308
Ο Εμανουέλ Μακρόν προσέχει πια το κοινωνικό του πρόσωπο: εδώ εικονίζεται να συμμετέχει σε διαβουλεύσεις ενός οργανισμού υποστήριξης ανέργων, στις 10 Σεπτεμβρίου | Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Ο Μακρόν ανακτά έδαφος αλλά σκέφτεται και τις συμμαχίες

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2019, 22:55
Ο Εμανουέλ Μακρόν προσέχει πια το κοινωνικό του πρόσωπο: εδώ εικονίζεται να συμμετέχει σε διαβουλεύσεις ενός οργανισμού υποστήριξης ανέργων, στις 10 Σεπτεμβρίου
|Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Ο Μακρόν ανακτά έδαφος αλλά σκέφτεται και τις συμμαχίες

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2019, 22:55

Ο Νικολά Σαρκοζί και ο Φρανσουά Ολάντ όταν έπεσαν στις δημοσκοπήσεις δεν ξανασηκώθηκαν, αλλά ο Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί μάλλον την εξαίρεση – η παρατήρηση αφορά αρχηγούς του γαλλικού κράτους και γίνεται από την ιταλική La Repubblica η οποία βλέπει τη δημοφιλία τού νυν προέδρου να ανακάμπτει στα τελευταία γκάλοπ.

Μετά το σκάνδαλο Μπεναλά και το μπάχαλο με τα Κίτρινα Γιλέκα ο Μακρόν κέρδισε πόντους και η δημοφιλία του επέστρεψε στο επίπεδο του Ιουλίου 2018, γράφει. Η θεαματική επάνοδος στο πολιτικό προσκήνιο σχετίζεται με την εντυπωσιακή και «τολμηρή» διπλωματία της Γαλλίας στη σύνοδο G7 στο Μπίαρτιτζ – εκεί φάνηκε ότι ο γάλλος πρόεδρος επιθυμεί να τοποθετήσει τη χώρα του στο κέντρο των διεθνών εξελίξεων. Και μάλιστα σε μία οικονομική συγκυρία η οποία ευνοεί τη Γαλλία σε σχέση με άλλες χώρες που οδεύουν στην ύφεση.

Το περασμένο καλοκαίρι, επίσης, ήταν η εποχή που ο Εμανουέλ Μακρόν άλλαξε την επικοινωνιακή στρατηγική του. Δεν είναι πια ο μακρινός και αλαζονικός πρόεδρος, που δεν αφουγκράζεται τις λαϊκές μάζες και τα προβλήματά τους, αλλά ένας ηγέτης που επιθυμεί τη λαϊκή συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων με γνωμοδοτικό τρόπο, μέσω πλατφορμών στο Ιντερνετ οι οποίες αφορούν κορυφαία θέματα διαβούλευσης όπως είναι οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό πεδίο, στο φορολογικό, στο περιβαλλοντικό, κ.λπ.

To κόμμα του Μακρόν La République en Marche ανασυγκροτείται και ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών ρίχνοντας το βάρος στην επαρχία (όπως έκανε πρόσφατα στις «ζυμώσεις» του Μπορντό), εκεί δηλαδή όπου δεν έχει «ρίζες». Στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος εμφανίζονται αισιόδοξα ότι θα προσελκύσουν τον λαό σε τμήματα των μεγαλουπόλεων, όπως είναι η Μασσαλία και η Λιόν και σε μικρότερες όπως η Λιλ και το Μονπελιέ.

Το μείζον ζήτημα πάντως είναι αν θα διεκδικήσουν τους δήμους μόνοι τους οι «μακρονιστές» υποψήφιοι ή αν θα υπάρξουν συνεργασίες και με ποιους «από τα παλιά κόμματα». Επ’ αυτών των ζητημάτων υπάρχουν τριβές και διχογνωμίες και εντός του κόμματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...