350
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο μόνος από τους πολιτικούς αρχηγούς που έδωσε το παρών στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής | Γραφείο Τύπου ΝΔ

Ο Μητσοτάκης απαντά στον Ερντογάν: Ανιστόρητη άρνηση της γενοκτονίας των Ποντίων

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2019, 16:38
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο μόνος από τους πολιτικούς αρχηγούς που έδωσε το παρών στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής
|Γραφείο Τύπου ΝΔ

Ο Μητσοτάκης απαντά στον Ερντογάν: Ανιστόρητη άρνηση της γενοκτονίας των Ποντίων

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2019, 16:38

Στον ΟΗΕ οδηγείται πλέον το εθνικό αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων, ύστερα από πρωτοβουλία της ΝΔ. Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, προαναγγέλλοντας παράλληλα δύο ακόμα παρεμβάσεις προκειμένου να υπάρξει επιτέλους η οφειλόμενη διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό, εκτός από την επαφή της ΝΔ που έχει ήδη γίνει με τον ΟΗΕ σε ανώτατο επίπεδο, δρομολογούνται και δύο ακόμη διεθνείς δράσεις με τον ίδιο στόχο:

  • Πρώτον, οι νέοι ευρωβουλευτές της ΝΔ που θα εκλεγούν στις 26 Μαΐου θα λειτουργήσουν στην ευρωβουλή ως πρεσβευτές των Ελλήνων του Πόντου για την ικανοποίηση του διαχρονικού αυτού αιτήματος.
  • Και δεύτερον, ανάλογες δράσεις θα αναλάβουν και οι βουλευτές της ΝΔ στο Συμβούλιο της Ευρώπης, δηλαδή τον κατεξοχήν αρμόδιο θεσμό για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σημειωτέον ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που παρέστη στη ειδική συνεδρίαση της Βουλής, η ΝΔ συμμετέχει ολόθερμα στην Ημέρα Μνήμης και Τιμής στον Ποντιακό Ελληνισμό, «γιατί έτσι τιμούμε το ίδιο το ελληνικό έθνος». Ωστόσο, σημείωσε, «ο οφειλόμενος φόρος τιμής δεν μπορεί να εξαντλείται στις επετείους» αλλά χρειάζεται και συγκεκριμένες προσπάθειες και δράσεις.

Ηθική υποχρέωση της ανθρωπότητας

«Είναι προσωπική, παραταξιακή -τολμώ να πω εθνική- υποχρέωση να συνεχίσουμε και να εντείνουμε αυτές τις προσπάθειες», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας την αναγνώριση της γενοκτονίας ως «ηθική υποχρέωση της ανθρωπότητας».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην Τουρκία, παρατήρησε ότι «η αναγνώριση της ιστορικής πραγματικότητας θα ήταν και από τους γείτονές μας μια γενναία, απελευθερωτική και για τους ίδιους πράξη».

«Όσο και εάν κάποιοι, ακόμα και χθες, επιμένουν σε μια ανιστόρητη άρνηση των τραγικών γεγονότων που κηλίδωσαν την Ιστορία εκείνης της εποχής (…) Λυπάμαι που μένουν ακόμα εγκλωβισμένοι σε μια στρεβλή και παραμορφωμένη ανάγνωση της Ιστορίας», πρόσθεσε σχολιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας, ως ελάχιστο φόρο τιμής σε εκείνους που χάθηκαν κρατώντας την Πατρίδα, κρατώντας την Ελλάδα στην καρδιά τους, έως την τελευταία τους πνοή» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.