228
|

Ο Μέσι κέρδισε δικαστική διαμάχη ύστερα από εννέα χρόνια για το… όνομά του

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 11:37

Ο Μέσι κέρδισε δικαστική διαμάχη ύστερα από εννέα χρόνια για το… όνομά του

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 11:37

Δεν είναι ασυνήθιστες οι δικαστικές περιπέτειες για τον Λιονέλ Μέσι. Προ ετών είχε μπλέξει σε μια υπόθεση φοροδιαφυγής (εδώ), προ ημερών αποφάσισε να παραμείνει στην Μπαρτσελόνα για να μην χρειαστεί να τρέχει στα δικαστήρια (εδώ). Και τώρα κερδίζει μια υπόθεση εννέα ετών που έφτασε ως το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκης Ενωσης (το CJEU, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο) και αφορά το δικαίωμά του να κατοχυρώσει εμπορικά το όνομά του και ένα στιλιζαρισμένο «Μ» πανευρωπαϊκά.

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2011 όταν για πρώτη φορά ο αργεντινός ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα επιχείρησε να κατοχυρώσει το «Μ» και το «Messi» για όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Απέναντί του βρήκε μια ισπανική εταιρεία ποδηλάτων, τη Massi.

H εταιρεία είχε υποβάλει ένσταση όταν ο Μέσι είχε καταθέσει αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία πνευματικών δικαιωμάτων της ΕΕ (EUIPO), υποστηρίζοντας ότι τα ονόματα μοιάζουν και το κοινό θα μπερδευτεί. Μάλιστα το EUIPO την είχε δικαιώσει, μέχρι τουλάχιστον το 2018 όταν ένα κατώτερο ευρωπαϊκό δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση, εξηγώντας ότι ο Μέσι είναι πάρα πολύ διάσημος για να υπάρξει σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό.

Ακολούθησε έφεση τόσο της Massi όσο και της EUIPO, η οποία εκδικάστηκε στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ. Το τελευταίο επικύρωσε την απόφαση του 2018: «Το Γενικό Δικαστήριο έκρινε σωστά ότι, δεδομένης της φήμης του Μέσι, ως ποδοσφαιριστή παγκοσμίως γνωστού και ως δημοσίου προσώπου, το όνομα ήταν ευρύτερα γνωστό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...