921
Λιονέλ Μέσι και Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα κάτω από τον αργεντίνικο Ηλιο. Ο «Ντιεγκίτο» θα ήταν περήφανος για τα παιδιά του | Reuters

Ο Μαραντόνα βλέπει από ψηλά και ζηλεύει…

Sportscaster Sportscaster 20 Δεκεμβρίου 2022, 17:05
Λιονέλ Μέσι και Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα κάτω από τον αργεντίνικο Ηλιο. Ο «Ντιεγκίτο» θα ήταν περήφανος για τα παιδιά του
|Reuters

Ο Μαραντόνα βλέπει από ψηλά και ζηλεύει…

Sportscaster Sportscaster 20 Δεκεμβρίου 2022, 17:05

Ενας άστεγος στο Μπουένος Αϊρες περιεργάζεται τη φανέλα της εθνικής Αργεντινής με το νούμερο 10 και το όνομα «Μέσι» στην πλάτη, που του χάρισαν κάποιοι περαστικοί. Είναι εξαθλιωμένος, όμως το πρόσωπό του λάμπει από χαρά.

Θιβετιανοί μοναχοί πανηγυρίζουν για την κατάκτηση του Μουντιάλ από την «Αλμπισελέστε», σαν μαθητές που ξεσαλώνουν σε πενθήμερη εκδρομή.

Το γλέντι είναι παγκόσμιο: στο μνημείο του Μαραντόνα στη Νάπολη, στην πρεσβεία της Αργεντινής στο Κίτο (πρωτεύουσα του Ισημερινού), στη λατινοαμερικάνικη παροικία της Γιούτα (ΗΠΑ), στην Ινδία, στο Μπαγκλαντές, στη Γρανάδα της Ισπανίας…

Ο «Ντιεγκίτο» θα βλέπει από εκεί ψηλά και θα ζηλεύει. Πριν από 36 χρόνια δεν υπήρχε Internet -ήταν στα σπάργανα ακόμη- ώστε να παγκοσμιοποιήσει τον δικό του θρίαμβο μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας. Ούτε social media, φυσικά. Η πρώτη φωτογραφία που ο Λιονέλ Μέσι ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram μετά τον τελικό της Κυριακής, με το τρόπαιο του Μουντιάλ στα χέρια, έχει συγκεντρώσει, ήδη, πάνω από 60 εκατομμύρια like. Κατέρριψε το απόλυτο ρεκόρ του αυγού, που είχε αναρτηθεί τον Ιανουάριο του 2019 (56.745.174 like νωρίς το απόγευμα της Τρίτης), και ξεπέρασε κατά πολύ την εικόνα που είχε ποστάρει ο Κριστιάνο Ρονάλντο στις 19 του περασμένου Νοεμβρίου, η οποία τον έδειχνε να παίζει σκάκι με τον Μέσι στο πλαίσιο διαφημιστικής καμπάνιας (περίπου 42 εκατ. like).

Επίσης, ο Μαραντόνα δεν είχε την τύχη να δει την άφιξή του στην πατρίδα με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 να μεταδίδεται σε live streaming από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά site. Ακόμη και το ταξίδι του Μέσι και των συντρόφων του (Ντόχα – Μπουένος Αϊρες, με ενδιάμεσο σταθμό τη Ρώμη), οι ενδιαφερόμενοι το έζησαν σαν να ήταν συνεπιβάτες τους στην πτήση AR1915 της Aerolíneas Argentinas, η οποία αναχώρησε από το Κατάρ με καθυστέρηση 8 ωρών το πρωί της Δευτέρας. Ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν ακόμη στον αέρα, μπορούσαν να δουν τον «Λίο» να κρατά το τρόπαιο στοργικά στην αγκαλιά του, και να τον ακούσουν να τραγουδά με τους υπόλοιπους το «Muchachos»: το… soundtrack της θριαμβευτικής πορείας της «Αλμπισελέστε» προς την κατάκτηση του τρίτου Παγκοσμίου Κυπέλλου της ιστορίας της.

Στη νέα του εκδοχή, μετά τη νίκη στον τελικό, οι τελευταίοι στίχοι έχουν αλλάξει:

«Παιδιά, το μόνο που μένει είναι να γιορτάσουμε.
Κερδίσαμε το τρίτο.
Είμαστε, ήδη, παγκόσμιοι πρωταθλητές.
Και λέμε στον Ντιέγκο να αναπαυθεί εν ειρήνη
με τον Ντον Ντιέγκο και την Τότα
για όλη την αιωνιότητα».

Το αεροπλάνο με τους κατακτητές του Μουντιάλ προσγειώθηκε στο Μπουένος Αϊρες στις 07:23 (ώρα Ελλάδας). Αν και στην Αργεντινή ήταν 2:23 τα ξημερώματα, η χώρα δεν κοιμόταν – είχε μείνει ξάγρυπνη για να τους υποδεχθεί. Μόνον οι τραπεζικοί υπάλληλοι θα πάνε στη δουλειά τους σήμερα, για μερικές ώρες, καθώς η 20η Δεκεμβρίου κηρύχθηκε μέρα αργίας. Κάτι που δεν είχε συμβεί τις δυο προηγούμενες φορές που η «Αλμπισελέστε» κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1978 και το 1986.

Πρώτος εμφανίστηκε στη σκάλα ο Λιονέλ Μέσι, κρατώντας το «χρυσό μωρό», και πίσω του ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας, Λιονέλ Σκαλόνι. Μέσα σε επευφημίες αρκετών χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, η αποστολή επιβιβάστηκε σε ένα διπλό λεωφορείο χωρίς οροφή, με τις μορφές των παικτών αποτυπωμένες πάνω του, που έγραφε «Campeones del Mundo» (Πρωταθλητές Κόσμου) με τρία αστέρια στο πλάι. Για να διανύσει μια απόσταση 25 χιλιομέτρων, από το αεροδρόμιο Εσέισα μέχρι τα γραφεία της αργεντίνικης ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, το πούλμαν χρειάστηκε (περίπου) δυο ώρες, λόγω της λαοθάλασσας που είχε κατακλύσει τους δρόμους για να δει τους ήρωές του από κοντά και να τους αποθεώσει.

Οι παίκτες της Αργεντινής απολαμβάνουν την αποθέωση του κόσμου

Τα ζήσαμε κι εμείς αυτά: το 2004, τη μέρα που η Εθνική Ελλάδας επέστρεψε από την Πορτογαλία με το τρόπαιο του Euro.

Αν στην Ελλάδα έγινε αυτό που κανείς από όσους το έζησαν δεν θα ξεχάσει, φανταστείτε τι συμβαίνει εδώ και μερικές ώρες στην Αργεντινή… Παραδόξως, το ποδόσφαιρο δεν είναι το εθνικό της σπορ. Επισήμως, από το 1953, είναι το Πάτο, αγαπημένο παιχνίδι των γκαούτσο (αργεντίνων καουμπόηδων), που μοιάζει με το έφιππο πόλο. Καβάλα στα άλογά τους, οι παίκτες προσπαθούν να βάλουν μια μπάλα σε ένα καλάθι. Στην πραγματικότητα, όμως, το ποδόσφαιρο είναι για τους Αργεντινούς η δεύτερη θρησκεία τους. Ο Μαραντόνα, ο οποίος έχει και δική του εκκλησία, την Iglesia Maradoniana, είναι θεός και συχνά εικονίζεται δίπλα στην Παναγία και τον Πάπα. Τώρα απέκτησαν κι έναν δεύτερο θεό: τον Μέσι.

Επειτα από μισόν αιώνα ύφεσης, η Αργεντινή αναζητά τη χαρά και την περηφάνια της στα γήπεδα. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό, τούτες τις ώρες, από το να τιμήσει εκείνους που της χάρισαν την ευτυχία της κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου όπως τους αξίζει. Το Σωματείο Εργαζομένων Λαϊκής Οικονομίας είχε προγραμματίσει για σήμερα (20/12) μεγάλες κινητοποιήσεις, όμως αποφάσισε να τις αναστείλει, προκειμένου να μη χαλάσει το απέραντο πάρτι, το οποίο κορυφώθηκε στην πλατεία του Οβελίσκου γύρω στις 17:00 ώρα Ελλάδας.

Η πλατεία του Οβελίσκου έτοιμη για το πάρτι (REUTERS/Agustin Marcarian)

Από την περασμένη Τρίτη, που η «Αλμπισελέστε» νίκησε την Κροατία και προκρίθηκε στον τελικό, οι δρόμοι όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας έχουν πλημμυρίσει από γαλανόλευκες φανέλες. Τις παλιές, με τα δυο αστέρια. Οι καινούργιες ετοιμάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, και η ζήτηση είναι πρωτοφανής σε όλο τον Κόσμο. Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα είναι τεράστια, και θα προστεθούν στα 40.600.000 ευρώ, τα οποία η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αργεντινής θα εισπράξει από τη FIFA ως μπόνους για την κατάκτηση του τροπαίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...