλαδή την κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

To αυτό έχει ήδη κάνει και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, ως εν αναμονή Πρωθυπουργός, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης είπε ότι έχει καταλήξει σε πολλά από τα ονόματα που θα στελεχώσουν το υπουργικό του συμβούλιο –«είναι αυτονόητο» εξήγησε.

Προ ολίγων ημερών, σε ρεπορτάζ τής πάντα καλά πληροφορημένης Αριστοτελίας Πελώνη στην «Καθημερινή της Κυριακής» διαβάσαμε αναλυτικά τόσο για τα σχέδια συγχωνεύσεων υπουργείων και για την απουσία αναπληρωτών υπουργών, όσο και για αυτό της δημιουργίας μιας νέας δομής ώστε να συντονίζει το κυβερνητικό έργο, ένα είδος «προεδρίας της κυβέρνησης».

Εγραψε η «Καθημερινή»: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη «κλειδώσει» τις βασικές –και όχι μόνο– θέσεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο δε τρόπος με τον οποίο έχει λειτουργήσει έναντι των στελεχών του στα 3,5 χρόνια που ηγείται της Ν.Δ. –αξιολογώντας τον καθένα χωριστά– προϊδεάζει για υψηλές απαιτήσεις, καθώς και για ασφυκτική παρακολούθηση του έργου των υπουργών. Εξάλλου, η ισχυρή δομή στήριξης στο Γραφείο του Πρωθυπουργού που θα διαμορφωθεί θα φροντίζει ώστε αυτό να τηρείται. Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για την οργάνωση της δομής και λειτουργίας της κυβέρνησης και το επιτελικό κράτος στην ουσία διαχωρίζει το εκάστοτε Γραφείο Πρωθυπουργού από την κυβέρνηση, ώστε θεσμικά να υπάρχει συντονισμός ενεργειών, αλλά και συνέχεια. Και στέλνει το μήνυμα ότι τίποτα δεν θα αφεθεί στην τύχη του.

Ακολούθως το ρεπορτάζ ανέφερε και ονόματα για υπουργεία:

-υπουργός Οικονομικών φαίνεται ότι θα είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας. Σε αυτό το υπουργείο θα υπάρχει αναπληρωτής και καθώς φαίνεται θα είναι ο νυν διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΝΔ, Στέλιος Πέτσας.

-στο υπουργείο Οικονομίας, το οποίο θα μετονομαστεί σε υπουργείο Επενδύσεων, ακούγεται ότι θα αξιοποιηθεί ο Αδωνις Γεωργιάδης, του οποίου το όνομα, πάντως, φαίνεται να «παίζει» και για το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,

-στο υπουργείο Παιδείας οδεύει ο Κωστής Χατζηδάκης με υφυπουργό τη Νίκη Κεραμέως (και ακόμη έναν υφυπουργό),

-υπουργός Εξωτερικών φαίνεται ότι θα είναι ο Νίκος Δένδιας και υπουργός Αμυνας πιθανότατα ο Βασίλης Κικίλιας,

-στο υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται ότι θα τοποθετηθεί ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, παρότι έχει ακουστεί και το όνομα του Γιώργου Γεραπετρίτη.

Αυτά έγραφε η «Καθημερινή» την Κυριακή. Τα «Νέα» προσέθεσαν την Πέμπτη, μια πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρο. Την έγραψε ο «Μικροπολιτικός». Στη στήλη έγινε αναφορά –για πρώτη φορά– ότι υπήρχαν σκέψεις να αναλάβει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, σε τουλάχιστον πρώτη φάση, το υπουργείο Οικονομικών ώστε να στείλει ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους, αναλαμβάνοντας προσωπικά το έργο της διαπραγμάτευσης.

Εγραψε χαρακτηριστικά ο «Μικροπολιτικός»:

Το όνομα που ακούγεται εδώ και καιρό για το υπουργείο αυτό είναι του Χρήστου Σταϊκούρα. Ωστόσο οι κεραίες μου έπιασαν μια νέα φήμη που τη βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και γι’ αυτό τη μοιράζομαι μαζί σας. Μου είπαν λοιπόν ότι ο Μητσοτάκης μπορεί να αναλάβει αυτός αρχικά τη θέση και του υπουργού Οικονομικών… Κι αυτό για να δείξει ότι αναλαμβάνει ο ίδιος να επαναδιαπραγματευτεί σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα (δηλαδή και στο πιο τεχνοκρατικό Eurogroup και στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο του Συμβουλίου και των Συνόδων) τα κρίσιμα σημεία της μεταμνημονιακής εποπτείας, με πρώτο-πρώτο το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ωστόσο, στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αναλάβει ο ίδιος κάποιο υπουργείο. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση του διευθυντή ειδήσεων Βασίλη Χιώτη αν υπάρχει σκέψη να αναλάβει κάποια θέση ο ίδιος προσωπικά, ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν αφοπλιστικός: «αυτό μπορώ να σας πω ότι δεν θα γίνει».

Ο ίδιος είπε ότι το υπουργικό του συμβούλιο «δεν θα είναι μικρό, αλλά ούτε και μεγάλο», επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί –«με μία ίσως εξαίρεση» προσέθεσε–, και εξήγησε ότι οι υπουργοί του θα είναι ως επί το πλείστον κοινοβουλευτικοί (για να έχουν την πολιτική νομιμοποίηση) αλλά πολλοί από τους υφυπουργούς θα είναι εξωκοινοβουλευτικοί. Αρνήθηκε ωστόσο να απαντήσει στην ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι σκέφτεται υφυπουργούς προερχόμενους από άλλα κόμματα που τώρα δεν θα είναι στη Βουλή…

Κατά τα άλλα, στον «Μικροπολιτικό» έγινε μνεία για τη νέα δομή του πρωθυπουργικού γραφείου όπου το βάρος θα πέφτει σε δύο πρόσωπα. Το ένα θα έχει τη γενικότερη εποπτεία του policy making, του κυβερνητικού έργου, το άλλο θα λειτουργεί ως το «μπλοκάκι του Σημίτη», όπως το λέμε λίγο στην αργκό, να είναι δηλαδή ο άνθρωπος που θα φροντίζει για την εφαρμογή του και θα παρακολουθεί καθημερινά τα τρέχοντα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», το πρώτο (Γραφείο του Πρωθυπουργού) αναμένεται να αναλάβει ο εξ απορρήτων συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ Γρηγόρης Δημητριάδης. Το δεύτερο, ο Ακης Σκέρτσος, που έχει επιδώσει τεχνοκρατικά διαπιστευτήρια, τόσο ως διευθυντής του γραφείου του Παναγιώτη Πικραμμένου στην πρωθυπουργία όσο και ως διευθυντής του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...