569
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη δημοσιογράφο του BBC Ζεϊνάμπ Μπαντάουι | Twitter/@BBCHARDtalk

O Μητσοτάκης εξηγεί στο BBC γιατί έχει λίγες γυναίκες η κυβέρνησή του

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2019, 15:46
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη δημοσιογράφο του BBC Ζεϊνάμπ Μπαντάουι
|Twitter/@BBCHARDtalk

O Μητσοτάκης εξηγεί στο BBC γιατί έχει λίγες γυναίκες η κυβέρνησή του

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2019, 15:46

Μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη στο BBC, σε μια από τις πιο απαιτητικές πολιτικές εκπομπές του, το «BBC HARDtalk».  Μιλώντας από το Μέγαρο Μαξίμου στη δημοσιογράφο Ζεϊνάμπ Μπαντάουι, ο Πρωθυπουργός μίλησε για το Brexit, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας που έχει ήδη προταθεί στο Λονδίνο από τις Βρυξέλλες.

Πιο ενδιαφέρον ωστόσο είχε η απάντησή του στην παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι μολονότι ο ίδιος είναι ένας κεντρώος πολιτικός και υποστηρικτής της ισότητας μεταξύ των φύλων είναι πολύ λίγες οι γυναίκες στην κυβέρνηση –μόλις δύο υπουργοί και μόλις πέντε γυναίκες σε ένα κυβερνητικό σχήμα 51 ατόμων.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «δυστυχώς δεν υπάρχουν τόσες γυναίκες που θα ενδιαφέρονταν να ασχοληθούν με την πολιτική».

«Θέσαμε μια ποσόστωση, 40% των υποψηφίων μας ήταν γυναίκες, το οποίο είναι ένα μεγάλο βήμα, αλλά αν δείτε τη σύνθεση του κοινοβουλίου δεν έχουμε γυναίκες στο 40% του κοινοβουλίου», προσέθεσε.

Στην παρατήρηση ότι ως Πρωθυπουργός έχει τη δύναμη να επιλέξει όποιον θέλει και ότι μάλιστα έβαλε 21 εξωκοινοβουλευτικούς, άρα θα μπορούσε να επιλέξει 21 έμπειρες και ικανές γυναίκες, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Ζήτησα από πολλές γυναίκες να μπουν στην κυβέρνηση, αλλά ήταν πολύ πιο διστακτικές να το κάνουν από τους άνδρες». Ο ίδιος τόνισε πως δεν είναι χαρούμενος από την αναλογία των φύλων στην κυβέρνησή του. «Το αναγνωρίζω. Εχουμε όμως εξαιρετικά ικανές γυναίκες στην κυβέρνηση. Πιστεύω ότι θα κάνουν καταπληκτική δουλειά και είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσουν κι άλλες γυναίκες να μπουν στην κυβέρνηση, όταν θα έχουμε τον πρώτο ανασχηματισμό», συμπλήρωσε.

Για την Ιστορία, στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θέση έχουν οι: Νίκη Κεραμέως (υπουργός Παιδείας), Λίνα Μενδώνη (υπουργός Πολιτισμού), Σοφία Ζαχαράκη (υφυπουργός Παιδείας), Δόμνα Μιχαηλίδη (υφυπουργός Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Πρόνοιας) και Φωτεινή Αραμπατζή (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

Η πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2015 αριθμούσε έξι γυναίκες και καμία υπουργό.

Τη συνέντευξη, πάντως, του Πρωθυπουργού στο BBC δεν μονοπώλησε το θέμα των γυναικών της κυβέρνησης. Απέναντι στη Ζεϊνάμπ Μπαντάουι, ο κ. Μητσοτάκης ξεδίπλωσε το σχέδιό του για την οικονομική πολιτική.

«Πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι (ως κυβέρνηση) να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε μια τροχιά ισχυρής ανάπτυξης», είπε για να υπογραμμίσει πως «αυτό που θέλω να διασφαλίσω είναι ότι η οικονομική μεγέθυνση θα μοιράζεται με δίκαιο τρόπο. Για μένα αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθώ να αντιμετωπίσω».

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η εδραίωση της αξιοπιστίας της χώρας θα ανοίξει τον δρόμο στην διαπραγμάτευση για τη μείωση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο το πρόγραμμα μείωσης των φόρων που θα υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τα κοινωνικά επιδόματα και τις συντάξεις, εμφανίσθηκε κατηγορηματικά αντίθετος.

Συνέχισε μάλιστα, λέγοντας ότι «κανένας δεν μιλάει για κανενός είδους περικοπή στο ασφαλιστικό μας σύστημα».

«Ο πρώτος γύρος μείωσης των φόρων και της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και τον ΕΝΦΙΑ, θα συμβεί την 1η Ιανουαρίου του 2020. Είμαι βέβαιος ότι έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο ώστε να γίνει πράξη στον Προϋπολογισμό του 2020», τόνισε.

Η δημοσιογράφος του BBC αναφέρθηκε στο έτος ορόσημο του 2021, όταν και θα έχουν συμπληρωθεί 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως σε τρία χρόνια από σήμερα αυτό που θα ήθελε ως εικόνα στο εξωτερικό για την Ελλαδα είναι να αποπνέει «δυναμισμό και αισιοδοξία, με μία ισχυρή ομογένεια που θα στηρίζει τη χώρα».

Πρόσθεσε δε, ότι στόχος είναι η Ελλάδα «να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου και να πάψει να θεωρείται φορέας των προβλημάτων που χαρακτηρίζουν την Ευρώπη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...