499
Ο Εμανουέλ Μακρόν, εμφανώς καταβεβλημένος, σε τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Πέμπτης για τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια | REUTERS/Christian Hartmann/Illustration

«Ο Μακρόν μολύνθηκε στη Σύνοδο Κορυφής – αλλά διοργάνωσε δείπνο 10 ατόμων»

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2020, 09:55
Ο Εμανουέλ Μακρόν, εμφανώς καταβεβλημένος, σε τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Πέμπτης για τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια
|REUTERS/Christian Hartmann/Illustration

«Ο Μακρόν μολύνθηκε στη Σύνοδο Κορυφής – αλλά διοργάνωσε δείπνο 10 ατόμων»

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2020, 09:55

Η ασθένεια του Εμανουέλ Μακρόν ήταν εμφανής το βράδυ της Πέμπτης όταν εμφανίστηκε σε τηλεδιάσκεψη του υπουργείου Εξωτερικών σε συζήτηση για τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια: ντυμένος στα μαύρα, καταβεβλημένος, με καταρροή, βήχα και πυρετό –ο γάλλος πρόεδρος έχει κορονοϊό, το έμαθε όλος ο κόσμος από το πρωί, ο ίδιος είναι σε καραντίνα, όπως και πολλοί που τον συνάντησαν τις προηγούμενες ημέρες.

Πώς όμως προσεβλήθη από την Covid-19 ο Μακρόν; Και πότε άρχισε να είναι μεταδοτικός; Η ιχνηλάτηση έχει τεράστια σημασία, καθότι ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε αλλεπάλληλα τετ α τετ με ξένους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής την προηγούμενη εβδομάδα (10 και 11 Δεκεμβρίου) και έπειτα συνάντησε πολλούς άλλους στο Παρίσι (μεταξύ αυτών τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα).

Πηγές από το Ελιζέ είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Μακρόν «φέρεται ότι μολύνθηκε στη διάρκεια της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής», ενώ ο κατάλογος των επαφών του που τέθηκαν προληπτικά σε καραντίνα ήδη αριθμεί δεκάδες ονόματα.

Tο περιοδικό Le Point όμως ανέφερε και ότι ο Μακρόν συμμετείχε σε ένα γεύμα με συνεργάτες του την Τρίτη, ενώ το βράδυ της Τετάρτης διοργανώθηκε και δείπνο με 10 άτομα, δηλαδή, τέσσερα παραπάνω από το επιτρεπόμενο όριο των έξι ατόμων που ισχύει στη Γαλλία στο πλαίσιο των μέτρων ανάσχεσης της διασποράς του κορονοϊού. «Είναι αυτό που ονομάζουμε cluster» ανέφερε το περιοδικό, περιγράφοντας τον Μακρόν ως πιθανό υπερμεταδότη του ιού.

Σε κάθε περίπτωση, ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ο αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο υπουργός Μαρκ Φενό, που είχε συναντηθεί πολλές φορές με τον Μακρόν από την αρχή της εβδομάδας, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν και ο γενικός γραμματέας του Ελιζέ Αλεξίς Κολέρ μπήκαν σε καραντίνα, καθώς το μεσημέρι της Τρίτης είχαν γευματίσει με τον Μακρόν. Την Τετάρτη διοργανώθηκε και δείπνο εργασίας του γάλλου προέδρου με 10 στενούς συνεργάτες του. Το Ελιζέ επέμεινε ότι στο δείπνο τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας και για αυτόν τον λόγο μόνο ο Κολέρ και ο Φεράν, που κάθονταν δεξιά και αριστερά του Μακρόν, θεωρούνται «στενές επαφές» του.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, ο γάλλος πρόεδρος άρχισε να είναι μεταδοτικός από το βράδυ της Δευτέρας ή το πρωί της Τρίτης. Το μεσημέρι της Δευτέρας δέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο τον Πέδρο Σάντσεθ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία με τον οποίο, αν και φορούσε μάσκα, ήταν ιδιαίτερα διαχυτικός.

Ο Μακρόν, 42 ετών, τέθηκε σε καραντίνα, όπως και η σύζυγός του Μπριζίτ, 67 ετών, η οποία πάντως εξετάστηκε και βρέθηκε αρνητική στον ιό. Μια σειρά από ηγέτες με τους οποίους ο πρόεδρος της Γαλλίας βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στον ίδιο χώρο –μεταξύ αυτών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης– υποβλήθηκαν επίσης σε εξετάσεις και βρέθηκαν αρνητικοί. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δείπνησε με τον γάλλο πρόεδρο την Κυριακή, αλλά η ίδια υποβλήθηκε σε τεστ και βρέθηκε αρνητική και ως εκ τούτου, δήλωσε, δεν θα τεθεί σε καραντίνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...