356
Ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν | Reuters

O Μακρόν ανακοίνωσε «λουκέτο» σε σχολεία και πανεπιστήμια

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2020, 19:51
Ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν
|Reuters

O Μακρόν ανακοίνωσε «λουκέτο» σε σχολεία και πανεπιστήμια

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2020, 19:51

Το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού και με την ελπίδα ότι δεν είναι ήδη αργά για τη χώρα του.

Με ένα δραματικό διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό, ο Μακρόν ανέφερε ότι η πανδημία του κορονοϊου είναι «η πιο σοβαρή κρίση υγείας που έχει γνωρίσει η Γαλλία εδώ και έναν αιώνα».

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες άνω των 70 ετών να παραμείνουν στο σπίτι τους, στο πλαίσιο πρόληψης.

Ο νεαρός πρόεδρος της Γαλλίας διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών.

«Ακόμη κι αν οι εργαζόμενοι μείνουν στο σπίτι, θα πληρωθούν. Θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχιστεί. Όλες οι εταιρείες μπορούν να καθυστερήσουν τους φόρους που οφείλουν για τον Μάρτιο, χωρίς καμία κύρωση», είπε.

Παράλληλα ο Μακρόν επέκρινε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λέγοντας ότι τα σημερινά μέτρα δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν ακύρωσε τις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν αυτό το Σαββατοκύριακο, απόφαση που ήδη έχει επικριθεί από τα ΜΜΕ.

Στους 61 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στη Γαλλία από τον κορονοϊό, με τον προηγούμενο απολογισμό να κάνει λόγο για 48 νεκρούς, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Εκκληση και από τους γάλλους ανταποκριτές

Οι γάλλοι ανταποκριτές στην Ρώμη αποφάσισαν να απευθύνουν έκκληση στον Μακρόν και όλους τους συμπολίτες τους να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιταλίας, σε ότι αφορά το παράδειγμα του κορονοϊού.

«Και έξω από την Ιταλία δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος, θεωρούμε χρέος μας να ευαισθητοποιήσουμε τον γαλλικό πληθυσμό», γράφουν σε επιστολή τους οι δημοσιογράφοι.

«Πολλά στοιχεία που μας φθάνουν από την Γαλλία, δείχνουν ότι μεγάλο μέρος των συμπατριωτών μας δεν έχει αλλάξει τις συνήθειές του. Θεωρούν ότι δεν απειλούνται, ιδίως οι νεώτεροι», εξηγούν οι γάλλοι ανταποκριτές που ζουν στις ιταλικές πόλεις.

Εξηγούν, δε, ότι το σύστημα υγείας της Βόρειας Ιταλίας είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης και ότι η Γαλλία πρέπει να παραδειγματιστεί από την εμπειρία της Ιταλίας. Διότι η απόσταση ανάμεσα στα όσα συμβαίνουν στην Ιταλία και την έλλειψη προετοιμασίας της γαλλικής κοινής γνώμης – όπως γράφουν – είναι θεαματική».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...