1015
| Shutterstock

Ο Μέσι ένιωσε ξανά τη στοργή της Μπαρτσελόνα

Sportscaster Sportscaster 15 Ιουλίου 2021, 19:13
|Shutterstock

Ο Μέσι ένιωσε ξανά τη στοργή της Μπαρτσελόνα

Sportscaster Sportscaster 15 Ιουλίου 2021, 19:13

Βγαίνοντας από τα γραφεία της Μπαρτσελόνα, ο πρόεδρος του συλλόγου, Τζουάν Λαπόρτα, έπεσε πάνω σε ένα δάσος από μικρόφωνα. Ο Λιονέλ Μέσι είχε, μόλις, κατακτήσει το πρώτο του τρόπαιο με την εθνική ομάδα της Αργεντινής, το Κόπα Αμέρικα, και τα media απ’ άκρη σ’ άκρη της Γης τον αποθέωναν, ξυπνώντας το -βασανιστικό για τους Καταλανούς- ερώτημα: «θα τον ξαναδούμε, άραγε, με την μπλαουγκράνα φανέλα;».

Από την 1η Ιουλίου 2021 ο αργεντινός σούπερ-σταρ είναι ελεύθερος να μετακινηθεί σε όποια ομάδα επιθυμεί. Για πρώτη φορά εδώ και μια εικοσαετία, από τον Ιανουάριο του 2001 που υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με την «Μπάρτσα» (ακόμη δεν είχε κλείσει τα 14), δεν υπάρχει κάποια σύμβαση που να τον δεσμεύει με τη μόνη ομάδα που γνώρισε ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Αλλά ο Λαπόρτα ήταν καθησυχαστικός: «η ανανέωση της συνεργασίας μας με τον Λίο προχωρεί με σταθερά και αποφασιστικά βήματα». Η έκφραση του προσώπου του, η «γλώσσα του σώματος», μαρτυρούσε τη βεβαιότητά του.

Την ίδια σιγουριά εξέφρασαν στα σχετικά τους ρεπορτάζ η καταλανική Sport και η μαδριλένικη Marca, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο του Λαπόρτα στην απόφαση του Μέσι να μην εγκαταλείψει τη Βαρκελώνη για το Μάντσεστερ, ή το Παρίσι. Αλλά και την προθυμία του παίκτη να προσαρμόσει τις οικονομικές του απαιτήσεις στις δυνατότητες της Μπαρτσελόνα, που υποφέρει από έλλειψη ρευστότητας και χρωστάει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με έγκυρα media της Ευρώπης και της Αργεντινής, το σχέδιο του Λαπόρτα, το οποίο έχει αποδεχτεί ο «Λίο», προβλέπει, σε γενικές γραμμές, τα εξής:

Ο Μέσι θα υπογράψει πενταετές συμβόλαιο – κι όχι για άλλα δύο χρόνια, όπως είχε συζητηθεί αρχικά. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει οτι θα παραμείνει στην Μπαρτσελόνα μέχρι τον Ιούνιο του 2026, που θα κλείνει τα 39. Επειτα από δύο σεζόν, το 2023, θα έχει το δικαίωμα να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την καριέρα του στις ΗΠΑ (MLS – Μέιτζορ Λιγκ Σόκερ). Είναι μια εμπειρία που θα ήθελε να ζήσει προτού αποσυρθεί από τη δράση, όπως ο ίδιος έχει αποκαλύψει.

Η μείωση των αποδοχών του για την προσεχή αγωνιστική περίοδο (2021-2022) θα «αγγίξει» το 50% (με το προηγούμενο συμβόλαιο, που έληξε στο τέλος Ιουνίου, ο «καθαρός» ετήσιος μισθός του έφτανε τα 70 εκατ. ευρώ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει οτι, στο εξής, θα παίρνει τα μισά λεφτά. Την επόμενη σεζόν (2022-2023), που υποτίθεται οτι τα οικονομικά του συλλόγου θα έχουν βελτιωθεί, θα εισπράξει περισσότερα. Και -εδώ είναι το «κλειδί» της συμφωνίας- η Μπαρτσελόνα θα εξακολουθήσει να του καταβάλλει κάποια χρήματα και μετά τη διετία, όταν, πλέον, θα παίζει στην Αμερική. Σε αντιστάθμισμα των περικοπών που θα υποστεί έως το 2023.

Στο Λονδίνο, στο Γουέμπλεϊ, τον Οκτώβριο του 2018, ο Λιονέλ Μέσι πανηγυρίζει ένα γκολ του κατά της Τότεναμ για το  Champions League

Ακόμη κι έτσι, για να μπορεί να πληρώνει τον Μέσι, η Μπαρτσελόνα -ο σύλλογος με το υψηλότερο μισθολόγιο, παγκοσμίως, σε όλα τα σπορ-, θα χρειαστεί να «ξεφορτωθεί» συμβόλαια κάποιων παικτών της. Ανάμεσά τους, κι εκείνο του Αντουάν Γκριεζμάν, στο πλαίσιο της ανταλλαγής του με τον Σαούλ. Ο Γκριεζμάν θέλει να επιστρέψει στη Μαδρίτη, η Ατλέτικο δεν έχει αντίρρηση να παραχωρήσει τον Σαούλ, όμως η Μπαρτσελόνα απαιτεί να της δοθεί και ένα χρηματικό ποσό. Στη λογική οτι η αξία του γάλλου διεθνή, που το 2019 κόστισε στην Μπαρτσελόνα 120 εκατ. ευρώ, είναι μεγαλύτερη από εκείνη του 26χρονου ισπανού μέσου.

Για να μειώσει το μισθολόγιό της κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ -μόνον έτσι βγαίνουν τα νούμερα-, οι Καταλανοί έδωσαν τον Τρινκάο δανεικό στη Γουλβς, τον Ζούνιορ Φίρπο στη Λιντς και τον Κάρλες Αλενιά στη Χετάφε, ενώ η λίστα των αποχωρήσεων περιλαμβάνει τους Κουτίνιο, Πιάνιτς, Ουμτιτί, Μπρέιθγουεϊτ και Λαγκλέ.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυσή της, που, επίσης, είναι απαραίτητη, η Μπαρτσελόνα επιλέγει ελεύθερους παίκτες, έτσι ώστε να ρίξει το κόστος των μεταγραφών της. Με αυτόν τον τρόπο απέκτησε τον Ερικ Γκαρθία, τον Μέμφις Ντεπάι και τον Κουν Αγουέρο – τον τελευταίο για να κάνει και το χατίρι στον Μέσι, που ήθελε τον «κολλητό» του στη Βαρκελώνη. Αντίτιμο σε άλλον σύλλογο πλήρωσε μόνο για τον Εμερσον (που έπαιζε στην Μπέτις) και τον αυστριακό φορ Γιουσούφ Ντεμίρ, τον οποίο δανείστηκε από τη Ραπίντ Βιέννης με οψιόν αγοράς.

REUTERS/Albert Gea/File Photo

Η Μπαρτσελόνα θα έκανε τα πάντα για να κρατήσει τον Μέσι κοντά της. Οχι μόνο για συναισθηματικούς λόγους, ή επειδή ο Αργεντινός της φέρνει ένα μεγάλο ποσοστό των εσόδων της, αλλά και γιατί παραμένει καθοριστικός για το παιχνίδι της. Το πόσο επιδραστικός είναι στην ομάδα του φάνηκε κι εφέτος, παρά την αποτυχία της στη Λα Λιγκα και το Τσάμπιονς Λιγκ (κατέκτησε μόνο το Κύπελλο Ισπανίας). Εστω με «μισή καρδιά», απογοητευμένος από το περιβάλλον του, χωρίς να γνωρίζει αν θα μείνει ή θα φύγει, πραγματοποίησε μια από τις καλύτερές του σεζόν, τηρουμένων των αναλογιών. Αν και έχει πατήσει τα 35, δεν δείχνει να γέρνει προς την ποδοσφαιρική του δύση. Κάθε άλλο.

Στο εφετινό Κόπα Αμέρικα παρακολουθήσαμε τον καλύτερο Μέσι, ever, με τη φανέλα της εθνικής του ομάδας. Αναδείχθηκε MVP του τουρνουά και πρώτος σκόρερ με τέσσερα γκολ. Μοίρασε άλλα πέντε, όπερ σημαίνει οτι έβαλε… το πόδι του σε 9 από τα 12 τέρματα που πέτυχε η Αργεντινή. Θα τον βρούμε στην κορυφή σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες. Χάρη και στον τίτλο που -επιτέλους- κατέκτησε στο τουρνουά της Βραζιλίας, οδεύει ολοταχώς προς την έβδομη «Χρυσή Μπάλα» της καριέρας του (οι «μπουκ» τον δίνουν πρώτο φαβορί). Αν τα καταφέρει, θα έχει πετύχει ακόμη έναν άθλο: θα γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής που θα έχει κερδίσει το κορυφαίο ατομικό βραβείο σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες.

Ολα δείχνουν οτι Μπαρτσελόνα και Μέσι θα συνεχίσουν μαζί το υπέροχο ταξίδι τους. Ο πρόεδρος Λαπόρτα κατόρθωσε να «ζεστάνει» ξανά την μπλαουγκράνα καρδιά του «Pulga», την οποία είχε πληγώσει ο προκάτοχός του, Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου, με την άθλια συμπεριφορά του. Ο κορυφαίος παίκτης του καιρού μας τον εμπιστεύεται. Εχει συνδέσει την προηγούμενη θητεία του με τις καλύτερές του στιγμές. Με την προώθησή του στην πρώτη ομάδα, αστραφτερά τρόπαια και μια πανίσχυρη, θεαματική Μπαρτσελόνα. Ο ηγέτης του συλλόγου δεν του παρουσίασε μόνο ένα πλάνο με στοιχεία και αριθμούς, αλλά του έδειξε και
αγάπη, εμπιστοσύνη, σεβασμό.

Ο Μέσι πείστηκε να παραμείνει στην «Μπάρτσα» και για έναν, ακόμη, λόγο: επειδή, κατά βάθος, ποτέ δεν θέλησε να την αποχωριστεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...