576
Ο Μαρτσουλιόνις ως αστέρας της Λιθουανίας, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, και ο Φασούλας. Τα δύο «13αρια» σε μια αντιπαράθεση για το 1987 | Intime/CreativeProtagon

Ο Μαρτσουλιόνις «ανακάλυψε» δωροδοκίες στο Ευρωμπάσκετ του ’87 – και ο Φασούλας του απάντησε

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2021, 11:09
Ο Μαρτσουλιόνις ως αστέρας της Λιθουανίας, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, και ο Φασούλας. Τα δύο «13αρια» σε μια αντιπαράθεση για το 1987
|Intime/CreativeProtagon

Ο Μαρτσουλιόνις «ανακάλυψε» δωροδοκίες στο Ευρωμπάσκετ του ’87 – και ο Φασούλας του απάντησε

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2021, 11:09

Τριάντα τέσσερα χρόνια. Τόσα έχουν περάσει από το annus mirabilis του ελληνικού αθλητισμού, το 1987 και την εποποιία του Ευρωμπάσκετ. Και τώρα, ένας εκ των πρωταγωνιστών εκείνης του απίστευτου θαύματος —πρωταγωνιστής της απέναντι πλευράς— έρχεται να ρίξει σκιές: ο Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, Λιθουανός και τότε εκ των κορυφαίων της ομάδας της Σοβιετικής Ενωσης, «θυμήθηκε» απόπειρα δωροδοκίας των σοβιετικών αθλητών από Ελληνες πριν τον τελικό της 14ης Ιουνίου ’87!

Βέβαια, ο Λιθουανός ακολουθεί τη γνωστή τακτική υπαινιγμών και αοριστολογιών, απλώς για να ρίξει σκιές σε έναν απίστευτο αθλητικό θρίαμβο της Ελλάδας και μια ταπεινωτική ήττα της πανίσχυρης τότε ΕΣΣΔ. Γι’ αυτό και έλαβε την απάντηση που του άξιζε από τον Παναγιώτη Φασούλα.

Σε κάθε περίπτωση εξάλλου, τα όσα δήλωσε ο Μαρτσουλιόνις σε συνέντευξη του στο ισπανικό περιοδικό Skyhook, ήρθαν να αποδείξουν ότι κάποια πράγματα οι Σοβιετικοί, ακόμα και αυτοί που ως Λιθουανοί δεν αισθάνθηκαν ποτέ άνετα με την κόκκινη φανέλα με το σφυροδρέπανο, δεν τα έχουν ξεχάσει ποτέ. Ιδίως το 103-101 από τη μικρή Ελλάδα, εκείνη τη μαγική βραδιά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ο Μαρτσουλιόνις είπε ότι υπήρξε απόπειρα δωροδοκίας από Έλληνες, χωρίς πάντως να αναφερθεί σε ονόματα.

«Κάποιοι Ελληνες μάς πρόσφεραν χρήματα, τα οποία βεβαίως κανένας μας δεν δέχτηκε», δήλωσε ο Μαρτσουλιόνις, θεωρώντας ότι παρά την ακεραιότητα των συμπαικτών του πως «αυτή η πράξη από μόνη της μας αποσυντόνισε και γέμισε αμφιβολίες την ομάδα μας…». Ο Λιθουανός επισήμανε ότι «το πρόβλημά μας είναι πως δεν επικοινωνήσαμε σωστά μεταξύ μας. Αν ο προπονητής μας είχε οργανώσει μία συνάντηση και μας ρωτούσε πώς σκεφτόμαστε για την πρόταση, θα είχαμε συντρίψει τους Ελληνες! Αντίθετα, ήμασταν σε σύγχυση και χάσαμε τον τελικό. Πλέον, μπορώ να αστειεύομαι και να λέω ότι συμβάλλαμε στην ανάπτυξη του ελληνικού μπάσκετ δίχως να τους κοστίσει τίποτα».

O Μαρτσουλιόνις προσπαθώντας να μαρκάρει τον Νίκο Γκάλη στον τελικό του Ευρωμπάσκετ. Δεν τα κατάφερε. Και έτσι τώρα θυμήθηκε δωροδοκίες…

Ο αντίπαλός του σε εκείνον τον τελικό, παλαίμαχος σέντερ και υποψήφιος πρόεδρος της EOK, Παναγιώτης Φασούλας, ωστόσο, δεν γέλασε… Ο «Πάνι» αποφάσισε να απαντήσει διαδικτυακά στον Μαρτσουλιόνις με μία ανάρτησή του στο λογαριασμό του στην ιστοσελίδα Facebook, στην οποία ανέφερε: «Αγαπητέ Σαρούνας, δεν φανταζόμουν ποτέ ότι μπορεί να υπάρχει τόση μικροψυχία σε έναν τόσο σπουδαίο αθλητή όπως εσύ. Ηδη από τις πρώτες μέρες μετά τον θρίαμβο της Ελλάδας το ‘87 ακούγαμε ότι μας συκοφαντούσατε ως “ντοπαρισμένους”. Αλλωστε, είχε προηγηθεί ο ρατσιστικός χαρακτηρισμός του προπονητή σας, “Μαυριτανοί”, για την Εθνική μας ομάδα…».

Ο Παναγιώτης Φασούλας θύμισε στον Λιθουανό πως «στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας, η Εθνική Ελλάδος πέραν από την ΕΣΣΔ κέρδισε δυο φορές την ενιαία τότε Γιουγκοσλαβία που είχε στις τάξεις της τον ανθό του τότε παγκόσμιου μπάσκετ. Επίσης καλά θα θυμάσαι ότι το ‘89 στο Ζάγκρεμπ η ΕΣΣΔ ηττήθηκε ξανά από την Ελλάδα. Αντιλαμβάνομαι ότι οι ήττες της χώρας για τα χρώματα της οποίας αγωνιζόσουν τότε από την ανερχόμενη μπασκετικά Ελλάδα, προκάλεσαν ρωγμές στο προφίλ της αθλητικής υπερδύναμης. Δεν πίστευα ποτέ όμως ότι θα σου άφηναν τέτοια συμπλέγματα, ώστε 34 χρόνια μετά να ακούγονται τέτοια ανυπόστατα ψεύδη όπως αυτό περί απόπειρας χρηματισμού. Φαντάζομαι ότι αυτή θα έγινε κάτω από την μύτη των αξιωματούχων της ΕΣΣΔ που συνόδευαν την αποστολή σας…Λένε ότι η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στον νικητή. Δυστυχώς μας το χάλασες, έστω και τρεισήμισι δεκαετίες μετά».

Dear Sarunas,
It would have never crossed my mind that there is so much pettiness in the soul of such a great athlete…

Δημοσιεύτηκε από Παναγιώτης Φασούλας στις Κυριακή, 2 Μαΐου 2021

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...